Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
privacy policy ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
14:43 | 05/03/2024

Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία η τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών,  προχωρά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η ανάπτυξη αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και αρκετά μειονεκτήματα. Στα μειονεκτήματα αυτά συγκαταλέγεται η, πολύ συχνή στην καθημερινή ζωή,  παραβίαση τών προσωπικών δεδομένων του ατόμου, η οποία συντελείται, σε κάποιες περιπτώσεις,  με το «πάτημα ενός κουμπιού».   

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ E-MAILS ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΗΠΤΩΝ

Η πρόσφατη αποστολή e-mails από Ελληνίδα βουλευτή σε διάφορους αποδέκτες, ομογενείς – κατοίκους εξωτερικού, συνιστά μια εξόφθαλμη παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Χιλιάδες ομογενείς διαμαρτύρονται στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης,  για την αποστολή τού ηλεκτρονικού μηνύματος και ισχυρίζονται ότι, ουδέποτε έδωσαν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση στην εν λόγω βουλευτή,  για να τους στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενά της.

Εν προκειμένω, υφίσταται παράνομη επεξεργασία προσωπικών  δεδομένων,  η οποία συνίσταται στον τρόπο,  με τον οποίο έλαβε γνώση η ευρωβουλευτής και, εν συνεχεία, με την αποστολή τών ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ίδια, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ομογενών  τού εξωτερικού, χωρίς οι παραλήπτες να της έχουν γνωστοποιήσει καθ’οιονδήποτε νόμιμο τρόπο και με την ρητή συναίνεση τους τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Από την λογική αλληλουχία των γεγονότων, αλλά και την τεχνική προσέγγιση του θέματος,  προκύπτει, χωρίς αμφιβολία,  ότι μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να χορηγήσει πρόσβαση στην ευρωβουλευτή, για να πληροφορηθεί τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τών Ελλήνων τού εξωτερικού, οι οποίοι υπέβαλλαν στην σχετική  πλατφόρμα τα στοιχεία τους,  για την επιστολική ψήφο. Ακολουθώντας την διαδρομή,  από την εγγραφή των ομογενών στην πλατφόρμα τού Υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι την αποστολή τών e-mails στην ευρωβουλευτή,  προκύπτει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να έγινε  η διαρροή  από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επεξεργάστηκε παρανόμως τα στοιχεία των προσώπων, που εγγράφηκαν στην πλατφόρμα και τα γνωστοποίησε στην ευρωβουλευτή με την ηλεκτρονική τους διεύθυνση. Στην συνέχεια, η ευρωβουλευτής χρησιμοποίησε τα στοιχεία, για να στείλει ηλεκτρονικά ενημερωτικά μηνύματα για την υποψηφιότητά της στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Όλοι όσοι έλαβαν ηλεκτρονικά μηνύματα από την ευρωβουλευτή,  έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια και να διεκδικήσουν αποζημίωση, τόσο  από το ελληνικό δημόσιο, όσο και από την ίδια την ευρωβουλευτή,  για την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Δυστυχώς, το ελληνικό δημόσιο δεν φαίνεται να έχει συμμορφωθεί με τις επιταγές  της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα. Κατά γενική παραδοχή, παρατηρείται μία ανησυχητικώς χαλαρή προσέγγιση τών υπηρεσιών του,  με τις διατάξεις για την προστασία τών προσωπικών δεδομένων. Υπάρχει το γνωστό σε όλους,  προηγούμενο με ομαδικά e-mails από την ΑΑΔΕ σε ΄Ελληνες φορολογουμένους για τα τέλη κυκλοφορίας.  

Μεγάλες και γνωστές ιδιωτικές εταιρείες, δημόσιοι οργανισμοί, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου  και γενικότερα, δημόσιες  υπηρεσίες,  δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα την έννοια τής προστασίας των προσωπικών δεδομένων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνά ζητήματα μη συμμόρφωσης, σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα,  λόγω άγνοιας, η οποία, ωστόσο, δεν συγχωρείται από το νόμο.

Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι, να επαγρυπνούν  και να μην επιτρέπουν τέτοιες προσβολές. Ο σχετικός νόμος προβλέπει μέσα για την προστασία τους, τα οποία είναι διαθέσιμα στο άτομο, που έχει υποστεί την προσβολή. 

Η τυχόν υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν αποκλείει τον εκάστοτε παθόντα από το δικαίωμα να στραφεί δικαστικώς εναντίον του υπεύθυνου επεξεργασίας και οποιουδήποτε άλλου έχει παραβιάσει τα προσωπικά του δεδομένα και να διεκδικήσει χρηματική ικανοποίηση, την άρση της προσβολής και την παράλειψή της στο μέλλον.

Δημητρίου Σπυροπούλου, δικηγόρου Αθηνών, Ιδρυτικού Εταίρου τής δικηγορικής εταιρείας «Εύνομος»

 

Σπυρόπουλος – Παυλίδου και Συνεργάτες

Δικηγορική Εταιρεία – Εύνομος

Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 10 & Παρνασσού 8, 10561, Αθήνα

2160 704 470

6981 004 888

[email protected]

Ιστοσελίδα: evnomos.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis