Ανησυχία για τη δράση «παραρτήματος» της ρωσικής – ρωσόφωνης μαφίας σε τουριστικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και κυρίως σε Καβάλα και Θάσο εκφράζουν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από την πυκνή ροή πληροφοριών και δεδομένων από κεντρικές και τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες.
Ερευνάται η εμπλοκή τους στην πώληση προστασίας ή και η συμμετοχή τους σε ιδιοκτησία κέντρων διασκέδασης και άλλων επιχειρήσεων σε τουριστικές περιοχές
Διαβάστε επίσης
Ολα αυτά, βεβαίως, αποκτούν επιπλέον βαρύτητα στον απόηχο της αιματηρής συμπλοκής μελών της βουλγαρικής μαφίας σε beach bar της Χαλκιδικής την περασμένη εβδομάδα που φαίνεται να πυροδοτήθηκε λόγω προϋπαρχουσών διενέξεων αντιμαχόμενων συμμοριών στη Σόφια που μεταφέρθηκαν στον εν λόγω ελληνικό δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, μέλη αυτού του «παραρτήματος» έχουν διασυνδέσεις με ομοεθνείς τους που δραστηριοποιούνται και δίνουν το «παρών» στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αττική. Ορισμένοι εξ αυτών, δε, φέρονται να έχουν συσχετιστεί με τρία συμβόλαια θανάτου κατά ελλήνων ποινικών την περίοδο 2022-2023.
Πλέον, κύριο ζητούμενο για τις Αρχές ασφαλείας αποτελεί το ενδεχόμενο της επέκτασης της δράσης των συγκεκριμένων αλλοδαπών από το πρώην ανατολικό μπλοκ σε όλο το φάσμα του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα.
Ανάμεσα σε άλλα, ερευνάται η εμπλοκή τους στην πώληση προστασίας ή ακόμη και η συμμετοχή τους σε ιδιοκτησία κέντρων διασκέδασης και άλλων επιχειρήσεων σε τουριστικές περιοχές ανά τη χώρα – σενάρια που προκαλούν ανησυχία υπό τον φόβο ενός νέου κύκλου αίματος.
Δικογραφίες για 8 άτομα
Η ΕΛ.ΑΣ., λοιπόν, τον περασμένο Ιανουάριο προχώρησε στη σύλληψη ή σχημάτισε δικογραφίες εις βάρος οκτώ ατόμων – κυρίως ρωσικής καταγωγής – για τρεις δολοφονίες ιδιωτών σε Βοιωτία και Κορυδαλλό, για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε αγροτική περιοχή στο Πλατανόδασος Σβορώνου Πιερίας αλλά και για τον εμπρησμό οχημάτων σε χώρο στάθμευσης πρατηρίου υγρών καυσίμων στον Ασπρόπυργο την περίοδο 2022-2023.
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι η εν λόγω ομάδα ποινικών από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ προχωρούσε αρχικά σε ληστείες και άλλες παράνομες δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη και αργότερα επεξέτεινε τη δράση της νοτιότερα, στην Αττική, όπου επιχείρησε να συμμετάσχει κυρίως στα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, με συνέπεια να έλθει σε σύγκρουση με έλληνες ποινικούς που ήλεγχαν τους συγκεκριμένους τομείς.
Κατά πληροφορίες, τα μέλη της συγκεκριμένης μαφίας (ηγετικά μέλη της φέρονται να βρίσκονται και εκτός Ελλάδας, έχοντας όμως προσβάσεις και στις φυλακές) επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να εισέλθουν στον χώρο των εκβιάσεων ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και άλλων ιδιωτών, με απειλές κατά της ζωής τους και άλλες πρακτικές. Εν τω μεταξύ, αντίστοιχες «παρεμβάσεις» φαίνεται να επιχειρήθηκαν και σε νυχτερινά μαγαζιά της Μυκόνου αλλά και εις βάρος ιδιωτών στα νότια προάστια της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη και αλλού.
Ανησυχία στην Κατεχάκη
Ομως, εκείνο που έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως τα αρμόδια στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη είναι η παρουσία μελών του ίδιου συστήματος αλλοδαπών ποινικών σε δημοφιλείς παραλιακές περιοχές τής – μέχρι πρότινος… ειρηνικής – Ανατολικής Μακεδονίας, με καταγγελλόμενη άσκηση πίεσης σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα της περιοχής, όπου έχουν διαβλέψει ότι υπάρχουν σημαντικοί τζίροι. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η παρουσία τους εκεί σχετίζεται και με την καταγωγή προσώπων από το προσωπικό περιβάλλον τους, τη διαμονή φίλων και ομοεθνών τους στην περιοχή και άλλους λόγους.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, κατόπιν της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, της παρουσίας πολλών αλλοδαπών επισκεπτών κ.λπ., έχει διαπιστωθεί η παρουσία ή και η δράση μελών του οργανωμένου εγκλήματος. Ανάμεσα σε αυτά, υπογραμμίζουν, ξεχωρίζει η παρουσία μελών του επονομαζόμενου «συνδικάτου εκτελεστών» που είχε προχωρήσει σε μπαράζ δολοφονιών τη δεκαετία του ’90.
Ακόμη σημειώνουν ότι τον Ιούνιο του 2001 σε κατοικία στην περιοχή της Καλλιράχης Θάσου δολοφονήθηκαν ένας υπάλληλος της Πολεοδομίας, ένας της Τοπογραφικής Υπηρεσίας και ένας εργολάβος οικοδομών, ενώ ακολούθησε το 2002 η δολοφονία ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στην Καβάλα. Ολες οι παραπάνω ενέργειες αποδόθηκαν τότε σε κύκλο παράνομων συμφερόντων σε νυχτερινά κέντρα και σε πολεοδομικές άδειες της ευρύτερης περιοχής.
Βασίλης Λαμπρόπουλος