Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ για υπερωρίες αστυνομικών το 2023-Έπεσαν έξω 172%
13:38 | 19/05/2024

Γάλλοι αστυνομικοί, που προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη στη γαλλική υπερπόντια κτήση Νέα Καληδονία έπειτα από ημέρες φονικών ταραχών, έχουν απομακρύνει δεκάδες οδοφράγματα που απέκλειαν τον κύριο δρόμο ο οποίος συνδέει το αεροδρόμιο με την πρωτεύουσα, Νουμέα, δήλωσε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος.

Περίπου 60 οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές κατά μήκος του δρόμου αυτού, μήκους 60 χλμ., απομακρύνθηκαν, όμως ο δρόμος δεν είναι ακόμη ανοικτός καθώς τα μπάζα θα πρέπει να καθαριστούν, μια επιχείρηση που θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λουί Λε Φρανκ, εκπρόσωπος του γαλλικού κράτους στην περιφέρεια.

Διαβάστε επίσης

Οι δύο κυριότερες αεροπορικές εταιρίες που εξυπηρετούν τη Νέα Καληδονία έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους λόγω της αναταραχής στην υπό γαλλική διακυβέρνηση περιφέρεια του νότιου Ειρηνικού.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα ως αποτέλεσμα της οργής που προκάλεσε στον αυτόχθονα πληθυσμό των Κανάκ συνταγματική τροποποίηση που θα αλλάξει το ποιος επιτρέπεται να συμμετάσχει στις εκλογές, κάτι που τοπικοί ηγέτες φοβούνται ότι θα αδυνατίσει την ψήφο των Κανάκ.

Έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και οι ταραχές άφησαν πίσω τους απανθρακωμένα κτίρια επιχειρήσεων πυρπολημένα αυτοκίνητα, λεηλατημένα καταστήματα και οδοφράγματα στους δρόμους, αποκόπτοντας την πρόσβαση σε φάρμακα και τρόφιμα.

Τρεις από τους νεκρούς είναι αυτόχθονες Κανάκ και δύο αστυνομικοί. Ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά χθες, Σάββατο, στη διάρκεια μάχης με όπλα ανάμεσα σε δύο ομάδες σε ένα οδόφραγμα στην Καάλα-Γκόμεν, ανέφερε η γαλλική αστυνομία, χωρίς να προσδιορίσει την ταυτότητα των ομάδων.

Περισσότεροι από 600 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν προκειμένου να απομακρύνουν τα οδοφράγματα στον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, περιλαμβανομένων περίπου 100 χωροφυλάκων που αποτελούν τμήμα μιας ειδικής, βαριά οπλισμένης μονάδας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν σε ανάρτησή του στο X αργά χθες.

«Με τις δυνάμεις που έχω στη διάθεσή μου θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική τάξη», είπε ο Λε Φρανκ, ο εκπρόσωπος του γαλλικού κράτους στη Νέα Καληδονία.

Ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη χθες βράδυ, σε σύγκριση με προηγούμενες νύχτες, αλλά πρόσθεσε πως σημειώθηκαν δύο φωτιές και λεηλασίες και πως 230 'ταραξίες' έχουν συλληφθεί.

Η συνταγματική τροποποίηση, που επικρίθηκε από βουλευτές στο Παρίσι, θα επιτρέψει σε Γάλλους που έχουν ζήσει στη Νέα Καληδονία τουλάχιστον για 10 χρόνια να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis