Ένα παροδικό «μπάλωμα» με ανακύκλωση προσωπικού χαρακτηρίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης την πρόσφατη δημιουργία ομάδων ΟΠΚΕ με 550 αστυνομικούς, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά τη σύσκεψη με 14 δημάρχους του νομού.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ
Διαβάστε επίσης
Και ενώ η σύσταση των ομάδων ΟΠΚΕ χαιρετήθηκε από τις δημοτικές αρχές, καθώς τα περιστατικά εγκληματικότητας βρίσκονται σε έξαρση, στην πραγματικότητα αποτελούν ένα παροδικό μέτρο με εσωτερικές μετακινήσεις, που αφήνει κενά σε άλλες υπηρεσίες όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης στο Thesstoday.gr.
«Δημιουργούνται νέες υπηρεσίες, καταστρέφοντας άλλες»
Ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ διευκρινίζει ότι «αυτές οι νέες ομάδες αποτελούνται από 250 αστυνομικούς που μετακινήθηκαν από άλλους νομούς με τρίμηνες αποστάσεις και αποτελούν ένα παροδικό μέτρο, ενώ οι υπόλοιποι προήλθαν από εσωτερικές μετακινήσεις, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις υπηρεσίες από τις οποίες αποχώρησαν, όπως τα Τμήματα Ασφαλείας. Δεν είναι λογικό να γίνεται ανακύκλωση προσωπικού και να καταστρέφονται υπηρεσίες για να δημιουργούνται άλλες».
Τραγική υποστελέχωση σε Εγκληματολογικό και Τμήματα Ασφαλείας
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΥΘ, το μεγαλύτερο πλήγμα από την υποστελέχωση την δέχεται το Εγκληματολογικό, από όπου μετακινούνται αστυνομικοί ακόμη και για το… Flyover, αλλά και τα Τμήματα Ασφαλείας, όπου ο αριθμός των εναπομείναντων αστυνομικών, δεν επαρκεί για τις εναλλατικές υπηρεσίες. «Υπάρχουν τεράστια ζητήματα, καθώς έχουν φύγει 15 αστυνομικοί προς ενίσχυση του Flyover και έπεται και συνέχεια… Αυτή τη στιγμή, τα Τμήματα Ασφαλείας έχουν υποστελεχωθει σε τεράστιο βαθμό, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να βγάλουν ούτε τις εναλλακτικές υπηρεσίες, αυτές που Αξιωματικού Υπηρεσίας και του περιπολικού», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα νέα δεδομένα απαιτούν αναδιάρθρωση στον σχεδιασμό
Η έξαρση της εγκληματικότητας και των φαινομένων νεανικής και ενδοοικογενειακής βίας, που βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτούν αλλαγές στο υπάρχον πρωτόκολλο, σημειώνει ο κ. Τσαΐρίδης. «Πρέπει να υπάρχει ένας ξεκάθαρος επιχειρησιακός σχεδιασμός, αναδιάρθρωση στα νέα δεδομένα που προκύπτουν με βάση την εγκληματικότητα και τις μορφές βίας που έχουν αναπτυχθεί και να γίνει ένα συμμάζεμα όλων των υπόλοιπων αστυνομικών υπηρεσιών», επεξηγεί.
«Κοινωνικά ζητήματα προσπαθούμε να τα λύσουμε μόνο με την Αστυνομία»
Όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία και τις αλλαγές που έρχονται στο επιχειρησιακό κομμάτι της αστυνομίας, κ. Τσαϊρίδης υπογραμμίζει πως η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί και ευθύνη της πολιτείας και όχι μόνο της ΕΛΑΣ, που ωστόσο βαραίνει μόνο τις αστυνομικές δυνάμεις. «Απαιτούνται και αλλαγές από το κράτος, τα κοινωνικά ζητήματα δε μπορούν να λυθούν μόνο από την Αστυνομία».
Πηγή: thesstoday.gr