Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
19:38 | 10/01/2024

«Να αναγνωριστεί το επικίνδυνο του επαγγέλματός μας» ζήτησε μέσω του «Δυτικά Fm 92,8» το μέλος του ΔΣ Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας

Ο ατέρμονος κύκλος της οπαδικής βίας στην Ελλάδα κορυφώθηκε εσχάτως με τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη και μετά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, το ερώτημα είναι αν επιτέλους θα μπει ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση, που αμαυρώνει τον αθλητισμό.

Διαβάστε επίσης

Οι άνθρωποι που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση, πληρώνοντας μάλιστα βαρύ τίμημα είναι οι αστυνομικοί, που καλούνται να αντιμετωπίσουν το τέρας του χουλιγκανισμού, που έχει θεριέψει. Ωστόσο μετά την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων ούτε οι αστυνομικοί μοιάζουν σίγουροι πως θα μπορούμε να μιλάμε για την αρχή του τέλους της οπαδικής βίας.

Μιλώντας για το θέμα στο «Δυτικά Fm 92,8» και την εκπομπή «Πίσω απ’ τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας, Δημήτρης Ραυτογιάννης, τόνισε ότι «το φαινόμενο είναι διαχρονικό και η λύση του δεν μπορεί να είναι μια «ασπιρίνη», θα πρέπει να είναι πάρα πολύ σκληρή για να μπορέσει να φέρει αποτελέσματα. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι αυτά τα μέτρα είναι λίγα για να αντιμετωπίσεις ένα στρατό από χούλιγκαν που έρχονται στο γήπεδο για να συμπλέκονται».

Ο Δ. Ραυτογιάννης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι μια από τις βασικές αιτίες της έξαρσης του φαινομένου είναι οι ανακοινώσεις και ενίοτε οι εμπρηστικές δηλώσεις μεγαλοπαραγόντων του ποδοσφαίρου. «Στοχοποιούν την Αστυνομία και ξεσηκώνουν τον όχλο και έτσι προκύπτουν επεισόδια όπως αυτά στου Ρέντη, με αποτέλεσμα να θρηνούμε έναν αστυνομικό, είναι οι ίδιοι που βγάζουν ανακοινώσεις όταν δεν τους αρέσει ένα πέναλτι ή ένα οφσάιντ» είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Ραυτογιάννης και πρόσθεσε με νόημα ότι «όπως δεν τους άρεσαν οι Έλληνες διαιτητές και έφεραν ξένους, ας μας πουν ότι θέλουν να φέρουν και ξένους αστυνομικούς…»

«Ο αστυνομικός δεν πρέπει να λειτουργεί ως σεκιούριτι μιας ιδιωτικής εταιρείας, ούτε των ΠΑΕ, έχει ορκιστεί να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία του Έλληνα πολίτη» είπε με έμφαση ο Δ. Ραυτογιάννης υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το κρίσιμο για τους αστυνομικούς και το ηθικό τους είναι επιτέλους να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους ως επικίνδυνο. Σχολιάζοντας μάλιστα το μέτρο των 30 ευρώ ως αποζημίωση των αστυνομικών για τα μέτρα τάξης στα γήπεδα ο Δ. Ραυτογιάννης είπε ότι «αυτό είναι «τυράκι» για να πάει ο αστυνομικός στο γήπεδο, αλλά ο Έλληνας αστυνομικός θέλει να αναγνωριστεί η επικινδυνότητα του επαγγέλματός του, γιατί γνωρίζει ότι είναι άλλη η αποστολή του». Ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «διαχρονικά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μας χτυπούν την πλάτη, μας λένε ότι είναι επικίνδυνο το επάγγελμά μας, παρουσιάζονται σε κηδείες αστυνομικών, αλλά όταν γίνονται κυβέρνηση μας ξεχνούν. Ευελπιστούμε κάποτε να δοθεί λύση στο θέμα, γιατί είναι πρωτίστως ζήτημα για το ηθικό και την ψυχολογία των αστυνομικών».

Με αφορμή τις τρεις αλλαγές μέσα σε έξι μήνες στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Δ. Ραυτογιάννης υπογράμμισε ότι ο εκάστοτε υπουργός θα πρέπει να έχει μαζί του ως σύμβουλο και κάποιον μπαρουτοκαπνισμένο αστυνομικό. «Συνήθως οι υπουργοί έχουν ως συμβούλους απόστρατους αξιωματικούς, που όλοι τους τιμούμε και τους σεβόμαστε, αλλά αυτή είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος, χρειάζεται όμως δίπλα στον Υπουργό και ένας αστυνομικός που έχει κάνει καταδιώξεις, που έχει ανταλλάξει πυροβολισμούς με κακοποιούς, που ξέρει την ψυχολογία και του αστυνομικού και των εγκληματιών» είπε ο Δ. Ραυτογιάννης και πρόσθεσε πως «πρέπει αυτά τα δύο να «παντρευτούν», γιατί προφανώς και τα επιτελικά σχέδια είναι πολύ σοβαρά».

Στήριξη σε Μαυραγάνη για την ΠΟΑΣΥ

Οι αστυνομικοί θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες μπροστά στις κάλπες για τις εκλογές στην Πανελλήνια Ομοσπονδία τους. Ο νυν πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας Χρήστος Μαυραγάνης και πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ θα είναι εκ νέου υποψήφιος και ο Δ. Ραυτογιάννης έστειλε μέσω του «Δυτικά Fm» μήνυμα στήριξής του. «Θα στηρίξουμε τον πρόεδρό μας, είναι ένας επιτυχημένος πρόεδρος, στάθηκε πάντα αλληλέγγυος στο συνάδελφο αστυνομικό και μπορεί να λύνει προβλήματα αθόρυβα, γι’ αυτό και ιδίως εμείς οι Αιτωλοακαρνάνες θα είμαστε στο πλευρό του και πιστεύω ότι θα ξανά σε πανελλήνιο επίπεδο τη στήριξη των συναδέλφων» είπε ο Δ. Ραυτογιάννης.

Αναλυτικά όσα είπε ο Δ. Ραυτογιάννης:

Πηγή:  agrinioculture.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis