Με αμείωτο ρυθμό πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη περιπολίες στο κέντρο και σε γειτονιές της πόλης από δυνάμεις της ΕΛΑΣ, εν μέσω του ισχυρού κύματος καύσωνα που σαρώνει ολόκληρη τη χώρα.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Διαβάστε επίσης
Παρότι γίνονται συστάσεις προς τους πολίτες για αποφυγή μετακινήσεων τις ώρες που ο υδράργυρος αγγίζει τις πιο υψηλές θερμοκρασίες, εντούτοις για τους αστυνομικούς η εργασία κάτω από αντίξοες συνθήκες έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο. Οι εν λόγω συνθήκες γίνονται ακόμη χειρότερες καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι αστυνομικοί καλούνται να κάνουν περιπολίες ή να επιληφθούν οποιουδήποτε περιστατικού με οχήματα τα οποία δεν διαθέτουν κλιματισμό, είτε γιατί δεν είχαν κλιματιστικό εξαρχής, είτε γιατί αυτό που διέθεταν έχει χαλάσει.
«Η ηγεσία της χώρας δίνει κατευθυντήριες γραμμές προς τους πολίτες να προστατεύονται από τις συνθήκες καύσωνα, πράγμα που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις όμως οι αστυνομικοί εκτελούν περιπολίες σε οχήματα που δεν διαθέτουν καν κλιματισμό», αναφέρει στην Karfitsa.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Τσαϊρίδης.
Και προσθέτει: «Σε πάρα πολλά λεωφορεία των διμοιριών η κατάσταση είναι αποπνικτική διότι έχει χαλάσει μεγάλο μέρος από τα κλιματιστικά. Υπάρχουν γερανοί της τροχαίας που δεν έχουν κλιματιστικά από τότε που παρελήφθησαν και τη δεδομένη στιγμή η νέα διευθύντρια κάνει κάποιες ενέργειες ώστε να τοποθετηθούν. Από την άλλη υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν κατάλληλα οχήματα και μπορούν να ανταπεξέλθουν όσο οι αστυνομικοί βρίσκονται εντός αυτών. Γιατί η δουλειά μας είναι να περιπολούμε και να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες. Όσον αφορά την ομάδα Δίας και την ομάδα Ζήτα εκεί ο καύσωνας δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με κάποιο τρόπο και οι συνάδελφοι κάνουν τη δουλειά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες. Πλην όμως η αστυνομία δε μπορεί να σταματήσει να κάνει τη δουλειά της γιατί αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια των πολιτών. Γι’ αυτό ζητάμε να αναγνωριστεί η επικινδυνότητα της εργασίας μας. Οι αστυνομικοί καλούνται να κάνουν το καθήκον τους ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών».
«Εκρηκτική» η κατάσταση στις μεταγωγές κρατουμένων
Η κατάσταση είναι δύσκολη, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ και στα μεταγωγικά οχήματα που μεταφέρουν κρατούμενους. «Στα μεταγωγικά οχήματα όπου μπαίνουν αστυνομικοί και κρατούμενοι έχουμε επίσης πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες στα κλιματιστικά. Όταν γίνεται ένα ταξίδι μεταγωγής υπό αυτές τις συνθήκες χωρίς κλιματισμό, δημιουργούνται προβλήματα και στους αστυνομικούς και στους κρατούμενους και αυτό ελλοχεύει άλλους κινδύνους. Οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι. Δεν μπορούμε να τους βάζουμε σε ένα μεταγωγικό όχημα χωρίς να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες», σημειώνει.
Και για τους αστυνομικούς της Τροχαίας οι οποίοι ρυθμίζουν την κυκλοφορία στην άσφαλτο με επικίνδυνες θερμοκρασίες, οι συνθήκες είναι δύσκολες. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσαϊρίδης στην Karfitsa.gr: «Το κράτος οφείλει να μας εξασφαλίσει σύγχρονο εξοπλισμό. Δεν γίνεται το 2023 να υπάρχουν οχήματα χωρίς κλιματισμό».
Η ΕΛΑΣ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, καλείται να ανταποκριθεί σε όλα τα έκτακτα περιστατικά και το καλοκαίρι με τα έντονα φαινόμενα πυρκαγιών βρίσκεται σε επιφυλακή. «Η αστυνομία αποτελεί τον πρώτο ανταποκριτή σε όλα τα περιστατικά, αστυνομικά και μη. Οι πολίτες όπου αισθάνονται κίνδυνο, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να καλέσουν το 100. Οι αστυνομικοί βρίσκονται όπου και όποτε χρειάζεται. Πρέπει όμως το κράτος να σταθεί δίπλα τους και όχι μόνο με ευχολόγια αλλά εξασφαλίζοντας σύγχρονα οχήματα και εξοπλισμό», δηλώνει χαρακτηριστικά.
«Ενάμιση χρόνο οι αστυνομικές δυνάμεις φυλάνε ένα υπό κατασκευή κτίριο»
Ερωτηθείς σχετικά με το πολύκροτο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης και του ΑΠΘ της βιβλιοθήκης στο πρώην στέκι στο βιολογικό, ο κ. Τσαϊρίδης υπογράμμισε ότι επί ενάμιση χρόνο αστυνομικές διμοιρίες έχουν «εγκλωβιστεί» να φυλάνε ένα υπό κατασκευή κτίριο. Ειδικότερα: «Από το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας το μόνο που έχει μείνει είναι οι διμοιρίες που φυλάνε μια βιβλιοθήκη. Ενάμιση χρόνο οι αστυνομικές δυνάμεις φυλάνε ένα υπό κατασκευή κτίριο. Η παρουσία τους εκεί προκαλεί εντάσεις και επεισόδια, αφού γίνονται στόχος κουκουλοφόρων από μέσα από τα πανεπιστήμια. Όταν αυτό γίνεται πρωί, μεσημέρι και βράδυ προκαλεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων. Δυστυχώς κάποιες αποφάσεις διόγκωσαν το πρόβλημα αντί να το λύσουν».