Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
2
07:59 | 12/07/2023

Λίγες ημέρες μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης ανοίγει τα χαρτιά του στα «ΝΕΑ» μιλώντας για τις βασικές προτεραιότητές του, τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., την αντιμετώπισης της μικροεγκληματικότητας και στέλνει μήνυμα για τα πανεπιστήμια τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν άβατα».

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές σας ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη;

Διαβάστε επίσης

Στόχος είναι η ασφάλεια παντού και για όλους τους πολίτες. Ασφάλεια στα σύνορα, στις γειτονιές, στο σπίτι, στο Διαδίκτυο. Να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία, δημόσια και ιδιωτική. Αυτή είναι η αποστολή, αυτό είναι το καθήκον της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θα εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας και να προστατεύσουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, στις βασικές μας προτεραιότητες είναι η φύλαξη των εθνικών συνόρων.

Επίσης, προχωρώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΛ.ΑΣ., θα πετύχουμε να απαλλάξουμε μάχιμο προσωπικό από διεκπεραιωτικές εργασίες και να επιστρέψει στον φυσικό του χώρο, τις γειτονιές. Υπολογίζουμε πως το προσωπικό αυτό μπορεί να φτάσει τα 5.000 άτομα.

Μια από τις βασικές προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε είναι η διαχείριση του Προσφυγικού. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση; Θα επιδιώξετε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό σας;

Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την ίδια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει μέχρι σήμερα, ώστε να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Ενεργοποιούμε τις διαθέσιμες κλειστές δομές κράτησης προς απέλαση και θέτουμε ως προτεραιότητα την αύξηση των απελάσεων, εθελοντικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και υποχρεωτικών σε συνεργασία με τη Frontex.

Επίσης, προχωράμε με γοργά βήματα την ολοκλήρωση του φράκτη του Εβρου. Στόχος ολοκλήρωσής του σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων που είναι εφικτό να κατασκευαστεί είναι το τέλος του 2025.

Οπως γνωρίζετε, είναι ήδη σε εξέλιξη το έργο της επέκτασης κατά 35 χιλιόμετρα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και εντός των επόμενων μηνών θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για περαιτέρω επέκταση.

Για τα συνοδά έργα υψηλής τεχνολογίας θα χρησιμοποιηθούν και χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, προχωρούμε στην ενίσχυση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου και Επιτήρησης Συνόρων, το οποίο έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων, σε εθνικό επίπεδο, φορέων και υπηρεσιών.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησής μου με τον τούρκο ομόλογό μου, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά η πορεία των σχέσεών μας με την Τουρκία θα καθορισθεί από τις επαφές του Πρωθυπουργού.

Συναντήθηκα πάντως με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Τσαγατάι Ερτσιγιές, όπου υπογραμμίσαμε την αναγκαιότητα ενός θετικού και εποικοδομητικού κλίματος προς όφελος των δύο λαών.

Τα βασικά στοιχεία εγκληματικότητας δείχνουν τάσεις μείωσης. Ωστόσο, τους πολίτες απασχολεί η λεγόμενη μικροεγκληματικότητα - κλοπές διαρρήξεις και αρπαγές. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας;

Πράγματι, η εγκληματικότητα έχει μειωθεί και το 2022 ήταν το έτος με τις λιγότερες δολοφονίες τα τελευταία 15 χρόνια. Ωστόσο, η προσπάθειά μας πρέπει να ενταθεί στη λεγόμενη μικροεγκληματικότητα, που απασχολεί σε καθημερινή βάση όλους τους πολίτες.

Είναι ένα στοιχείο πάνω στο οποίο εδραιώνεται το αίσθημα ασφάλειας. Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε τάχιστα σε σειρά μεταρρυθμίσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, παράλληλα με την υλοποίηση δέσμης αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα. Ηδη το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο διυπουργικής επιτροπής.

Ενδοοικογενειακή βία, εφηβική παραβατικότητα. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε για την πρόληψη αυτών των φαινομένων;

Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που με απασχολεί ιδιαίτερα. Για να αντιμετωπισθεί, όμως, πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη. Ο ρόλος της Αστυνομίας, δηλαδή η καταστολή, έρχεται αφού εκδηλωθεί η παραβατικότητα από την πλευρά των νέων. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αποτρέψουμε την εκδήλωση της παραβατικότητας. Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας και οφείλουμε να τους προσφέρουμε γνώση και παιδεία που θα τα οπλίσει απέναντι σε κάθε μορφής παραβατικότητα.

Στα πανεπιστήμια έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα μέλη των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Εχει γίνει αποτίμηση της ως τώρα δραστηριότητάς τους και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το προσεχές διάστημα;

Ενας από τους βασικούς πυλώνες δράσης μας είναι να προχωρήσουμε περαιτέρω στη διασφάλιση της ασφάλειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα για την πραγματική προστασία του ασύλου των ιδεών. Στην ασυδοσία κάποιων λίγων, που εκμεταλλεύονται πανεπιστημιακούς χώρους για παράνομες συμπεριφορές και καταλήψεις, απαντάμε με αποφασιστικότητα ότι στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχουν άβατα, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για τα πανεπιστήμια που αποτελούν την καρδιά της γνώσης και της Δημοκρατίας.

Προχωρούμε, λοιπόν, στον επανασχεδιασμό της φύλαξης των πανεπιστημίων.

Η κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια. Νομίζω ότι, όπως είπα και στη Βουλή, ο στόχος παραμένει ακριβώς ο ίδιος: Να υπάρχει μία ομαλή ζωή στα πανεπιστήμια, ώστε να εξασφαλίζουμε το δικαίωμα των φοιτητών να σπουδάζουν με ασφάλεια. Το ακριβές επιχειρησιακό πλαίσιο είναι σε επανεξέταση αυτή τη στιγμή.

Διονύσης Βυθούλκας

tanea.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis