Η Ελβετική Αστυνομία έχει στρατολογήσει έξι λεγόμενους «super recognisers (ύπερ αναγνωριστές)» στην πόλη St Gallen της ανατολικής Ελβετίας με στόχο να εντοπίζει πιο εύκολα τους εγκληματίες.
Μερικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν αμέσως ένα πρόσωπο που έχουν δει μόνο μία φορά στη ζωή τους. Αυτό το ταλέντο, που ξεπερνά τις δυνατότητες των μηχανών, έχει τραβήξει την προσοχή της αστυνομίας του St Gallen.
Διαβάστε επίσης
Έξι άτομα με αυτό το ταλέντο επιλέχθηκαν, μετά από εκτεταμένες δοκιμές, για το πρώτο πιλοτικό έργο της ελβετικής αστυνομίας. Όλοι τους έχουν εξαιρετικό ταλέντο στην αναγνώριση προσώπου. Είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ένα άτομο με κουκούλα στη μέση ενός κινούμενου πλήθους και με περιορισμένο οπτικό πεδίο.
"Πρόσφατα είχα μια υπόθεση, κατά τη διάρκεια συμπλοκής με μαχαίρι. Όταν έφτασα στο σημείο και είδα έναν από τους παρευρισκόμενους, μπόρεσα να τον φωνάξω με το όνομά του. Θυμήθηκα ότι τον είχα δει πριν από μερικά χρόνια", είπε ένας super recogniser, ο οποίος εργάζεται για την αστυνομία του St Gallen, στο ελβετικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTS.
Οι αρχές επιβολής του νόμου ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτές τις δυνατότητες, επειδή προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με ένα μηχάνημα. Για τη Meike Ramon, διευθύντρια του Εργαστηρίου Αναγνώρισης Προσώπων στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, οι άνθρωποι είναι πάντα καλύτεροι λόγω της ευελιξίας τους στη χρήση των πληροφοριών που λαμβάνουν.
«Σε αντίθεση με κάποιο παραδοσιακό λογισμικό ανίχνευσης, δεν χρειάζεται ο στόχος να έχει απαραίτητα δύο μάτια, μια μύτη και ένα στόμα για να είναι αναγνωρίσιμο», είπε η Ramon. «Ένα μηχάνημα αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόσωπο μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, σίγουρα όχι σε όλες», πρόσθεσε.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του ανθρώπινου ματιού έναντι της τεχνολογίας είναι ότι δημιουργεί λιγότερα νομικά προβλήματα. «Αν χρησιμοποιήσουμε αλγόριθμους, ερχόμαστε άμεσα αντιμέτωποι με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων», λέει ο Stefan Kühne, επικεφαλής του εγκληματολογικού του St Gallen. «Αλλά αν χρησιμοποιήσουμε ανθρώπινο δυναμικό, είτε για το τεκμήριο της αθωότητας είτε της ενοχής, δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα».
Οι αστυνομικές αρχές του St Gallen θα πρέπει να αποφασίσουν στο τέλος του έτους εάν αυτοί οι "super recognisers" θα ενταχθούν μόνιμα στην αστυνομία.