Τα στελέχη Πολεμικού Ναυτικού που είδαν το εισόδημά τους να συρικνώνεται λόγω της εφαρμογής του περίφημου επιδόματος Στόλου που μόνο τέτοιο δεν είναι, ρωτούν γιατί δεν λαμβάνουν τα πλέυσιμα από τις αρχές του έτους.
Μετά από ερωτήματα που τέθηκαν στο armyvoice.gr ζητήσαμε τη συμβουλή του δικηγόρου Αθηνών Δημήτρη Σπυρόπουλου*, της δικηγορικής εταιρείας «Εύνομος» ο οποίος υποστηρίζει πως κακώς κόπηκαν τα πλέυσιμα και μπορούν τα στελέχη να τα διακδικησουν,
Διαβάστε επίσης
Πιο συγκεκριμένα, στο σχετικό ερώτημά μας υποστήριξε:
Από 1.1.2023, ημερομηνία, κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, για το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, των στελεχών του ΠΝ, έχει παρατηρηθεί ότι η Υπηρεσία σταμάτησε να χορηγεί στα στελέχη, που βρίσκονται εν πλω, την αποζημίωση για εκτός έδρας υπηρεσία (19,35 ευρώ μεικτά την ημέρα).
Επιπλέον, η Υπηρεσία αυθαίρετα δεν καταβάλλει την προβλεπόμενη, από την ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση αποζημίωση, λόγω εκτέλεσης πλεύσιμης υπηρεσίας σε περίπτωση ασκήσεων, δοκιμαστικών και εκπαιδευτικών ταξιδίων (20 ευρώ ανά πλεύσιμη ημέρα), δίνοντας μόνο την προβλεπόμενη αποζημίωση για εκτός έδρας υπηρεσία.
Οι ανωτέρω παροχές αποτελούν ειδικές μισθολογικές παροχές των στελεχών του ΠΝ και αφορούν αυτοτελείς παροχές, για τις ειδικές συνθήκες εκπαίδευσης, οι οποίες, μάλιστα, δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε κρατήσεις, αλλά να καταβάλλονται ολόκληρες, διότι αντιστοιχούν στη μία περίπτωση, σε εκτός έδρας αποζημίωση και στην άλλη περίπτωση, σε αποζημίωση ασκήσεων, δοκιμαστικών και εκπαιδευτικών πλόων!
Οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες και αυθαίρετες, διότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν κατήργησε τη διάταξη, που προέβλεπε την εκτός έδρας αποζημίωση όλων των στελεχών των ΕΔ, η οποία μέχρι και σήμερα είναι σε ισχύ.
Επιπλέον, από καμία διάταξη τής Κοινής Υπουργικής Απόφασης δεν προκύπτει ότι, όσοι λαμβάνουν την εκτός έδρας αποζημίωση, δεν μπορούν να λάβουν και την αποζημίωση λόγω πλευσίμων, καθ’ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές παροχές.
Οι ανωτέρω παράνομες και αυθαίρετες πρακτικές της Υπηρεσίας στερούν από τα στελέχη του ΠΝ τις νόμιμες απολαβές τους, οι οποίες σε βάθος σχεδόν ενός έτους μέχρι σήμερα, αναλογούν σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Η μόνη λύση για όλα τα στελέχη του ΠΝ, τα οποία θίγονται, είναι η διεκδίκηση των συγκεκριμένων αποζημιώσεων, που δεν τούς καταβάλλονται, με αγωγή στο αρμόδια διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών.
*Ο Δημήτριος Σπυρόπουλος είναι δικηγόρος Αθηνών και Ιδρυτικός Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Εύνομος» [ Σπυρόπουλος – Παυλίδου και συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία].
Πηγή: armyvoice.gr