Ένα σημαντικό πείραμα για την αντίληψη του κινδύνου και τους χρόνους απόκρισης των αστυνομικών διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015, με τη συμμετοχή αστυνομικών.
Σκοπός του ήταν να μελετήσει πώς οι αστυνομικοί αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται σε πιθανές απειλές κατά τη διάρκεια περιπολιών.
Διαβάστε επίσης
Στόχοι του Πειράματος:
1. Να αξιολογηθεί η ταχύτητα και η ακρίβεια της αντίδρασης των αστυνομικών σε επικίνδυνες καταστάσεις.
2. Να αναλυθούν οι φυσιολογικές αντιδράσεις τους (όπως ο καρδιακός ρυθμός) σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης.
3. Να εντοπιστούν οι διαφορές στην απόκριση μεταξύ έμπειρων και νεοσύλλεκτων αστυνομικών.
Προσομοιωμένα Σενάρια
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εικονικές περιπολίες μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου προσομοίωσης. Κατά τη διάρκεια των περιπολιών, προέκυπταν απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως ένας ύποπτος με ύποπτη συμπεριφορά, ένα ξαφνικό περιστατικό με πυροβολισμούς ή ένας πολίτης που χρειάζεται βοήθεια.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές που κατέγραφαν τον καρδιακό ρυθμό, την πίεση του αίματος και άλλες αντιδράσεις του σώματος στο στρες.
Εξετάστηκε η ταχύτητα με την οποία οι αστυνομικοί αντέδρασαν, καθώς και η ποιότητα της απόφασής τους (π.χ. χρήση βίας ή διαπραγματεύσεις).
Συμπεράσματα πειράματος
Οι έμπειροι αστυνομικοί αντέδρασαν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά στις επικίνδυνες καταστάσεις. Διατήρησαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, όπως φάνηκε από τις φυσιολογικές μετρήσεις. Επέλεξαν συχνότερα μη βίαιες λύσεις όταν ήταν δυνατόν. Από την άλλη, οι νεοσύλλεκτοι εμφάνισαν μεγαλύτερη καθυστέρηση στις αντιδράσεις τους. Καταγράφηκε υψηλότερος καρδιακός ρυθμός και εντονότερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, δείχνοντας μεγαλύτερο άγχος. Είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν λάθη στις αποφάσεις τους, όπως η άσκοπη χρήση βίας.
Το πείραμα αυτό αναδεικνύει τη σημασία της εμπειρίας και της κατάλληλης εκπαίδευσης για τη σωστή αντίδραση των αστυνομικών σε καταστάσεις που απαιτούν άμεσες και κρίσιμες αποφάσεις.