Τα αποκαλούν «γεράκια του Αιγαίου» ή «κυνηγούς υποβρυχίων», ενώ κάποιοι παλαιότεροι του Πολεμικού Ναυτικού, «ιπτάμενες φρεγάτες». Το σίγουρο είναι πως όλες αυτές οι ονομασίες δικαίως έχουν αποδοθεί στα ελικόπτερα Aegean Hawk που βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια στη φαρέτρα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η τηλεόραση της «Ζούγκλας» βρέθηκε στη «φωλιά» των συγκεκριμένων ελικοπτέρων στη Ναυτική Βάση Κοτρωνίου στον Μαραθώνα προκειμένου να συναντήσει από κοντά τους χειριστές και να καταγράψει το πώς επιχειρούν αυτοί οι εναέριοι κυνηγοί του Πολεμικού Ναυτικού.
Διαβάστε επίσης
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης – Νίκος Χριστοφάκης
Αρχικά μας υποδέχθηκε ο Πλοίαρχος Αθανάσιος Φώσκας ο οποίος και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της 2ης Μοίρας Ελικοπτέρων. Στη συνέχεια ο Πλωτάρχης Μάριος Κουλακιώτης εξηγεί on camera όλα τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων ελικοπτέρων αλλά και το πολεμικό υλικό το οποίο φέρουν. Μιλήσαμε ακόμα και με τον Υποπλοίαρχο Δημήτρης Χρυσαφίδη ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες αλλά και στην συντήρηση των ελικοπτέρων η οποία θα πρέπει να γίνεται άριστα αφού έχουν να κάνουν με το θαλασσινό στοιχείο.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το έμβλημα της 2ης Μοίρας Ελικοπτέρων η οποία φέρει ως σύμβολο το γεράκι, ένα γενναίο και υπερήφανο πτηνό με χαρακτηριστικά την ορμητικότητα και την εξαιρετική όραση. Το γεράκι μάλιστα αναπαρίσταται με ανατολικό προσανατολισμό σε νυχτερινό περιβάλλον, συμβολίζοντας την ικανότητα των συγκεκριμένων να επιχειρούν τη νύχτα.
Όσον αφορά τα τρία αστέρια συμβολίζουν τους τρεις τύπους όπλων που φέρουν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα. Το έμβλημα περιλαμβάνει επίσης την πλάγια όψη του κατευθυνόμενου βλήματος «Penguin», ένας πύραυλος που φέρει το συγκεκριμένο ελικόπτερο μαζί με τους πυραύλους «Hellfire».
Οι ιπτάμενοι του Πολεμικού Ναυτικού όπως λένε στη «Ζούγκλα» είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο ενώ το συγκεκριμένο ελικόπτερο μπορεί να βρεθεί στον αέρα έτοιμο να αναλάβει αποστολή μέσα σε 20 λεπτά αφότου πάρει την εντολή.
Ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου αποτελεί την ελληνική έκδοση του ευρέως χρησιμοποιούμενου Sea Hawk. Οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις το ονόμασαν Aegean Hawk δηλαδή «γεράκι του Αιγαίου», αφού επί το πλείστον επιχειρούν στο Αιγαίο.
Τα πρώτα ελικόπτερα παραλήφθηκαν το 1995 ενώ η 2η Μοίρα Ελικοπτέρων έχει βραβευθεί για τον μηδενικό συντελεστή ατυχημάτων, καθώς και για τις διασώσεις-αεροδιακομιδές περισσότερων από 500 ατόμων υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Το ελικόπτερο αυτό ( S-70) κατασκευάζεται από την εταιρία Sikorsky (πλέον Lockheed Martin), διαθέτει δύο κινητήρες General Electric T-700-GE-401C μέγιστης ισχύος 1900 hp ο καθένας, τετραπτέρυγο αναδιπλούμενο στροφείο, Auxiliary Power Unit (APU), Dipping Sonar, ESM, Radar, FLIR, αυτόματο σύστημα πτήσης (AFCS), Hoist, RAST και όλα τα απαραίτητα όργανα και συσκευές για πτήση IFR και για την εκπλήρωση των αποστολών του.
Οι κύριες αποστολές που αναλαμβάνουν, είναι εναντίον στόχων επιφανείας (ASuW) (εντοπισμός και προσβολή), εναντίον υποβρυχίων στόχων (ASW) (εντοπισμός και προσβολή) και επιτήρηση επιφανείας. Επιπλέον, αναλαμβάνουν αποστολές έρευνας και διάσωσης (SAR), μεταφοράς εξωτερικών φορτίων (VERTREP) και ειδικών επιχειρήσεων (Special Ops).
Το Αegean Hawk έχει την θέση του πάνω σε πλοία και συγκεκριμένα σε φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ. Μόλις λάβει την πληροφορία έχει τη δυνατότητα λόγω ενός σόναρ που διαθέτει να εντοπίσει το σημείο όπου βρίσκεται ένα εχθρικό υποβρύχιο και να ρίξει τορπίλη από ψηλά.
Επίσης έχει τη δυνατότητα με τους πυραύλους που φέρει να προσβάλει εχθρικό πολεμικό πλοίο. Πρόκειται για μια ισχυρή πολεμική μηχανή που έχει στο οπλοστάσιό του το Πολεμικό Ναυτικό. Να σημειωθεί πως τα ίδια ελικόπτερα χρησιμοποιούν και οι Αμερικανοί.
Τι σημαίνει Αegean Hawk και Rome για το Πολεμικό Ναυτικό ;
Όπως είναι γνωστό το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε πρόσφατα τα πρώτα νέα σύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo. Πρόκειται για τα ελικόπτερα με τους σειριακούς αριθμούς ΠΝ75, ΠΝ76 και ΠΝ77 τα οποία αγοράστηκαν μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2021. Τα Romeo θα αναλάβουν ένα κρίσιμο κομμάτι των ναυτικών επιχειρήσεων ως οργανικά ελικόπτερα των τριών φρεγατών FDI κλάσης «Κίμων» και των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης «Υδρα», ενώ θα μπορούν να επιχειρούν και από το κατάστρωμα των έξι εκσυγχρονισμένων φρεγατών S κλάσης «Έλλη». Η κύρια αποστολή τους είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος και ο πόλεμος επιφανείας και όπως όλα τα πτητικά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού θα έχουν και ρόλο Έρευνας / Διάσωσης (SAR).
«Η πλατφόρμα των Romeo σε σχέση με τα Aegean Hawk είναι σχετικά ίδια αλλά τα Romeo φέρουν πιο εξελιγμένα συστήματα, και βελτιώσεις», λέει ο Πλοίαρχος Αθανάσιος Φώσκας και προσθέτει: «Αegean Hawk και Romeo σημαίνει μια εξαιρετικά θανατηφόρα απειλή για τον εχθρό, μια αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού για τα επόμενα χρόνια».