Οι παράμετροι για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ. - Τα πεδία όπου θα ληφθούν οι αλλαγές.
Εν αναμονή των πρώτων ενδείξεων, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, για το πλαίσιο στο οποίο θα τεθεί η δημόσια συζήτηση και εν συνεχεία η κοινοβουλευτική διαδικασία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, μία άλλη κρίσιμη κυβερνητική προτεραιότητα δρομολογείται.
Διαβάστε επίσης
Έπειτα από την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μελετά τον χρόνο, τον τρόπο και το περιεχόμενο των αλλαγών που καλείται να υλοποιήσει για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας στο πεδίο της ασφάλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε διάφορα πεδία: Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., δομές, διάρθρωση και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αναμένεται ότι πολλά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Ιανουαρίου, οπότε και θα γίνουν οι τακτικές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Κατά πληροφορίες οι οποίες δεν προέρχονται από κεντρικές κυβερνητικές πηγές, η εισήγηση που έχει ήδη διατυπωθεί, είναι να γίνει μία βαθιά «βουτιά» στην ιεραρχία και να αποστρατευθεί σχεδόν το σύνολο των ανωτάτων και ένα μεγάλο τμήμα των ανωτέρων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία είχαν προαχθεί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης προφανώς της σημερινής ηγεσίας. Κατά την κυρίαρχη άποψη, μόνο μία τέτοια ριζική κίνηση θα αποτελέσει προϋπόθεση για την αλλαγή.
Οι γνωρίζοντες ωστόσο σημειώνουν ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά κυρίως τα κριτήρια επιλογής τους και την επάρκειά τους.
Κατά τούτα, μένει να φανεί αν θα υλοποιηθούν και κάποιες άλλες κρίσιμες εισηγήσεις, όπως (ενδεικτικά):
- Η εισαγωγή ενός συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων, ώστε να μην είναι δυνατή π.χ. η τοποθέτηση σε νευραλγικές θέσεις, όπως η ηγεσία της ΓΑΔΑ και πόσο μάλλον της Αστυνομίας, στελεχών δίχως επιχειρησιακή εμπειρία ή πάντως με περιορισμένη και σε περιοχές ευθύνης στην επαρχία, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν ως προς την φύση και την έκταση της εγκληματικότητας που εκδηλώνεται στα αστικά κέντρα.
- Οι αλλαγές στην επιχειρησιακή διάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., ούτως ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ρουσφετολογικών τοποθετήσεων και επάνδρωσης δυνάμεων και τμημάτων από στελέχη που, για παράδειγμα, δεν έχουν καν γεωγραφική και χωροταξική γνώση των περιοχών στις οποίες υπηρετούν.
Όπως πάντως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, κρίσιμες παράμετροι για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ. παραμένει η αναπτέρωση του φρονήματος των αστυνομικών αλλά και η συνδυαστική εφαρμογή των αλλαγών στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να περιοριστεί η αίσθηση ότι όσο αποτελεσματικές και αν είναι οι διωκτικές αρχές, το ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας κάνει την δράση τους μάταιη.
Πηγή: tovima.gr