Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα του συστήματος αναφορικά με τις τροποποιήσεις στο Πόθεν Έσχες και στις ετήσιες καταστάσεις.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το pothen.gr «το σύστημα των ετήσιων καταστάσεων υπόχρεων προσώπων έτους 2024 θα ανοίξει τις Τετάρτες 17/7/2024 και 24/7/2024 για τροποποίηση και οριστικοποίηση ».
Διαβάστε επίσης
Πόθεν Έσχες: Ερωτήσεις και απαντήσεις
Ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για το Πόθεν Έσχες δημοσίευσε το www.pothen.gr Αναλυτικά:
1. Για πόσα έτη ο υπόχρεος υποβάλλει ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης;
Η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται από τους υπόχρεους ετησίως, όσο διαρκεί η θητεία της δραστηριότητας ή διατηρείται η ιδιότητα των υπόχρεων, καθώς και για δύο (2) έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας, με την τελική δήλωση να αφορά στο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας της ιδιότητας. Η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Όσοι άσκησαν καθήκοντα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά το 2022, θα υποβάλλουν Δ.Π.Κ. έτους 2023 (φορολογικό 2022) και Δ.Π.Κ.2024 (φορολογικό 2023) ακόμη και αν κατά τη διάρκεια του έτους 2022 απώλεσαν την ιδιότητα, που τους καθιστά υπόχρεους υποβολής σχετικής δήλωσης. Τα ανωτέρω ισχύουν από το φορολογικό έτος 2022 και έπειτα. Υπόχρεοι που απώλεσαν την ιδιότητά τους εντός του φορολογικού έτους 2021 δεν οφείλουν Δ.Π.Κ για το φορολογικό έτος 2022 (Δ.Π.Κ 2023).
Ειδικά, για τους υπόχρεους του άρθρου 4 της περ. α’ του άρθρου 6 και της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 8 (υποχρεωτικά ελεγχόμενους) , η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται και για τρία (3) έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας ή τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της λήξης της θητείας, με την τελική δήλωση να αφορά στο τρίτο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας της ιδιότητας. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετική υποχρέωση από ειδική διάταξη νόμου.
2.Ποιο το ύψος του παραβόλου εκπρόθεσμης υποβολής Δ.Π.Κ.;
Όσοι εκπληρώσουν τη σχετική τους υποχρέωση με καθυστέρηση μέχρι 30 ημερών από την προβλεπόμενη προθεσμία στην παρ.1 του αρθ.18 του ν.5026/2023, η οριστικοποίηση της Δ.Π.Κ. τους, επιτρέπεται μετά την πληρωμή ηλεκτρονικού παράβολου ύψους 200 ευρώ για τους υπόχρεους του άρθρου 4 της περ. α’ του άρθρου 6 και της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 8 (υποχρεωτικά ελεγχόμενους) και 50 ευρώ για τους λοιπούς υπόχρεους.
Επισημαίνεται ότι όπως ορίζεται με τις νέες διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 5026/2022, η οριστικοποίηση της Δ.Π.Κ. με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών από την προβλεπόμενη προθεσμία και μέχρι τη συμπλήρωση ενός έτους από την προθεσμία που ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 18 του ν.5026/2023, επιτρέπεται μετά την πληρωμή ηλεκτρονικού παράβολου ύψους 400 ευρώ για τους υπόχρεους του άρθρου 4 της περ. α’ του άρθρου 6 και της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 8 (υποχρεωτικά ελεγχόμενους)και 100ευρώ για τους λοιπούς υπόχρεους.
Οι υπόχρεοι που θα υποβάλουν Δ.Π.Κ. (είτε ετήσια είτε ανάληψης καθηκόντων) μετά το πέρας της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής, θα ενημερώνονται κατά την δημιουργία της Δ.Π.Κ. ότι για την οριστικοποίηση της εκπρόθεσμης Δ.Π.Κ. απαιτείται πληρωμή παραβόλου.
Το ύψος του παραβόλου θα υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα του ΠΟΘΕΝ, κατά την οριστικοποίηση της Δ.Π.Κ., ανάλογα με τις ημέρες της καθυστέρησης εκπλήρωσης της σχετικής υποχρέωσης. Κατά την οριστικοποίηση της Δ.Π.Κ. το σύστημα του ΠΟΘΕΝ εκδίδει αυτόματα το κατάλληλο παράβολο και ενημερώνει τον υπόχρεο με τον αριθμό και τον τύπο του παραβόλου που πρέπει να πληρωθεί ηλεκτρονικά στο https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo. Στην ιστοσελίδα του e-paravolo αναφέρονται όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής του. Σημειώνεται ότι, υπόχρεοι που έχουν αποθηκεύσει τη Δ.Π.Κ. τους αλλά δεν την οριστικοποίησαν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, θα ενημερώνονται για το ύψος του παραβόλου που απαιτείται για την εκπρόθεσμη υποβολή, κατά την οριστικοποίηση της Δ.Π.Κ.
Πηγή: enikonomia.gr