Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
Τη ροή του «μαύρου» χρήματος που αποκόμιζαν τα μέλη της συμμορίας διαρρηκτών από τις «επισκέψεις» τους σε σπίτια εφοπλιστών και επιχειρηματιών προσπάθησαν να ανιχνεύσουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διαπιστώσουν το «μηχανισμό» ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Διαβάστε επίσης
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν κατά κύριο λόγο άεργοι, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της παρακολούθησής τους από τους μυστικούς αστυνομικούς. Ουδέποτε εντοπίστηκαν να εργάζονται, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις κατηγορουμένων που εμφανίζονται άνεργοι σε ολόκληρη την ενήλικη ζωή τους (με κάποια μικρά «διαλείμματα»).
Παρότι όμως εμφανίζονταν με εισοδήματα που δεν αρκούσαν για να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες διαβίωσής τους, διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πανάκριβα ρολόγια. Ενδεικτικό είναι ότι σε έρευνα που έγινε στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων στον Γέρακα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι ρολόγια πολύ μεγάλης αξίας (τρία Rolex, ένα Philip Mercier, ένα Christian Dior και ένα Seiko).
Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτι συλληφθέντα βρέθηκαν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ανακαίνισης κατοικίας και ένα συμβόλαιο αγοράς οικοπέδου.
Έπαιρναν και προνοιακά επιδόματα
Σύμφωνα με την Αστυνομία, αρκετά μέλη της συμμορίας λάμβαναν προνοιακά επιδόματα, τα οποία αποτελούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις τη μοναδική νόμιμη πηγή εισοδήματος τους. Η καταβολή τους από το κράτος ήταν και ο μοναδικός λόγος για ορισμένους από αυτούς, ώστε να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, είτε δήλωναν μηδενικά εισοδήματα, είτε δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση. Ωστόσο, άπαντες είχαν αρρύθμιστες οφειλές – χρέη προς την εφορία αρκετών ύψους χιλιάδων ευρώ, ενώ δήλωναν άστεγοι. Ενδεικτικά, μέλος της ομάδας έχει συνολικό αρρύθμιστο ποσό - χρέη προς την Εφορία ύψους 148.000 ευρώ και η σύζυγος του 35.000 ευρώ.
Ωστόσο, ο τρόπος ζωής τους ήταν αντίθετος με το «οικονομικό τους προφίλ», καθότι πραγματοποιούσαν σχεδόν σε καθημερινή βάση παραγγελίες, σύχναζαν σε καφετέριες και εστιατόρια, ενώ διατηρούσαν ιδιόκτητες κατοικίες, στις οποίες ο οικιακός εξοπλισμός που εντοπίστηκε δεν συνάδει με τα οικονομικά τους στοιχεία. Επιπρόσθετα, από τον οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα μέλη διατηρούσαν στην ιδιοκτησία τους περιουσίες, τις οποίες εκτιμάται ότι απέκτησαν με τα έσοδα από την προηγούμενη εγκληματική τους δραστηριότητα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μέλους της οργάνωσης που μαζί με την σύζυγό του, αγόρασαν το 2019 οικόπεδο αντί του χρηματικού ποσού των 80.000 ευρώ και το ίδιο έτος προέβησαν στην οικοδόμηση της οικίας τους με την συνολική αντικειμενική τους αξία σήμερα να ανέρχεται περίπου στα 420.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, τα μέλη της συμμορίας χαρακτηρίζονται σκληρά και βίαια. Όταν οι ηλικιωμένοι δεν υπάκουαν σε αυτό που έλεγαν, δεν δίσταζαν να γίνουν βίαιοι απέναντι σε ανθρώπους, που στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα υγείας.
Επίσης τους έπειθαν να ανάψουν τα μάτια της κουζίνας ή έκαναν οι ίδιοι παρεμβάσεις στους ηλεκτρολογικούς πίνακες, με το πρόσχημα του ελέγχου του ρεύματος, με άμεσο κίνδυνο τόσο εγκαυμάτων όσο και ηλεκτροπληξίας για τα θύματα. Στις μεταξύ τους επικοινωνίες είχαν δικό τους «γλωσσάρι». Για παράδειγμα, όταν έλεγαν «καλώδιο» εννοούσαν το συνεργό τους, ενώ μεταξύ τους είχαν «βαφτιστεί» με διάφορα ονόματα, όπως «Γιάννης», «Κώστας», «Στέλιος» και «Διονύσης».
Έμπαιναν σε σπίτι εφοπλιστών
Σπίτια γνωστών εφοπλιστικών οικογενειών είχαν μπει στο στόχαστρο της συμμορίας διαρρηκτών, με λεία 1,5 εκατομμύριο ευρώ, σε Κηφισιά, Ψυχικό και Φιλοθέη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «χτύπησαν» σε δύο σπίτια εφοπλιστικής οικογένειας το περασμένο Ιούνιο σε Κηφισιά και Φιλοθέη, ενώ τον ίδιο μήνα «μπήκαν» και σε πολυτελή οικία άλλης εφοπλιστικής οικογένειας στο Παλαιό Ψυχικό. Στο στόχαστρό τους μπήκε επίσης το σπίτι πεθεράς πασίγνωστου επιχειρηματία, όπως και η οικία πεθεράς γυναίκας της showbiz. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι στην περίπτωση συζύγου ισχυρού εφοπλιστή προσποιήθηκαν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό μπήκαν στην έπαυλη του Ψυχικού και άρπαξαν πανάκριβα χρυσαφικά.
Ο 32χρονος αρχηγός αναλάμβανε στην εγκληματική οργάνωση το ρόλο του φυσικού αυτουργού, καθώς ήταν αυτός που εμφανιζόταν στους ηλικιωμένους και συστηνόταν ως υπάλληλος της Δ.Ε.Η. ή τεχνικός ανελκυστήρων, ενώ επίσης κατείχε ηγετικό και καθοδηγητικό ρόλο. Ειδικότερα, έδινε το έναυσμα στους υπόλοιπους για να δράσουν και κατά τη διάρκεια των κλοπών, συντόνιζε τις ακριβείς χρονικές στιγμές κατά τις οποίες έπρεπε να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τις οικίες των θυμάτων οι συνεργοί του.
Αφού κατάφερνε να εισέλθει στις οικίες των θυμάτων, είτε έχοντας πείσει αυτά είτε μεταχειριζόμενος βία, εκεί με διάφορα προσχήματα, περιόριζε τους ηλικιωμένους στο χώρο της κουζίνας. Κατά την προσφιλή του τακτική και προκειμένου να μην κινήσει υποψίες, ζητούσε από τους παθόντες να τοποθετήσουν σκεύη με νερό επάνω στα μάτια της ηλεκτρικής κουζίνας και να την θέσουν σε λειτουργία, ζητούσε να του επιδειχτεί ο κεντρικός ηλεκτρικός πίνακας του σπιτιού, ανέφερε υποτιθέμενους κωδικούς καλωδιώσεων, συνομιλούσε τηλεφωνικά ενώπιον των παθόντων με τους συνεργούς του αναφέροντας που προσομοίαζαν σε ηλεκτρολογικά θέματα, προσποιούταν έλεγχο των ηλεκτρικών συσκευών και λοιπές ενέργειες, οι οποίες αποπροσανατόλιζαν τους ηλικιωμένους και τους έκαναν να διατηρούν την εικόνα ότι αυτός και οι συνεργοί του φέρουν την ψεύτικη επαγγελματική ιδιότητα με την οποία εξαρχής τους παρουσιάστηκαν. Άλλοτε τους έπειθε ακόμη και να βγάλουν από πάνω τους τυχόν κοσμήματα προς αποφυγή υποτιθέμενης ηλεκτροπληξίας και στη συνέχεια, χωρίς να γίνει αντιληπτός και με την βοήθεια των υπολοίπων μελών, τα αφαιρούσε.
Ακολούθως, ενημέρωνε τηλεφωνικά τους συνεργούς – τσιλιαδόρους του, δίνοντάς τους οδηγίες αναφορικά με τον όροφο του διαμερίσματος που είχε εισέλθει, λεπτομέρειες σχετικές με το εσωτερικό του σπιτιού και λοιπές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο δράσης του. Σημειώνεται επιπλέον, ότι εισερχόμενος στις οικίες των παθόντων, φρόντιζε τεχνηέντως να αφήνει ανοιχτές τις θύρες αυτών ώστε να διευκολύνει την είσοδο των συνεργών του.
Στη «φάκα» της Αστυνομίας
Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθησαν συνολικά 10 άτομα. Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης οργανώθηκε και υλοποιήθηκε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και στο Ηράκλειο Κρήτης, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, παρουσία δικαστικών λειτουργών, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τ.Α.Ο.Ε. Κρήτης, της Ε.Κ.Α.Μ. καθώς και Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων της Δ.Α.Ο.Ε..
Κατά την επιχείρηση εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν -10- μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη -3- μέλη της, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε κλοπές, ληστείες και απάτες τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με συνολικό όφελος που ξεπερνά τα 120.000 ευρώ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παράβαση του Νόμου για τα Όπλα, του Νόμου για τα Ναρκωτικά και απείθεια.
Όπως προέκυψε από τη μεθοδική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία, έχοντας διακριτούς ρόλους, με διαρκή δράση, η οποία τοποθετείται χρονικά από τον Αύγουστο του 2023, ενώ κατάφεραν να αποκομίσουν με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος 1.527.230 ευρώ.
Μάλιστα, τα μέλη της δομημένης αυτής ομάδας είχαν φιλικούς ή συγγενικούς δεσμούς μεταξύ τους, γεγονός που τους προσέδιδε ιδιαίτερη συνοχή και αφοσίωση.
Πώς δρούσε η σπείρα
Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένα:
Ενεργούσαν σε ομάδες των τριών ή και περισσοτέρων ατόμων και κυρίως πρωινές ή μεσημβρινές ώρες, αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, τα ακολουθούσαν μέχρι τη στιγμή που επέστρεφαν στις οικίες τους και τα ανέμεναν στις εισόδους των πολυκατοικιών, προφασίζονταν ότι τυγχάνουν τεχνικοί υπάλληλοι (Δ.Ε.Η., συντηρητές ανελκυστήρων κτλ) και τους έπειθαν να τους επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους, προκειμένου να εξακριβώσουν υποτιθέμενη βλάβη στην ηλεκτρική εγκατάσταση, φορώντας πάντα γάντια και ιατρικές μάσκες, δυσχεραίνοντας το έργο των Αρχών.
Τέλος, οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στο χώρο της κουζίνας, όπου τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, εισέρχονταν στην οικία, ερευνούσαν επισταμένα τους λοιπούς χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τιμαλφή αντικείμενα.
Χαρακτηριστικό της θρασύτητάς τους ήταν επιμονή τους για την επίτευξη του σκοπού τους, καθώς δεν δίσταζαν να μεταχειριστούν βία αδιαφορώντας για την προχωρημένη ηλικία των θυμάτων τους, σε περίπτωση που αυτά αντιστέκονταν.
Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, μετακινούνταν από την Αττική προς την επαρχία, είτε για να διαφύγουν του εντοπισμού και της σύλληψης κατά τις επιχειρήσεις που γινόταν από τις τοπικές αρχές σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, είτε για να επεκτείνουν την δράση τους.
Τα μέλη της Οργάνωσης δρούσαν κατά περίπτωση ανάλογα με τους ρόλους που τους είχαν αναθέσει ο 32χρονος αρχηγός και ο 34χρονος υπαρχηγός, οι οποίοι αποτελούσαν τα ζωτικά μέλη, καθώς:
Ο μεν πρώτος ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο του φυσικού αυτουργού, δηλαδή ήταν αυτός ουσιαστικά που επέλεγε και εμφανιζόταν στα υποψήφια θύματα, δε δίσταζε να χρησιμοποιήσει βία συντόνιζε τα υπόλοιπα «επιχειρησιακά» μέλη και διευκόλυνε την πρόσβαση τους στο χώρο, ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός τους.
Ο δε δεύτερος, κατείχε το ρόλο του παρατηρητή – τσιλιαδόρου, καθώς παρέμενε εκτός των οικιών και επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τα λοιπά «επιχειρησιακά» μέλη, τους οποίους ενημέρωνε σχετικά με τις κινήσεις των περιοίκων, ενώ λειτουργούσε ταυτόχρονα ως το άτομο που τους μετέφερε με το «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο στο στόχο τους και παρέμενε εντός αυτού έως ότου ολοκληρωθεί η παράνομη δραστηριότητα.
Στο πλαίσιο πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας πραγματοποιήθηκε μεγάλη οικονομική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επεδίωκαν και διέπρατταν νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων, με τη μορφή της απόκτησης, κατοχής και χρήσης περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα ελάμβαναν είτε προνοιακά επιδόματα είτε είχαν αρρύθμιστες οφειλές – χρέη προς την εφορία ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας έχουν εξιχνιασθεί -3-περιπτώσεις κλοπών από οικίες με τη μέθοδο της διάρρηξης και -30- κλοπές είτε τετελεσμένες είτε σε απόπειρα με τη μέθοδο της απασχόλησης, οι οποίες έχουν διαπραχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.
Τέλος, η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της Εγκληματικής Οργάνωσης.