Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:48 | 23/07/2021

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί, μετά την δήλωση που έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής εταιρείας εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosoboronexport, Αλεξάντερ Μικέγιεφ, στο πλαίσιο της διεθνούς αεροδιαστημικής έκθεσης Μόσχας MAKS-2021, αναφορικά με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού παράδοσης νέας παρτίδας πυραύλων S-400 στην Τουρκία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αμερικανική πλευρά δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει την αποκάλυψη του υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου, την ίδια στιγμή που η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον προσπαθούν να βρουν λύση για το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, με τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας να περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα διατηρήσει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 πυραύλους. Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία αγοράσει νέα παρτίδα πυραύλων από την Ρωσία.

Η περίπλοκη και «ακανθώδης» σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για το αεροδρόμιο της Καμπούλ αποτελεί ένα κορυφαίο ζήτημα που έχει περιπλέξει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, με την είδηση για παραλαβή νέας παρτίδας των πυραύλων συστημάτων να επηρεάσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς επαφές και διπλωματικές σχέσεις, κάτι που ήδη φαίνεται με όσα συνέβησαν στα Κατεχόμενα και την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν για τα Βαρώσια. Υπό αυτό το πρίσμα, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου για επιβολή νέων κυρώσεων από την αμερικανική κυβέρνηση, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η νέα παράδοση S-400 στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές διαβουλεύσεις, ενώ έχει δημιουργηθεί ήδη ένα χρηματοοικονομικό μοντέλο, καθώς επίσης ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πρόγραμμα για την διαδικασία τεχνικής συνεργασίας, εκπαίδευσης και υποστήριξης. Τα παραπάνω αποτελούν συνολικά το πρόγραμμα για την παράδοση δεύτερης παρτίδας πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosoboronexport «αναμένουμε να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες».

Πηγή: onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis