Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
11:00 | 12/12/2023

Δεν υπάρχει Έλληνας που να μη νιώθει υπερήφανος για την ύπαρξη της, που να μην έχει θαυμάσει τους άνδρες της να στέκονται ακίνητοι στο Σύνταγμα και να μην έχει κοντοσταθεί για να τους παρατηρήσει στην τακτική αλλαγή φρουράς τους.  

Η ιστορία της Προεδρικής Φρουράς ξεκινά σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1868, ως μάχιμο και τελετουργικό άγημα ταυτόχρονα. 

Foot_foot_Evzones_Athens

Από το 1914, στα Ανάκτορα συγκροτείται η Ανακτορική Φρουρά ως ιδιαίτερη μονάδα ευζώνων. Στην πορεία των χρόνων πήρε διάφορες ονομασίες: Ανακτορική Φρουρά, Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά και τέλος Προεδρική Φρουρά από το 1974.

greek-guards

Η έδρα της Προεδρικής Φρουράς, από ιδρύσεως της, βρίσκεται στην Οδό Ηρώδου Αττικού κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο (πρώην ανάκτορα).

Τα πρώτα τέσσερα ευζωνικά τάγματα ιδρύθηκαν το 1867. Κεντρική τους αποστολή ήταν η φύλαξη της μεθορίου. Η αρχική σύνθεση τους ήταν εθελοντές, υπαξιωματικοί ή οπλίτες, οι οποίοι συνήθως κατάγονταν από ορεινές περιοχές.

AthensChangingOfTheGuard1

Η ένδοξη δράση των ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα οι εύζωνες να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων.

Έντονη δράση είχαν και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ου αιώνα στις οποίες είχε εμπλακεί ο ελληνικός στρατός (Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος).

Ξεχωριστή θέση στην ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων κατέχει το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, κυρίως λόγω της δράσης του κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Πέρα από την αποτελεσματικότητα του κατά τη διάρκεια των πρώτων στρατιωτικών επιχειρήσεων εκείνης της περιόδου, το Σύνταγμα αυτό απέκτησε φήμη για τον τρόπο που λειτούργησε μετά την κατάρρευση του ελληνικού μετώπου και την αποσύνθεση του ελληνικού στρατού, τον Αύγουστο του 1922.

4e1d830e-f7be-4246-b2b1-dd10a1f6d1d3

Σήμερα οι Εύζωνες είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, 24 ώρες το 24ωρο.

 Επίσης τους βλέπουμε στην πύλη του στρατοπέδου τους αλλά και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου γίνεται η επίσημη υποδοχή των ξένων αρχηγών κρατών.

 Τις Κυριακές αλλά και οι επίσημες αργίες του έτους έργο τους είναι και η έπαρση και η υποστολή της Ελληνικής σημαίας στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης.

evzones1

Οι Εύζωνες προσεκτικά επιλεγμένοι για να διαθέτουν ψυχικά και σωματικά χαρίσματα είναι οι καλύτεροι οπλίτες που υπηρετούν στις τάξεις του Ελληνικού στρατού.

Η πειθαρχία και η  προετοιμασία σε αυτήν τη μονάδα πεζικού διαφέρει σημαντικά. Πέραν όλων των άλλων εκπαιδεύονται στο να παραμένουν ακίνητοι για ώρες και κυρίως να μην αντιδρούν στα εξωτερικά ερεθίσματα.

 Δεν θα δείτε ποτέ τους ευζώνους να γελάνε ή να ανταποδίδουν γκριμάτσες στο πλήθος των ανθρώπων που καθημερινά φωτογραφίζεται δίπλα τους ή τους ενοχλεί, κάποιες φορές, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

tromaktiko2
 
iellada.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis