Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:44 | 04/05/2019

Στις 2 Μαϊου 2011, εκτελείται από την αμερικανική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων SEAL Team Six, στο κρησφύγετο του στο Πακιστάν, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, Σαουδάραβας επιχειρηματίας, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

 

Μετάφραση – απόδοση: Αναστάσιος Μητρόπουλος, Συνταγματάρχης ε.α.

 

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης “Operation Neptune Spear“, των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην κατοικία του,  στη Μπίλαλ Τάουν, στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, στις 2 Μαϊου 2011, στις 01:00 ώρα Πακιστάν. Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν ήταν αποτέλεσμα ενός πυροβολισμού στο κεφάλι του.

[custom:google-ads]

Η επιχείρηση έγινε από τα μέλη των Navy SEALs των ΗΠΑ, συγκεκριμένα,  από την Ομάδα Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων  DEVGRU, γνωστή ως SEAL Team Six, υπό τη διοίκηση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη CIA.

Στην επιχείριση συμμετείχε το 160 Αερομεταφερόμενο Σύνταγμα Ειδικών Επιχειρήσεων (160th Special Operations Aviation Regiment (Airborne)) γνωστό ως “Night Stalkers” καθώς και μέλη του Τομέα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Activities Division) της CIA (τα οποία είναι πρώην στρατιωτικοί των Ειδικών μονάδων των ΗΠΑ).

Ένας ανώτερος υπάλληλος της αμερικανικής κυβέρνησης περιέγραψε την επιχείριση στο  Abbottabad, περίπου 30 μίλια βόρεια της πακιστανικής πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, ως “χειρουργική επιχείρηση από μια μικρή ομάδα που σχεδιάστηκε για να ελαχιστοποιήσει τις παράπλευρες απώλειες”.

Στην επιχείρηση συμμετείχε μόνο προσωπικό των ΗΠΑ, και αξιωματούχοι της διοίκησης της Μονάδας δήλωσαν ότι δόθηκε μεγάλη σημασία στη διασφάλιση της επιτυχίας.

Καμία πληροφορία σχετικά με την απόφαση του Προέδρου Ομπάμα να ξεκινήσει την επιχείρηση δε διέρρευσε σε άλλες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Πακιστάν στο έδαφος του οποίου διεξήχθη η επιχείρηση.

Η επιχείρηση διήρκησε λιγότερο από 40 λεπτά. Ο Μπιν Λάντεν και άλλοι τρεις άνδρες σκοτώθηκαν, καθώς και μια γυναίκα που χρησιμοποιήθηκε ως ασπίδα. Δύο γυναίκες τραυματίστηκαν. Δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες.

Υπήρξε μεμακρυσμένη παρουσία της CIA αλλά η επιχείρηση ήταν καθαρά στρατιωτική. Η επιχείρηση διεξήχθη από μια διμοιρία 24 ατόμων της “SEAL Team Six” ειδικά εκπαιδευμένη σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου, η οποία ανήκει  στη Διακλαδική  Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Ops Command – JSOC).

 

 

 

εκτελεση οσαμα μπιν λαντεν

Ένα από τα σχεδιαγράμματα που έδωσε αργότερα στο φως της δημοσιότητας η CIA, το οποίο απεικονίζει με λεπτομέρειες τη δομή του κτιρίου όπου έγινε η εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

 

 

 

 

Οι SEALs

Οι SEALs  του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (το ακρωνύμιο τους προέρχεται από το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται και δρουν: Sea – Air – Land , δηλ. θάλασσα, αέρας και έδαφος) ιδρύθηκε το 1962, και αναπτύχθηκε με βάση τις εμπειρίες των Ομάδων Καταδρομών & Καταστροφών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτές οι εξαιρετικά εκπαιδευμένες δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων λειτουργούν κάτω από την Διοίκηση Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων (Naval Special Warfare Command – NSWC) των ΗΠΑ, υπό τη  Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Special Operations Command – USSOCOMή SOCOM). Υπάρχουν περίπου 2.500 ενεργά μέλη Navy SEALs, που συνθέτουν  έντεκα ομάδες – εννέα ενεργές και δύο εφεδρικές.

 

Η SEAL Team Six

Η Ομάδα Διεξαγωγής Ειδικών Ναυτικών επιχειρήσεων, κοινώς γνωστή ως SEAL Team Six  ή DEVGRU, είναι μια ειδική επίλεκτη Μονάδα του Ναυτικού των ΗΠΑ, υπό τη  Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (Joint Special Commands Command – JSOC) .

Υπάγεται διοικητικά στη Διοίκηση Εδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ( United States Naval Special Warfare Command – NAVSPECWARCOM, ή αλλιώς γνωστή ως NSWC ή WARCOM) και επιχειρησιακά στη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων  (Joint Special Commands Command – JSOC).

Οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη SEAL Team Six ή DEVGRU είναι διαβαθμισμένες και οι λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους σπάνια κοινοποιούνται από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ή τον Λευκό Οίκο. Παρά τις επίσημες αλλαγές στις ονομασίες, η ονομασία “SEAL Team Six” παραμένει το αναγνωρισμένο αναγνωριστικό της ειδικής αυτής Μονάδας. Μερικές φορές αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης των Η.Π.Α και ως Μονάδα Ειδικών Αποστολών – Special Mission Unit.

[custom:google-ads]

Η SEAL Team Six  και η αντίστοιχη Μονάδα του Στρατού Delta Force, αποτελούν τις κύριες αντιτρομοκρατικές μονάδες των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρόλο που η SEAL Team Six  δημιουργήθηκε ως ναυτική αντιτρομοκρατική μονάδα για στόχους υψηλής αξίας, έχει σήμερα εξελιχθεί  ως μια μονάδα ειδικών επιχειρήσεων πολλαπλών ρόλων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται διάσωση ομήρων, ειδικές αναγνωρίσεις, ασφάλεια προσώπων,  και άλλες αποστολές.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης της  SEAL Team Six είναι εξαιρετικά εντατικό και υψηλού κινδύνου, όπου μπορεί να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί και θάνατοι. Η SEAL Team Six / DEVGRU έχει χάσει αρκετά μέλη της  κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των ατυχημάτων με αλεξίπτωτα και των ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της μάχης.

Θεωρείται ότι η διαδικασία αξιολόγησης των νεοεισερχομένων στη Μονάδα είναι διαφορετική από εκείνη που έχει ήδη υποστεί ένα μέλος των SEALs  στην προηγούμενη σταδιοδρομία του και πολλά από τα εκπαιδευτικά τεστ δίνουν έμφαση στις διανοητικές ικανότητες παρά στις σωματικές, αφού ούτως ή άλλως, οι υποψήφιοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τις βασικές εκπαιδεύσεις των SEALS.

Το Στρατηγείο της SEAL Team Six βρίσκεται στην Αεροναυτική Βάση Oceana, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

 

Πηγές: cbsnews.com, en.wikipedia.org, history.com

 armynow.net

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis