Τα δύο μετάλλια, το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος και το χάλκινο του Εμμανουήλ Καραλή στο άλμα επί κοντώ είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί στην 8η θέση η Ελλάδα στον πίνακα μεταλλίων με την ολοκλήρωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου στη Γλασκώβη.
Ο ΣΕΓΑΣ παρουσίασε σήμερα (4/3), μία ημέρα αφού «έπεσε η αυλαία» στη Γλασκώβη με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον Εμμανουήλ Καραλή τον απολογισμό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Αναλυτικά:
Μεγάλη διοργάνωση και μετάλλιο. Η συνήθεια που έγινε λατρεία! Ο ελληνικός στίβος βροντοφώναξε "παρών" σε μια ακόμα μεγάλη γιορτή του κλασικού αθλητισμού: το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Γλασκόβη.
Η φωνή του ακούστηκε στο βρετανικό βορρά με τις επιδόσεις των εννέα παιδιών μας στην Emirates Arena, αλλά και με την παρουσία Ελλήνων φιλάθλων, πρωτοστατούντων των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, στις εξέδρες.
Το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου και το χάλκινο του Εμμανουήλ Καραλή έφεραν την Ελλάδα στην όγδοη θέση του πίνακα των μεταλλίων και η προσθήκη της έβδομης θέσης της Τατιάνας Γκούσιν και της Κατερίνας Στεφανίδη, στην 16η στην άτυπη βαθμολογία των χωρών, που υπολογίζεται με τα πλασαρίσματα στην πρώτη οχτάδα.
Σε ένα πρωτάθλημα που έχει γίνει ελιτίστικο με πολύ αυστηρά όρια πρόκρισης, ο ελληνικός στίβος δε συμμετέχει απλά, αλλά αποτελεί σταθερά ένα διακεκριμένο μέλος του.
Οι πέντε εκπρόσωποί και οι προπονητές στην εξέδρα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και ήρθε...
Η διοργάνωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη για την ελληνική αποστολή με επιστέγασμα την κατάκτηση των δύο μεταλλίων. Στο σύνολό τους τα παιδιά πέτυχαν τους στόχους τους και βρέθηκαν κοντά στις φετινές επιδόσεις τους.
Ο κύκλος των χειμερινών αγώνων έκλεισε ιδανικά και πλέον η προσοχή όλων μας στρέφεται στις διοργανώσεις του ανοιχτού στίβου.
Να ευχαριστήσουμε και τους Έλληνες φιλάθλους που ήρθαν και μας υποστήριξαν. Όσον αφορά τη διοργάνωση ήταν άψογη και δεν αντιμετωπίσαμε πραγματικά κανένα πρόβλημα» δήλωσε ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής και τεχνικός διευθυντής των εθνικών ομάδων, Χρήστος Μελέτογλου.
Συγκεκριμένα, το ημερολόγιο κατέγραψε για κάθε αθλητή και αθλήτριά μας:
Εμμανουήλ Καραλής: Προκρίθηκε την τελευταία στιγμή και μπήκε στον τελικό με 5.72, που ήταν η πιο χαμηλή επίδοση όσων μετείχαν στον αγώνα. Σκαρφάλωσε στα 5.85, ένα πόντο κάτω από το απόλυτο ατομικό ρεκόρ του και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο της καριέρας του στην κατηγορία ανδρών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατερίνα Στεφανίδη: Μαχήτρια όπως πάντα, σε μια χειμερινή περίοδο που μια αναποδιά της τελευταίας στιγμής (ίωση), την πήγε πολύ πίσω, μπήκε στον αγώνα με φετινό 4.64, την 11η επίδοση των προκριματικών και βγήκε από την πίστα με την 7η θέση με άλμα στα 4.55.
Τατιάνα Γκούσιν: Βρήκε την ευκαιρία για μια παγκόσμια διάκριση και την άρπαξε. Ο κλειστός στίβος φέτος τής... πήγε πολύ καλά. Ταξίδεψε στη Γλασκόβη με 1.91, πέτυχε 1.88, έχασε στις λεπτομέρειες το 1.92 και κατατάχθηκε 7η.
Δημήτρης Τσιάμης: Για δεύτερη φορά στην καριέρα του αγωνίστηκε σε έναν τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου. Η πρώτη ήταν το 2006, όταν ήταν 24 ετών. Δεν του βγήκε το άλμα που θα ήθελε και με 15.95 ήρθε 14ος. Το φετινό ρεκόρ του ήταν 16.26.
Κώστας Δουβαλίδης: Έγραψε ρεκόρ συμμετοχών στο θεσμό, καθώς αυτή ήταν η έκτη παρουσία του. Ταξίδεψε με 7.76 καλύτερη επίδοση το 2024 και τερμάτισε σε 7.79 που τον έφερε στην 27η θέση επί 41 αθλητών. Πρόκριση στα ημιτελικά έδωσε το 7.72.
Πολυνίκη Εμμανουηλίδου: Προτού κλείσει τα 21, πήρε μέρος για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο κλειστού. Με 7.27 κατέλαβε την 28η θέση στα 60 μ. μεταξύ 53 σπρίντερ. Ο ημιτελικός έκλεισε στα 7.24, που ήταν το φετινό ρεκόρ της, αλλά στη σειρά της έχασε για ένα εκατοστό την απ’ ευθείας πρόκριση.
Γιάννης Νυφαντόπουλος: Ντεμπούτο και γι’ αυτόν στη διοργάνωση. Δεν έμεινε μακριά από το 6.68, το φετινό-ατομικό ρεκόρ του. Με 6.74 κατατάχθηκε 29ος στους 49. Για τον ημιτελικό χρειαζόταν χρόνο 6.66.
Ελισάβετ Πεσιρίδου: Δεν είχε βρει αγωνιστικό ρυθμό φέτος στον κλειστό, ωστόσο με 8.28 βρέθηκε μόλις τέσσερα εκατοστά μακριά από την καλύτερη επίδοσή της για το 2024. Στην συνολική κατάταξη ήταν 34η σε 41 συμμετοχές. Η πρόκριση στα ημιτελικά έκλεισε στα 8.10.