Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία για περιπτώσεις απάτης, πλαστογραφίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε από ημεδαπό, την 19/6/2024, αφού εντόπισε στο διαδίκτυο ηλεκτρονική αγγελία πώλησης τροχοβίλας, ήρθε σε επικοινωνία με τον φερόμενο πωλητή και πείστηκε για την αγορά της έναντι ποσού, 4.000 ευρώ, καταβάλλοντας σε τραπεζικό λογαριασμό που του υποδείχθηκε το συνολικό χρηματικό ποσό των 2.940 ευρώ, ως προκαταβολή, χωρίς ωστόσο ποτέ να αποκτήσει την τροχοβίλα, αφού στη συνέχεια διακόπηκε κάθε επικοινωνία μαζί του.
Διαβάστε επίσης
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε ότι με τον ίδιο τρόπο δράσης και με τα ίδια στοιχεία φερόμενου πωλητή, είχαν εξαπατηθεί ακόμα δύο άτομα σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπου είχαν υποβληθεί σχετικές καταγγελίες από τα θύματα, τα οποία είχαν καταβάλει χρηματικά ποσά ύψους 3.480 και 2.860 ευρώ, αντίστοιχα, για την αγορά τροχοβίλας.
Κατά την προανάκριση που διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας διακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας των δικαιούχων των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους κατατέθηκαν τα παραπάνω χρηματικά ποσά.
Ειδικότερα, πρόκειται για ημεδαπό, ημεδαπή και αλλοδαπό, που ενεργούσαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules ), τους οποίους στρατολογούσαν οι ιθύνοντες νόες των απατών, ενώ τα χρήματα που κατατίθονταν, αποσύρονταν στη συνέχεια άμεσα μέσω αναλήψεώς τους από ΑΤΜ.
Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι οι τηλεφωνικές συνδέσεις με τις οποίες συνομιλούσαν τα θύματα με τους δράστες ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία μη ταυτοποιήσιμων αλλοδαπών προσώπων («ghost phones»).
Η έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας για την ταυτοποίηση και άλλων εμπλεκόμενων ατόμων στις παραπάνω υποθέσεις συνεχίζεται.