Το περίστροφο Smith & Wesson Model 586 ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1981 και μέχρι και σήμερα θεωρείται από τα καλύτερα στη κατηγορία του. Σε αυτό το άρθρο θα το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και θα δούμε τα χαρακτηριστικά του που το κάνουν να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές του.
Σύντομη Ιστορία
Η Smith & Wesson στη προσπάθεια της να κατασκευάζει κάτι ισάξιο του θρυλικού Colt Python κατασκεύασε πολλά περίστροφα αλλά ένα από αυτά έκανε τεράστια διαφορά. Ήταν το μοντέλο 586 που κυκλοφόρησε πρώτη φορά τις αρχές του 1981. Ήταν ελαφρύ, πιο εργονομικό από το Colt Python και εξίσου ισχυρό. Η τιμή του ήταν επίσης χαμηλότερη και έτσι οι πωλήσεις του απογειώθηκαν. Η φήμη του δέχθηκε ένα χτύπημα το 1987 όταν βρέθηκαν κάποια μοντέλα με προβληματικούς μύλους και η Smith & Wesson αναγκάστηκε να κάνει επίσημη ανάκληση με δωρεάν αντικατάσταση των ελαττωματικών μύλων. Αυτό έριξε ελαφρώς τις πωλήσεις του αλλά ακόμα παραμένει σταθερό, 34 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Χώρα Προέλευσης | ΗΠΑ |
Χώρα Κατασκευής | ΗΠΑ |
Όνομα Μοντέλου | Model 586 |
Τύπος Όπλου | Περίστροφο |
Διαμέτρημα | .38 Special/.357 Magnum |
Σχεδιαστής | Smith & Wesson |
Βάρος | 1.159 κιλά |
Μήκος | 23.5 εκατοστά |
Δραστικό Βεληνεκές | 50 μέτρα |
Ταχύτητα Εξόδου | 440 μέτρα/δευτερόλεπτο |
Χωρητικότητα | 6 σφαίρες |
Διαφορετικοί Τύποι
Αρχικά, το απλό μοντέλο είναι αυτό με κάννη μήκους 4″ (10.2 εκατοστών) αλλά όλα τα μοντέλα κατασκευάζονται με συνολικά τέσσερα διαφορετικά μήκη κάννης. Ασφαλώς, όσο πιο μακριά είναι η κάννη τόσο πιο ευθύβολο είναι το όπλο αλλά από την άλλη πλευρά γίνεται βαρύτερο και μεγαλύτερο. Τα διαθέσιμα μεγέθη κάννης είναι τα ακόλουθα:
- 3″ (7.6 εκατοστά)
- 4″ (10.2 εκατοστά)
- 6″ (15.3 εκατοστά)
- 8⅜ (21.4 εκατοστά)
Γνωρίζοντας τα παραπάνω πάμε να δούμε τώρα όλα τα διαφορετικά μοντέλα, ή πιο σωστά γενιές, του κλασικού αυτού περίστροφου. Μέχρι σήμερα έχουμε τα ακόλουθα μοντέλα:
- Model 586
Το πρώτο μοντέλο του όπλου που κυκλοφόρησε το 1981 στο διαμέτρημα .38 Special/.357 Magnum με βασικό μήκος κάννης τις 4″.
- Model 586-1
Το 1986 ξεκίνησε να παράγεται αυτή η γενιά που είχε νέο τρόπο σύνδεσης στις βίδες του μηχανισμού του, το γνωστό στους φίλους των S&W «radius stud package». Επίσης, είχε νέο έλασμα μετακίνησης του κιλύνδρου που είναι γνωστό στο χώρο της S&W ως «floating hand».
- Model 586-2
Το 1987, μόλις ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε η δεύτερη γενιά που είχε νέα σφύρα και ελατήριο σφύρας ώστε να είναι πιο ανθεκτικό σε εμπλοκές. Τότε ήταν που εντοπίστηκαν και τα ελαττωματικά μοντέλα και έτσι οι διαφορές της πρώτης με τη δεύτερη γενιά είναι γνωστές με το όνομα μοντέλου 586-M.
- Model 586-3
Και πάμε στην τρίτη γενιά που άρχισε να πωλείται το 1988. Είχε το ολοκαίνουργιο Yoke σύστημα ασφάλισης κυλίνδρου, ρυθμιζόμενο στόχαστρο και κάννη μήκους 8⅜ από 1992 Delete.
- Model 586-4
Από το 1994 που άρχισε να κατασκευάζεται μέχρι και σήμερα αυτό είναι το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις. Έχει λαβή από συνθετικό υλικό, νέο κλισιοσκόπιο, νέο εξολκέα, επίπεδη βάση λαβής, νέο υλικό κάννης και μηχανισμού και τέλος, νέο αναστολέα κυλίνδρου.
- Model 586-5
Το 1998 ξεκίνησε η παραγωγή της πέμπτης γενιάς του περιστρόφου 586 όπου είχε νέο μύλο, διαφορετική σφύρα και επικρουστήρα καθώς και μηχανισμό εσωτερικής ασφάλειας.
- Model 586-7
Περιορισμένη ειδική έκδοση που κυκλοφόρησε το 2006 και είναι το μοναδικό μοντέλο του 586 Smith & Wesson με μύλο επτά σφαιρών.
- Model 586-8
Αυτό είναι το πιο καινούργιο του μοντέλο μέχρι σήμερα και ξεκίνησε να παράγεται το 2012. Είναι επανέκδοση του αρχικού μοντέλου με όλες τις σύγχρονες βελτιώσεις της Smith & Wesson και πλέον ανήκει στη σειρά «Classic» και κατασκευάζεται μόνο σε εξάσφαιρο.
Αρχές Λειτουργίας
Η Smith & Wesson στη προσπάθεια της να σχεδιάσει το τέλειο πλαίσιο για εργονομία αλλά και ευστοχία πήρε το κλασσικό πλαίσιο περιστρόφων K-Frame (μεσαίο μέγεθος) από το οποίο κράτησε μόνο τη λαβή με το σκελετό της και εν συνεχεία δανείστηκε από το N-Frame (μεγάλο μέγεθος) το υπόλοιπο σχέδιο. Το αποτέλεσμα ήταν το νέο L-Frame που χρησιμοποιεί το Model 586 που βλέπουμε σε αυτό το άρθρο.
Ώστε να είναι ανταγωνιστική η Smith & Wesson σχεδίασε περίστροφο 586 για το διαμέτρημα .357 Magnum το οποίο συνεπάγεται ότι μπορεί να βάλλει και με σφαίρες διαμετρήματος .38 Special, ένα από τα πιο διαδεδομένα διαμετρήματα σε περίστροφα. Για λεπτομέρειες σχετικά με το πως αυτό είναι δυνατό μπορείτε να δείτε το άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει στο παρελθόν με τίτλο «Διαφορά .38 Special και .357 Magnum».
Όσον αφορά τα σημεία χειρισμού, όπως και σχεδόν κάθε περίστροφο έχει λίγα και εύκολα στη χρήση και κατανόηση. Μπορείτε να τα δείτε καλύτερα στην επόμενη επεξηγηματική φωτογραφία, μεταφρασμένη στα Ελληνικά, από το επίσημο εγχειρίδιο του περιστρόφου.
Τραβώντας τη σκανδάλη ένας οδοντωτός τροχός περιστρέφει τον μύλο ώστε να ευθυγραμμίσει την κάννη με την επόμενη σφαίρα. Όταν φτάσει στο τέρμα το έλασμα της σφύρας την απελευθερώνει και έτσι χτυπάει το καψύλλιο της σφαίρας και γίνεται η εκπυρσοκρότηση του όπλου. Δεν έχει νόημα να δούμε σε περισσότερο βάθος το μηχανισμό του γιατί είναι παρόμοιος με τα περισσότερα περίστροφα της Αμερικανικής εταιρίας Smith & Wesson.
Συντήρηση
Όπως και στα περισσότερα περίστροφα η συντήρηση είναι πολύ σημαντική αλλά εύκολη καθώς τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί καν λύσιμο του όπλου. Ουσιαστικά η συντήρηση του περιλαμβάνει απλώς καλό καθαρισμό και λάδωμα στα κινητά του μέρη, τίποτα παραπάνω.
Ρύθμιση Σκοπευτικών
Σχεδόν όλα τα μοντέλα του περιστρόφου Smith & Wesson 586 έχουν μόνο ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο. Έτσι η μόνη δυνατή ρύθμιση σκοπευτικών που μπορούμε να κάνουμε είναι στο κλισιοσκόπιο. Όπως μπορείτε να δείτε στην επόμενη φωτογραφία, το κλισιοσκόπιο διαθέτει δύο βίδες ρύθμισης. Μία στο επάνω μέρος του και μία στο πλάι.
Η επάνω βίδα χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση κατά ύψος και η πλαϊνή για τη ρύθμιση κατά διεύθυνση. Δυστυχώς το εγχειρίδιο του όπλου δεν δίνει ακριβείς τιμές απόκλισης για κάθε κλικ από τις βίδες ρύθμισης οπότε δε μπορούμε να αναφέρουμε αυθαίρετα κάποιο νούμερο από προσωπικές εμπειρίες. Προχωρώντας στο στόχαστρο, έχουμε ένα εξαιρετικής ποιότητας στόχαστρο με κόκκινη διακριτική ένδειξη για γρήγορη σκόπευση.
Η κλιμακωτή βάση του στόχαστρου αλλά και οι χαραγές στη ράχη του όπλου δεν είναι καθόλου τυχαίες. Βρίσκονται εκεί ώστε να είναι αδύνατη η αντανάκλαση φωτός επάνω τους, κάτι που θα έκανε πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, τη σωστή σκόπευση.
Σκόπευση
Όπως σε όλα τα περίστροφα της Smith & Wesson η ευθυγράμμιση γίνεται λίγο πιο χαμηλά από το στόχο. Γενικά λέγεται ότι με τα Smith & Wesson στοχεύουμε πάντα στις έξι ώρα (σκεπτόμενοι τον κύκλο του ρολογιού) του στόχου, δηλαδή στο κάτω μέρος του. Πέρα από αυτό η σκόπευση είναι αρκετά απλή και το στόχαστρο του 586 την κάνει ακόμα ευκολότερη.
Κάτι εξίσου σημαντικό σχεδόν σε όλα τα περίστροφα είναι η λαβή μας. Καθώς υπάρχει κενό ανάμεσα από τον μύλο και τη κάννη ένα σημαντικό μέρος των αερίων εκτονώνονται από αυτό το κενό. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ποτέ να βάλουμε το χέρι μας ή τα δάκτυλα μας εκεί όταν το κρατάμε. Στη καλύτερη των περιπτώσεων αν κάνουμε κάτι τέτοιο θα πάθουμε ένα αρκετά σοβαρό έγκαυμα ενώ στη χειρότερη μπορεί να προκαλέσουμε ακόμα και ακρωτηριασμό. Ασφαλώς, αυτό ισχύει για όλα σχεδόν τα περίστροφα και είναι κάτι που όλοι οι χειριστές περιστρόφων γνωρίζουν.
Χρήση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Το όπλο αυτό δε χρησιμοποιείται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.