Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
19:10 | 20/11/2014

 

Ασφυκτικά γεμάτα είναι τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργού Δικαιοσύνης, με το εντυπωσιακό 63% των τροφίμων να είναι αλλοδαποί.

Πολύ περισσότεροι απ' όσους μπορούν να «φιλοξενήσουν» οι ελληνικές φυλακές είναι οι κρατούμενοι, σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι κρατούμενοι είναι αυτή την στιγμή σχεδόν 12.000, ενώ η συνολική χωρητικότητα των ελληνικών φυλακών ανέρχεται σε 9.800.  Η συντριπτική πλειονότητα αφορά αλλοδαπούς, καθώς το 63% απ' όλους όσοι βρίσκονται έγκλειστοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας δεν αφορά Έλληνες πολίτες.  Αξίζει, εξάλλου, να υπογραμμιστεί πως η πολυπληθέστερη ομάδα φυλακισμένων αφορά εκείνους που έχουν καταδικαστεί για κλοπές και ληστείες, ενώ ακολουθούν οι κρατούμενοι για ναρκωτικά και για παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Το θέμα του συνωστισμού στις ελληνικές φυλακές απασχολεί σοβαρά την Κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα έχει απασχολήσει αρκετές φορές την διεθνή κοινή γνώμη για τις συνθήκες κράτησης, ενώ έχει καταδικαστεί και από το Ευρωπαϊκό ΔικαστήριοΤα αναλυτικά στοιχεία βρίσκονται πλέον στην διάθεση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου ενημέρωσε ταυτόχρονα τους βουλευτές για όλες τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη με επίκεντρο την αποσυμφόρηση των φυλακών και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένωνΣε αυτές περιλαμβάνονται το πρόγραμμα λειτουργίας νέων καταστημάτων κράτησης, οι ευεργετικές διατάξεις για αποφυλάκιση κρατουμένων αφού εκτίσουν μέρος της ποινής, η μεταφορά οροθετικών σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του Παραρτήματος Γυναικών του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, καθώς και η λειτουργία της ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Ακόμη ο υπουργός ανακοίνωσε την κατάθεση νέου σωφρονιστικού κώδικα. Μεταξύ των προβλέψεων του νέου κώδικα η παροχή της δυνατότητα σε κρατουμένους, άντρες ή γυναίκες, να συνευρίσκονται ερωτικά με τις/τους συντρόφους τους εντός του χώρου των φυλακώνΑκόμη ο υπουργός ενημέρωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος για το λεγόμενο «ηλεκτρονικό βραχιολάκι», την (ηλεκτρονική) παρακολούθηση των καταδίκων και πλέον βρίσκεται στο στάδιο κατάθεσης της οικονομικής προσφοράς από την εταιρεία που θα το αναλάβει. Με βάση τον νόμο, το κόστος για τη συσκευή θα το καταβάλει εκείνος που θα κάνει χρήση του μέτρου, εκτός από τους οικονομικά αδύναμους, για τους οποίους το κόστος θα βαρύνει το δημόσιο. Όπως ειπώθηκε, το ημερήσιο κόστος θα αγγίζει τα 15 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ).

 

Αναλυτικά ο πλήρης «χάρτης» των κρατούμενων στις ελληνικές φυλακές, κατά την 1.1.2014, έχει ως εξής:

 

- 2.560 είναι υπόδικοι.

- 7.025 είναι αλλοδαποί κρατούμενοι.

- Οι κρατούμενες γυναίκες είναι 588.

- Οι ανήλικοι κρατούμενοι είναι 380.

- Οι κρατούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών είναι 2.994.

- Οι κρατούμενοι για χρέη είναι 12.

- Οι κατάδικοι με ισόβια κάθειρξη είναι 979.

- 3.026 κρατούμενοι είναι με ποινές από 5- 10 έτη.

- 1.873 κρατούμενοι είναι με ποινές από 10- 15 έτη.

- 2.207 κρατούμενοι είναι με ποινές από 15 έτη και πάνω.

- 83 κρατούμενοι είναι με ποινές έως 6 μήνες.

- 126 κρατούμενοι είναι ποινές από 6 μήνες έως 1 έτος.

- 199 κρατούμενοι είναι με ποινές από 1-2 έτη.

- 471 κρατούμενοι είναι με ποινές από 2-5 έτη.

- 455 είναι φιλοξενούμενοι.

 

Όσον αφορά στην ανθρωπογεωγραφία των φυλακών με βάση τα αδικήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η πολυπληθέστερη ομάδα είναι εκείνη όσων κρατούνται για αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας (υπεξαίρεση, κλοπή, ληστεία) και αυτοί ανέρχονται σε 3.607. Παραπλήσιος είναι, εξάλλου, ο αριθμός όσων κρατούνται για ναρκωτικά, καθώς ανέρχεται σε 3.093 κρατούμενους. Ακολουθούν ως πολυπληθέστερη ομάδα 1.241 κρατούμενοι για παράνομη μεταφορά μεταναστών και 1.204 κρατούμενοι για εγκλήματα κατά της ζωής.  Όσον αφορά στο «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» ο κος Αθανασίου αφού χαρακτήρισε πρωτοποριακές τις σχετικές διατάξεις, ενώ ενημέρωσε ότι κατατέθηκαν τρεις προσφορές από εταιρείες, με τις δυο εξ αυτών να καταφεύγουν στη δικαιοσύνη για την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για τον ανάδοχο. Οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν από τη δικαιοσύνη και αυτή τη στιγμή η υπόθεση της ηλεκτρονικής επιτήρησης βρίσκεται στο στάδιο της οικονομικής προσφοράς.  Με βάση τον νόμο, το κόστος για τη συσκευή θα το καταβάλει εκείνος που θα κάνει χρήση του μέτρου, εκτός από τους οικονομικά αδύναμους, για τους οποίους το κόστος θα βαρύνει το δημόσιο. Το σύνολο της δαπάνης υπολογίζεται στα 15 ευρώ και αφορά τον κάθε κρατούμενο σε ημερήσια βάση.

news.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis