Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:29 | 30/11/2023

Τα τελευταία χρόνια έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για την πτώση της βάσης εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές που ειδικά την τελευταία τριετία  έχει οδηγήσει σε συνάρτηση με την βάση εισαγωγής σε αυτές σε εκατοντάδες κενές θέσεις στις παραπάνω σχολές .Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους νέους μας να αποφεύγουν τις Στρατιωτικές Σχολές ;

Για την δύσκολη ζωή του Στρατιωτικού που ξεκινά απο την εισαγωγή του στις Στρατιωτικές σχολές εχουν γραφτεί πολλά. Για τους μισθούς και το ασφαλιστικό τους που ισοπεδώθηκε με τα μνημόνια; Για το ωραριο εργασίας και τις μεταθέσεις τους με μια οικογενεια να τους ακολουθεί σε όλη την Ελλάδα  ;Αλήθεια εκείνη την απόφαση του ΣτΕ πότε θα την εφαρμόσουν;   Η  νυχτερινή αποζημίωσή τους  υπολείπεται σημαντικά των Σωμάτων Ασφαλείας ενώ έχουν ξεχάσει την λέξη υπερωριακή αποζημίωση .

Ομως το ποτήρι ξεχύλησε με τις προσφατες εξαγγελίες  για οριζόντιες αυξήσειςστο Δημόσιο που θα αφορούν και τους  Στρατιωτικούς   την δια ώρα όμως που η αδικαιολόγητη «ψαλίδα» (εις βάρος τους) σε σύγκριση με τους μισθούς που λαμβάνουν οι σπουδαστές – τριες των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ.παραμένει και μάλιστα αυξάνεται ! Οι περιβόητες αυξήσεις για τα παιδιά αυτά κυμαίνονται από 5-7 Ευρώ/μήνα. To γραψαμε στο πρόσφατο άρθρο μας τις 24 Νοεμβρίου .

MΑΘΗΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2024.... ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 7 ΕΥΡΩ !!

Απο που  προέρχεται όμως αυτή η αδικία .

Στην παράγραφο 6 του άρθρου 126 του ν.4472/2017 καθορίζεται η μισθολογική κατάταξη μαθητών των Σχολών, στη βάση των μηνιαίων βασικών μισθών των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), ανά κατηγορία κατάταξης και μισθολογικών κλιμακίων που προβλέπονται στο άρθρο 125 του ιδίου νόμου:

α.      Ενόπλων Δυνάμεων:

αα.  Μαθητές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) λαμβάνουν το 10% του Μισθολογικού Κλιμακίου (Μ.Κ.) 25 της Α΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 157,5 €).

αβ.    Μαθητές Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) λαμβάνουν το 8% του Μ.Κ. 17 της Β΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 118,8 €).

β.      Σωμάτων Ασφαλείας:

αα.    Δόκιμος Αστυφύλακας και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 33% του Μ.Κ. 28 της Β΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 325,05 €), κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης και το 35% του Μ.Κ. 28 της Β΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 344,75 €), κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης.

ββ.    Δόκιμος Υπαστυνόμος και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 54% του Μ.Κ. 35 της Α΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 623,7 €), κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης, το 56% του Μ.Κ. 35 της Α΄ κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 646,8 €), κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης και το 58% του Μ.Κ. 35 της Α΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 669,9 €), κατά το τέταρτο έτος φοίτησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ανισότητας είναι το ακόλουθο, όχι το μόνο, όπου προδήλως η υπόψη διαφοροποίηση γίνεται ευκρινέστατη και μάλιστα σχολιάζεται μεταξύ των πρωτοετών σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και των συμμαθητών τους Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος που αισθάνονται έντονα την πικρία και την αδικία, καθόσον ακολουθούν ακριβώς το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ίδια σχολή (ΣΝΔ), αλλά αμείβονται υποδεέστερα. Δηλαδή, ο πρωτοετής δόκιμος του Πολεμικού Ναυτικού λαμβάνει μισθό 157,50 ευρώ ενώ ο πρωτοετής συμμαθητής του τού Λιμενικού Σώματος. λαμβάνει σχεδόν τετραπλάσιο μισθό 623,70 ευρώ και ο τεταρτοετής δόκιμος του Πολεμικού Ναυτικού λαμβάνει μισθό 157,50 ευρώ, ενώ ο τεταρτοετής συμμαθητής του τού Λιμενικού Σώματος λαμβάνει μισθό 669,90 ευρώ!

Αλήθεια έχει λάβει κανείς υπόψη οτι οι Σπουδαστές αυτοί ζούν τις περισσότερες ημέρες έγκλειστοι στις Σχολές τους και ειδικά όσοι η μόνιμη κατοικία τους είναι μακριά απο την σχολή τους τα έξοδα τους ειναι μεγάλα ,ειδικά τώρα που τα ενοίκια εχουν φτάσει στα ύψη για την κατοικία που χρειάζονται για τις λίγες ημέρες ξεκουρασης που τους δίνονται απο την σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση που εκτελούν τις περισσότερες ημέρες που βρίσκονται εντός των Σχολών τους ; Ποσα χρήματα  ακόμη θα δίνουν οι οικογένειές τους να τους συντηρήσουν;

Ο Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία πρεπει άμεσα να δώσει λύσεις ώστε να σταματήσει ο κατήφορος  ......Εκτος αν έχει σταματήσει να λαμβάνει τα μηνύματα  που το απευχόμαστε....

politisopliths.blogspot.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis