Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης
Κλίμα αγανάκτησης και απογοήτευσης επικρατεί στις τάξεις των 20.000 Επαγγελματιών Οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το θέμα της συνταξιοδότησής τους παραμένει στον «αέρα», μόλις δύο χρόνια προτού ο πρώτος ΕΠΟΠ συμπληρώσει το επίμαχο όριο ηλικίας των 50 ετών, όπως μεταφέρει στο GRTimes, ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Ρόδου και γραμματέας της ΠΟΜΕΝΣ με αρμοδιότητα στα θέματα των Επαγγελματιών Οπλιτών, Νίκος Αντωνόπουλος.
Διαβάστε επίσης
«Μας διακατέχει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον των ΕΠΟΠ, ειδικότερα μετά την επίσημη απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στις 12/10 υπογράμμισε ότι οι ΕΠΟΠ που θα αποστρατευτούν δεν θα δικαιούνται σύνταξη στα 50 έτη, αλλά στα 60, όπως προβλέπει ο ΕΦΚΑ. Και όλα αυτά, ενώ σε δύο χρόνια ο πρώτος Επαγγελματίας Οπλίτης θα συμπληρώσει τα 50 του χρόνια. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν μέχρι και σήμερα, δεν ξέρει τι του ξημερώνει σε επίπεδο σύνταξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.
Η υπόσχεση της ηγεσίας που δεν υλοποιήθηκε ποτέ
Ο τελευταίος πρόσθεσε, ότι «στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεία της ΠΟΜΕΝΣ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Δημήτρη Ρώτα, από στελέχη αλλά και από μένα, υπήρξε συνάντηση και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και με τον υφυπουργό, Νίκο Χαρδαλιά, ολιγόλεπτη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας δια στόματος του υπουργού ειπώθηκε η δέσμευση ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το θέμα. Ωστόσο έχουμε 1/11 και μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί κανένα νομοσχέδιο ούτε καν σαν προσχέδιο. Εδώ και 3,5 χρόνια περιμένουμε μια ρύθμιση που θα καθορίζει το μέλλον τον ΕΠΟΠ. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Νομοσχέδιο περιμένουμε και νομοσχέδιο δεν βλέπουμε».
«Πριν από δύο χρόνια, οι συνάδελφοι ΕΠΟΠ και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων απέτρεψαν εισβολή στον Έβρο και βρίσκονται σε επιφυλακή για όσο διάστημα επικρατούν εντάσεις στις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία. Το ξέρουμε, είναι η δουλειά μας, το κάνουμε με αυταπάρνηση και θα δώσουμε και το αίμα μας εάν χρειαστεί. Ωστόσο αυτό, δεν μας αναγνωρίζεται έμπρακτα από το Ελληνικό Κράτος, το οποίο αν και ευαγγελίζεται συνεχώς ότι το πολυπληθές και χαμηλόβαθμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» του στρατεύματος, δεν κάνει τίποτα για να το διασφαλίσει» συμπληρώνει ο γραμματέας της ΠΟΜΕΝΣ.
Τα αιτήματα της ΠΟΜΕΝΣ και το «πάθημα» των Εθελοντών Μακράς Θητείας
Αναφερόμενος στο γενικότερο πλαίσιο προβλημάτων συνταξιοδότησης, ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε και στους Εθελοντές Μακράς Θητείας, οι οποίοι το 2018 ήταν οι πρώτοι που έφταναν στα όρια αποστρατείας με κίνδυνο να μείνουν χωρίς σύνταξη. «Το συγκεκριμένο ζήτημα το έλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση με νόμο που ψηφίστηκε το 2019, ο οποίος κατήργησε τα όρια ηλικίας και παράλληλα έδωσε αναβάθμιση στους Εθελοντές μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού. Βέβαια για να συμβεί αυτό χρειάστηκε κάποιοι να αποστρατευτούν. Η «καμπάνα» δηλαδή χτύπησε. Τώρα ζητούμε να μη χρειαστεί να συμβεί αυτό και με τους ΕΠΟΠ».
Στο πλαίσιο αυτό -ο κ. Αντωνόπουλος ανέφερε στο GRTimes- πως τα αιτήματά προς την κυβέρνηση είναι πολύ συγκεκριμένα. Ζητούμε λοιπόν για τους ΕΠΟΠ:
- Κατάργηση των ορίων ηλικίας με επιθυμία των ΕΠΟΠ
- Βαθμολογική αναβάθμιση μέχρι τον βαθμό του ανθυπασπιστή και
- Να μην υπαχθούν σε καθεστώς Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ)
«Τρεισήμισι χρόνια τώρα, οι Επαγγελματίες Οπλίτες ζουν με την αγωνία και το άγχος. Επικρατεί ένα κλίμα απογοήτευσης και αγανάκτησης για 20.000 συναδέλφους μας Επαγγελματίες Οπλίτες από την έλλειψη απαντήσεων των οργάνων της Πολιτείας σε καίρια ζητήματα που αφορούν το μέλλον. Τόσο το δικό τους, όσο και τον οικογενειών τους. Εμείς ως ΠΟΜΕΝΣ θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση, έτσι ώστε να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε στο GRTimes ο κ. Αντωνόπουλος.
Πηγή: grtimes.gr