Δεκατέσσερα χρόνια μετά τις εκκωφαντικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή μας, ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματικών κλάδων της χώρας, με πολύ κόπο και θυσίες, έχει κατορθώσει να βρει κάποιες ισορροπίες.
Η «κληρονομιά» της οικονομικής κρίσης στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι, δυστυχώς, πλουσιότερη από κάθε άλλο κλάδο εργασίας.
Με λύπη διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει νομοθετική παρέμβαση στη Χώρα από το 2010 ως σήμερα που έχει να κάνει με μισθολογικές, ασφαλιστικές και εργασιακές τροποποιήσεις, που να μην έπληξε άμεσα ή έμμεσα το Στέλεχος του Λιμενικού Σώματος.
Από την εισαγωγή του θεσμού Λιμενικών-δυο-ταχυτήτων (με σύστημα εισαγωγής προ του 2011 και μετά το 2011), τον Μεσοπρόθεσμο Ν.4093/2012 με τις οριζόντιες περικοπές μισθού και επιδομάτων που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, το Ενιαίο Μισθολόγιο, μέχρι την αλλαγή στον υπολογισμό της Προσωπικής Διαφοράς και την αύξηση Ορίων Συνταξιοδότησης, διανύσαμε και διανύουμε χρόνια Υπηρεσίας, στα οποία στερούμαστε ουσιώδη εργασιακά κεκτημένα, αλλά βιώνουμε και αβεβαιότητα για το αύριο.
Παρά τις διεκδικήσεις, παρά το πέρασμα των ετών, παρά τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής των Στελεχών με τις Πανελλήνιες, η εργασιακή καθημερινότητα είναι μια «ανοιχτή πληγή» που δεν κλείνει.
Υποστέλεχωση, Υπερεργασία, Σωματική και Ψυχική Καταπόνηση, Επικινδυνότητα και καμία πρόβλεψη επιδόματος για τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, έλλειψη ειδικοτήτων, ελλείψεις σκαφών και συντηρήσεις τους συχνά με ίδια των Στελεχών μέσα, έλλειψη εξοπλισμού.
Όλα αυτά σε μια περίοδο έκρυθμη για τη Χώρα, τόσο σε επίπεδο Εθνικής Ασφάλειας προς την προκλητική Τουρκία, όσο και σε επίπεδο Μεταναστευτικών ροών, συνεπεία και των πολεμικών συγκρούσεων σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Αντί λοιπόν τα Στελέχη του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ να ενισχύονται παντοιοτρόπως, συχνά εκτίθενται σε κινδύνους, αλλά και στοχοποιούνται ως ανεπαρκή.
Σε αυτό το κλίμα, στις αρχές του μήνα, φέρεται να συνεδρίασε το Συμβούλιο Άμυνας με συμμετοχή των προέδρων των ΔΣ των Μετοχικών Ταμείων, με αντικείμενο την ενοποίηση αυτών υπό ένα νέο φορέα του ΥΠΕΘΑ. Είναι αυτή η έναρξη των διεργασιών ενοποίησης ή ίσως ο προάγγελος του κλεισίματος ενός υγιούς ταμείου, όπως του ΜΤΝ, που θα κληθεί να στηρίξει στις πλάτες του τα προβλήματα αποθεμάτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού;
Είναι οι γενιές των Στελεχών του ΛΣ που βρίσκονται στη Δύση της καριέρας τους, που θα «πληρώσουν» τα σπασμένα, βλέποντας ξαφνικά τεράστιες περικοπές στις παροχές του Ταμείου, που με κόπους καταβάλλουν κάθε μήνα εδώ και δεκαετίες;
Είναι και οι γενιές των νεότερων Στελεχών που δεν έχουμε την επιλογή της συνταξιοδότησης, που όσα καταβάλλαμε ως σήμερα ουσιαστικά μπήκαν σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο» και δεν έχουμε να περιμένουμε πλέον τις παροχές που έλαβαν οι συνάδελφοί μας;
Σε πρόσφατες ερωτήσεις Βουλευτών για το ζήτημα, ο ΥΠΕΘΑ απάντησε λακωνικά ότι εκπονείται μελέτη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων. Το σίγουρο είναι ότι η μελέτη χρειάζεται νομοθετική οριοθέτηση υπέρ των υγιών Ταμείων. Όπως και η όποια ενοποίηση, η όποια εξυγίανση και η όποια δημιουργία νέου νπδδ, χρειάζεται τη δέσμευση της Πολιτείας ότι θα δε θα μεταβληθεί κανένα εργασιακό, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό κεκτημένο των Στελεχών του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ.
Τέλος, το σίγουρο είναι ότι μας απαξιώνει για ακόμα μια φορά το κλίμα ανασφάλειας που οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις των Στελεχών του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ και σε ανατροπή της ζωής και του προγραμματισμού τους, αλλά και σε μια σημαντική υποστελέχωση των Υπηρεσιών.
Η φωνή μας δεν είναι απλά αναγκαίο να ακουστεί.
Είναι αναγκαίο να καθορίσει τις εξελίξεις.
Και από αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε το επόμενο στάδιο των διεκδικήσεων μας, επιβάλλοντας στους αρμόδιους φορείς να την ακούσουν.
- Ο Στέφανος Σταυρινούδης είναι Γενικός Γραμματέας της ΕΠΛΣΑΠΝ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Παλλήνης.