Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αστυνομικοι
07:59 | 19/04/2024

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σύννεφο σκόνης σε σχέση με το μισθολογικό καθεστώς των αστυνομικών σήκωσε η αποκάλυψη ότι ο 31χρονος αστυνομικός που καταπλακώθηκε από μπάζα, μετά από κατάρρευση κτιρίου στο Πασαλιμάνι του Πειραιά, έκανε μεροκάματο σε οικοδομές για να συμπληρώσει το εισόδημά του που δεν επαρκούσε για τη διαβίωσή του.

Διαβάστε επίσης

Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις για να καταδείξουν το πρόβλημα των πενιχρών, όπως τους χαρακτηρίζουν, μισθών, ενώ υπήρξαν αστυνομικοί που ανέφεραν σκωπτικά ότι «η ηγεσία βρήκε γρήγορα χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. για να πληρώσει μισθούς ύψους 4.500 ευρώ στους αποσπασμένους από την επαρχία αστυνομικούς που επάνδρωσαν τις νέες ομάδες ΟΠΚΕ -με στόχο να φανεί ότι κάτι αλλάζει στο κομμάτι της αστυνόμευσης- ωστόσο εδώ και χρόνια δεν έχουν βρεθεί χρήματα για να ικανοποιηθούν πάγια αιτήματα με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν στα... κρυφά δεύτερες και τρίτες δουλειές».

Με φόντο διαμαρτυρίες για «ανισότητες» μεταξύ του προσωπικού, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε -προ λίγων ημερών- ότι θα δίνεται εφεξής επιπλέον μοριοδότηση στους αστυνομικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Αττικής, προκειμένου «να υπάρχει επιπλέον κίνητρο στο μάχιμο αστυνομικό και να δημιουργείται το αίσθημα της ανταμοιβής». Η μεγαλύτερη πριμοδότηση προβλέπεται για όσους υπηρετούν σε Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας «δύσκολων» περιοχών της Αττικής.

Τα «μαύρα» μεροκάματα

Ποιες όμως είναι οι δεύτερες δουλειές των αστυνομικών; Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι υπάρχουν «μεροκάματα» δύο ταχυτήτων.

Η μία κατηγορία αφορά σε «χειρωνακτικές» εργασίες, που ξεκινούν από τετράωρη απασχόληση και μπορούν να φτάσουν στην full-time απασχόληση. Αστυνομικοί εργάζονται είτε στα ρεπό τους είτε κατά τις ώρες που δεν έχουν βάρδια ως σερβιτόροι, οικοδόμοι, ντελίβερι, εργάτες σε μεταφορικές εταιρείες και επιχειρήσεις που χρειάζονται προσωπικό για χειρωνακτικές εργασίες. Οι συγκεκριμένες δουλειές έχουν ως μέσο όρο αμοιβής τα 30-40 ευρώ. Οι περισσότεροι αστυνομικοί που κάνουν αυτού του είδους τη δεύτερη δουλειά είναι είτε από την επαρχία και συνεπώς καλούνται να πληρώνουν -εκτός των άλλων- «τσουχτερά» ενοίκια είτε οικογενειάρχες με παιδιά που πρέπει να ανταπεξέλθουν σε εξαιρετικά υψηλά έξοδα. Ο 31χρονος άνδρας της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που βρήκε τραγικό θάνατο στο Πασαλιμάνι δούλευε ως οικοδόμος για περίπου 40 ευρώ. Μάλιστα για να μπορέσει να δουλέψει περισσότερο στο συγκεκριμένο κτίριο που ανακαινιζόταν είχε πάρει αιμοδοτική άδεια από την υπηρεσία του.

Η δεύτερη κατηγορία «μαύρων» μεροκάματων αφορά στις φυλάξεις στόχων και στις συνοδείες επισήμων. Όπως εξηγούν πηγές με γνώση του φαινομένου, το γεγονός ότι ο αστυνομικός φέρει όπλο του δίνει «πλεονέκτημα» σε σχέση με τους άοπλους υπαλλήλους των εταιρειών σεκιούριτι. Και αυτό διότι οι ένοπλοι συνοδοί έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και συνεπώς λαμβάνουν υψηλότερα μεροκάματα, που ξεκινούν από τα 40 και μπορεί να φτάσουν έως τα 60-70 ευρώ (ανάλογα την περίπτωση). Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ποσοστό του «μεροκάματου» καταλήγει σε «μεσάζοντα», δηλαδή σε αυτόν που μεσολαβεί για να καταλήξει ο αστυνομικός να πιάσει δουλειά ως φρουρός ή ως συνοδός ασφαλείας.

Η «παραοικονομία» γύρω από τις φυλάξεις στόχων από αστυνομικούς που κάνουν «δεύτερη» δουλειά έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά «διαχρονικότητας» στην ΕΛ.ΑΣ. «Μπορεί κάποιος να φυλάει ένα πολυτελές σπίτι κατά τις βραδινές ώρες, μπορεί κάποιος να επιτηρεί ένα κατάστημα με πολύτιμο εμπόρευμα, μπορεί να συνοδεύει έναν επιχειρηματία ή ακόμα και να φυλάει ένα εργοτάξιο για 7 ώρες μέχρι να ξημερώσει. Είναι πολλές και διαφορετικές οι φυλάξεις», λένε αστυνομικές πηγές.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν διοικήσει επί σειρά ετών αστυνομικές υπηρεσίες σημειώνουν στο ieidiseis ότι «δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρείς συναδέλφους να είναι κουρασμένοι και κάπως έτσι καταλαβαίνεις ότι μάλλον πριν πιάσουν δουλειά έκαναν μεροκάματο αλλού…».

Πηγή: ieidiseis.gr

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis