Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:59 | 10/11/2024

Σήμερα (10/11, 09:00) δίνεται η εκκίνηση του 41ού Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας (ΑΜΑ2024) με 21.000 δρομείς να αναμένεται να καλύψουν την ιστορική διαδρομή από το Μαραθώνα στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Εφέτος συμπληρώνονται 128 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή μαραθωνίου δρόμου ως αγωνίσματος των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, 41 χρόνια από τον πρώτο αγώνα με την σημερινή του μορφή, 61 από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο αγώνας, ενώ συμπληρώνονται 78 χρόνια από τη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου.

Διαβάστε επίσης

Ο 41ος «Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός» είναι ένα αγώνισμα εμπνευσμένο από την διαδρομή του οπλίτη ημεροδρόμου που μετέφερε το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα μετά τη Μάχη του Μαραθώνα. Την άνοιξη του 1896, στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στη γέφυρα του Μαραθώνα, στην αφετηρία, για να διανύσουν τη χωμάτινη διαδρομή ως το Παναθηναϊκό Στάδιο. Το νήμα έκοψε πρώτος ο Έλληνας αθλητής Σπύρος Λούης, σε μια νίκη που έμεινε στην Ιστορία συμβολίζοντας την προσπάθεια, την υπέρβαση των σωματικών και ψυχικών ορίων, καθώς και την αντοχή. Σημαντικότατη ήταν η παρουσία του έμπειρου, επίσης Έλληνα δρομέα, Χαρίλαου Βασιλάκου, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος και μαζί με τον Λούη έγιναν οι δύο πρώτοι Ολυμπιονίκες στην Ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου.

Αυτός ο αγώνας που θεσμοθετήθηκε στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα αγωνίσματα σε όλον τον κόσμο, με εκατομμύρια φίλους και συμμετέχοντες σε όλες τις διοργανώσεις του. Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο μοναδικός αγώνας που έχει το προνόμιο να διεξάγεται επί της αυθεντικής διαδρομής, από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, παραμένει ένας αγώνας εμβληματικός για κάθε λάτρη των μεγάλων αποστάσεων.

Με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται από το 1983, αφιερωμένος στον μεγάλο Έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Εφέτος, επίσης, συμπληρώνονται 2.514 χρόνια από την κοσμοϊστορική μάχη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ., που βάσιμα θεωρείται ότι έσωσε τον πολιτισμό της Ευρώπης και ότι τυχόν ήττα των Ελλήνων θα μπορούσε να είχε αλλάξει τη ροή της Ιστορίας. Η ανεπανάληπτη νίκη των Ελλήνων αναγγέλθηκε με ένα υπέροχο κατόρθωμα από έναν Αθηναίο οπλίτη - αγγελιαφόρο, ο οποίος έτρεξε από το πεδίο της μάχης ως την καρδιά της Αθήνας, και αφού μετέφερε το χαρμόσυνο νέο της νίκης, εξέπνευσε.

Το όνομα του αγγελιαφόρου δεν διασώθηκε με βεβαιότητα από τους ιστορικούς της αρχαιότητας, αλλά ο θρύλος του έγινε Ολυμπιακό αγώνισμα το 1896 και δημιούργησε τον Μαραθώνιο Δρόμο κατά τη διάρκεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Στη συνέχεια το αγώνισμα γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη παγκοσμίως με κοινωνικές προεκτάσεις και ιδίως στην Ελλάδα με την ιστορική πορεία ειρήνης του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963.

Η διαδρομή του 41ου Μαραθώνιου Δρόμου - Κυριακή, 9 Νοεμβρίου - εκκίνηση αγώνα 09:00

Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ, οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ.

Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα. Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη.

Από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ η διαδρομή έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη διασταύρωση της Ραφήνας.

Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ.

Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ, με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ. Το πέρασμα από την Παλλήνη, 27ο-28ο χλμ, είναι επίσης ανηφορικό.

Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού, 30ο-31ο χλμ. Την έντονη και παρατεταμένη αυτή ανηφόρα ακολουθεί απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό.

Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη, 37,5 χλμ, όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα. Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου, μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας.

Το 39ο χλμ βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας, 40ο χλμ, όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού για τους δρομείς.

Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο. Στο τελευταίο κομμάτι της μαραθώνιας διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41,2 χλμ, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο.

Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν). Η Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και ο τερματισμός γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου. Ο Μαραθώνιος Δρόμος και το Δυναμικό Βάδισμα τελειώνουν στις 17:45, συνυπολογίζοντας την χρονοκαθυστέρηση των διαδοχικών εκκινήσεων.

Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός 1983: Η γέννηση του Μαραθώνιου Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης»

Οι αξίες και η δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν η αφορμή το 1983 για τη διοργάνωση του αγώνα με την επωνυμία «Μαραθώνιος Ειρήνης - Γρηγόρης Λαμπράκης». Τότε ο Μαραθώνιος της Αθήνας έγινε και ιδρυτικό μέλος της AIMS. Στόχος ήταν να τρέχουν όσοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές ήθελαν, να έρχονται ξένοι δρομείς σαν ένα «προσκύνημα» στον τόπο και στην μοναδική διαδρομή, τη δυσκολότερη του κόσμου! Σταδιακά και κυρίως μετά το 2001 πολλά πράγματα έχουν αλλάξει με στόχο την καλύτερη οργάνωση, την αρτιότερη εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων, την προβολή, την προσέλκυση πολύ περισσότερων ξένων και Ελλήνων δρομέων. Η ποιοτική και αγωνιστική αναβάθμιση είναι εμφανής. Σήμερα, ο Μαραθώνιος Αθηνών, ο Αυθεντικός συγκεντρώνει χιλιάδες δρομείς από όλο τον κόσμο. Είναι ένας σύγχρονος αγώνας που έχει κερδίσει θέση ανάμεσα στους καλύτερους Μαραθωνίους του κόσμου.

Γρηγόρης Λαμπράκης

Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός είναι αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο ΣΕΓΑΣ έχει επιλέξει τον μεγάλο αυτό διεθνή αγώνα για να δώσει το όνομα του πρωταθλητή, του Βαλκανιονίκη, του γιατρού, του ειρηνιστή που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο με τη ζωή και τον θάνατό του. Η αφοσίωση του Γρηγόρη Λαμπράκη στον άνθρωπο αποτελεί χωρίς αμφιβολία αιώνιο φάρο υψηλών ιδανικών για τη νεολαία. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα του νομού Αρκαδίας.

Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στην Ιατρική ασχολήθηκε από το 1931 και με τον κλασικό αθλητισμό. Αθλητής του Πειραϊκού Συνδέσμου, αναδείχτηκε πρώτος πανελληνιονίκης στο τριπλούν με 13,62μ. Στις 31 Αυγούστου του 1935 βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 7,15μ και κέρδισε δυο χρυσά μετάλλια στους Βαλκανικούς Αγώνες στο μήκος (7,10μ) και στο τριπλούν (14,13μ).

Ο αθλητισμός δεν στάθηκε εμπόδιο στις σπουδές του. Πήρε κανονικά το πτυχίο του, ειδικεύτηκε στην Μαιευτική και τη Γυναικολογία. Έλαμψε και ως επιστήμονας γράφοντας ιατρικά συγγράμματα, ενώ εξελέγη το 1959 υφηγητής, της Μαιευτικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 εκλέχθηκε βουλευτής της ΕΔΑ στον Πειραιά.

Σπουδαίος ειρηνιστής συμμετείχε στην ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής για την Ειρήνη και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλά διεθνή συνέδρια για τη διεθνή ύφεση και την ειρήνη. Στις 21 Απριλίου 1963, αφήνει όλο τον κόσμο άφωνο, πραγματοποιώντας μόνος του την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στη διάρκεια της οποίας συνελήφθη και κακοποιήθηκε. Στις 22 Μαΐου 1963 σε συγκέντρωση ειρηνιστών στη Θεσσαλονίκη δέχτηκε δολοφονική επίθεση και βαριά τραυματισμένος υπέκυψε πέντε ημέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου 1963.

Η γέννηση και η πορεία στο χρόνο των σύγχρονων Μαραθωνίων

Όταν η ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε πραγματικότητα, οι διοργανωτές αναζήτησαν ένα δημοφιλές αγώνισμα για να τιμήσουν την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στο αθλητικό κίνημα. Αγώνισμα Μαραθωνίου Δρόμου δεν υπήρχε στους αγώνες της αρχαιότητας. Εμπνευστής του ήταν ο Γάλλος αρχαιολάτρης καθηγητής Γλωσσολογίας Μισέλ Μπρεάλ, ο οποίος γοητευμένος από τον άθλο του Αθηναίου οπλίτη - αγγελιαφόρου της αρχαιότητας, πρότεινε στον Κουμπερτέν την καθιέρωση αγωνίσματος που να τον αναπαριστά, θεωρώντας ότι θα έδινε «μία αίσθηση αρχαιότητας» και θα εκτόξευε τον ενθουσιασμό και την προσπάθεια των Ελλήνων το 1896.

Ο Μπρεάλ μάλιστα προσφέρθηκε να αθλοθετήσει και ασημένιο κύπελλο για τον νικητή. Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο εμπνευστής της ιδέας της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και ο Δημήτριος Βικέλας, Έλληνας διανοούμενος και πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (1894-1896), αγκάλιασαν την ιδέα με ενθουσιασμό.

Σπύρος Λούης, ο 1ος Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου

Η Οργανωτική Επιτροπή στην Αθήνα προκήρυξε προκριματικό αγώνα (10 Μαρτίου 1896) για την επιλογή των Ελλήνων, τον οποίο κέρδισε ο Χαρίλαος Βασιλάκος με χρόνο 3 ώρες και 17 λεπτά. Ήταν ο πρώτος Μαραθώνιος στην Ιστορία και το 1ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Με περιπετειώδη τρόπο ορίστηκε νέος προκριματικός στις 24 Μαρτίου, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών, στον οποίο ο Λούης (ο νερουλάς από το Μαρούσι) τερμάτισε 5ος με χρόνο 3 ώρες, 18 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. Παρά ταύτα, με επιμονή του αφέτη, ταγματάρχη Γεώργιου Παπαδιαμαντόπουλου, πήρε μέρος στον 1ο Ολυμπιακό Μαραθώνιο της σύγχρονης εποχής και με τη νίκη του, με χρόνο 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, έγινε θρύλος περνώντας στην αιωνιότητα ως ο πρώτος Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου!

Από την έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων παραδοσιακά ο Μαραθώνιος (η απόσταση των 42.195μ. αντιστοιχεί στα 26 μίλια και 385 γυάρδες του αγώνα των Ολυμπιακών του 1908 και επισημοποιήθηκε το 1921 από την IAAF) καθιερώθηκε ως το τελευταίο αγώνισμα του στίβου, με τερματισμό στο Ολυμπιακό στάδιο της πόλης που φιλοξενεί τους Αγώνες.

Οι Μαραθώνιοι στην αυθεντική διαδρομή 1955-1970: Τα πρώτα χρόνια

Ο πρώτος διεθνής Μαραθώνιος στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 1955, ύστερα από απόφαση του ΣΕΓΑΣ να οργανώσει ένα διεθνές αθλητικό γεγονός κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών του Μαραθωνίου. Ήταν ένας πετυχημένος θεσμός, ο οποίος διήρκησε περίπου είκοσι χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισε να φθίνει, καθώς οι κορυφαίοι αθλητές του αγωνίσματος προτιμούσαν ευκολότερες διαδρομές και τα χρηματικά έπαθλα που προσέφεραν οι διοργανωτές άλλων μαραθωνίων.

Ο ΣΕΓΑΣ συνέχιζε να προσφέρει ως έπαθλο συμβολικά ένα κλαδί ελιάς, όπως στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαίας Ελλάδας. Το γεγονός αυτό δεν βοήθησε από μόνο του την ανάπτυξη του αγώνα, παρά τις προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ καθώς και κάποιων ιδιωτών διοργανωτών στο τέλος της δεκαετίας του 1970.

1963: Ο «Μαραθώνιος Ειρήνης» του Γρηγόρη Λαμπράκη

Κατά τη διάρκεια της παραπάνω περιόδου, ο άνθρωπος του οποίου οι πράξεις θα αποτελούσαν πραγματική έμπνευση για ολόκληρη την ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία, ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Στις 21 Απριλίου του 1963, οργάνωσε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη και προπηλακίστηκε.

Στις 22 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, συμμετείχε σε συγκέντρωση ειρηνιστών στην Θεσσαλονίκη, όπου και υπήρξε θύμα δολοφονικής επίθεσης που του προκάλεσε βαριά τραύματα τα οποία και οδήγησαν στο θάνατό του στις 27 Μαΐου 1963.

Η ρήση στην οποία βασίστηκαν όλοι του οι αγώνες και τα πιστεύω του και η οποία παραμένει διαχρονικά επίκαιρη, ήταν: «Είναι τόσο όμορφο να ζεις για την ειρήνη, είναι τόσο μεγάλο να πεθαίνεις για την ειρήνη».

1972 - 1982: Ο Λαϊκός Μαραθώνιος

Οι λεγόμενοι «Δρόμοι Υγείας» οδήγησαν στη σκέψη τέλεσης ενός λαϊκού, μη ανταγωνιστικού αγώνα κάθε φθινόπωρο και το έναυσμα δόθηκε το 1972 όταν η Φινλανδική Ομοσπονδία ζήτησε από το ΣΕΓΑΣ να μετάσχουν δρομείς από τη χώρα της. Το ίδιο συνέβη την επόμενη χρονιά και σταδιακά - στόμα με στόμα θα έλεγε κανείς - άρχισε να αυξάνει και η παρουσία ξένων. Το 1974 σ’ αυτόν τον αγώνα έτρεξαν για πρώτη φορά γυναίκες στην αυθεντική διαδρομή και η 23χρονη τότε Γεωργία Χριστοδούλου έγινε η πρώτη ελληνίδα που τερμάτισε Μαραθώνιο σε 5:01:20! Ο αγώνας γινόταν με οργανωτική ανάμιξη και πρακτορείου «αθλητικού τουρισμού», αλλά σταδιακά η Ομοσπονδία θέλησε να αποκτήσει πλήρη έλεγχο στη διοργάνωση και την οδήγησε σε μια νέα κατεύθυνση. Οι Μαραθώνιοι των Πανευρωπαϊκών του 1969 και 1982 Πολύ σημαντικές διοργανώσεις στην Αθήνα υπήρξαν τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στίβου 1969 και 1982. Το πρώτο έγινε στο στάδιο Καραϊσκάκη και το δεύτερο στο ΟΑΚΑ, αλλά ο Μαραθώνιος ολοκληρώθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το 1969 ο αγώνας ήταν μόνο ανδρών, με συμμετοχή πολύ σπουδαίων ονομάτων, όπως ο τότε κάτοχος του ρεκόρ διαδρομής 2:11:07 Βρετανός Μπιλ Άντκοξ, ο οποίος όμως εγκατέλειψε. Μετά από συναρπαστικό αγώνα επικράτησε στο τέλος ο Βρετανός Ρόν Χιλ, με 2:16:47. Το 1982 φαβορί στους άνδρες ήταν ο ολυμπιονίκης του αγωνίσματος (1976 και 1980) Ανατολικογερμανός Βάλντεμαρ Τσιερπίνσκι, αλλά πρωταγωνίστησαν δύο Βέλγοι οι Παρμεντιέ και Λίσμοντ και ο Ολλανδός Γκέραρντ Νίμπορ, που τελικά πήρε το χρυσό με 2:15:16

Ο αγώνας γυναικών το 1982 είναι ιστορικός, καθώς ήταν ο πρώτος διεθνής Μαραθώνιος στην Αθήνα. Οι γυναίκες, με πρωταγωνίστρια την Αμερικανίδα Κατερίνα Σουίτζερ, μια μεγάλη μορφή στο γυναικείο κίνημα του Μαραθωνίου, είχαν νωρίτερα κατακτήσει τη συμμετοχή τους στο εξαντλητικό αγώνισμα. Το 1982, φαβορί ήταν η Νορβηγίδα Ίνγκριντ Κρίστιανσεν, η οποία τελικά δεν κέρδισε. Νικήτρια αναδείχθηκε η Πορτογαλίδα Ρόζα Μότα με 2:36:04, που αναδείχθηκε μετέπειτα σε μία από τις κορυφαίες μορφές του αγωνίσματος όλων των εποχών.

Οι Μαραθώνιοι του Παγκοσμίου IAAF 1997 και των Ολυμπιακών 2004

Στο 6ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1997 καταγράφηκαν δυο εξαιρετικές κούρσες στην αυθεντική διαδρομή. Στην ανοιχτή σε προβλέψεις κούρσα των ανδρών, τελικά είχαμε μονομαχία των Ισπανών Άμπελ Αντόν και Μάρτιν Φιθ, που μάλιστα κρίθηκε με «σπριντ» του πρώτου 300μ. πριν από τον τερματισμό. Σημείωσαν 2:13.16 και 2:13.21 αντίστοιχα. Ο Νίκος Πολιάς ήταν 19ος (τερμάτισαν 70) με 2: 21.03. Στις γυναίκες τερμάτισαν 54 αθλήτριες, με θριαμβεύτρια την Γιαπωνέζα Χιρόμι Σουζούκι, με θαυμάσιο χρόνο 2:29:48.

Η πρωταθλήτριά μας Μαρία Πολύζου διακρίθηκε με τη 12η θέση και ο χρόνος της 2:39:10 παραμένει πανελλήνιο ρεκόρ στη διαδρομή.

Το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι δύο κούρσες (22/8 & 29/8 ) έγιναν απόγευμα με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Στις γυναίκες το φαβορί, η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Βρετανίδα Πόλα Ράντκλιφ εγκατέλειψε στο 36ο χλμ. Η Γιαπωνέζα Νογκούτσι αποσπάσθηκε σταδιακά και τερμάτισε θριαμβευτικά στο Καλλιμάρμαρο, συντρίβοντας το ρεκόρ διαδρομής με 2:26.20. Στους άνδρες αρκετοί εξαίρετοι δρομείς έδωσαν συναρπαστική μάχη. Η επίθεση ενός ψυχολογικά διαταραγμένου Ιρλανδού στον προπορευόμενο Βραζιλιάνο Λίμα στο 36ο χλμ. αποτέλεσε απρόβλεπτο γεγονός και σοκ για όλους. Το κουράγιο του όμως συνέτεινε στο να καταταγεί τρίτος, ενώ ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι να θριαμβεύσει με νέο ρεκόρ 2:10.55. Στην πολύ καλή 17η θέση ο Νίκος Πολιάς σημείωσε ελληνικό ρεκόρ διαδρομής με 2:17.56.

 

 

Τα πριμ στους πρωταγωνιστές της εφετινής διοργάνωσης

Τα πριμ ανά κατηγορία:

Γενική κατάταξη ΑΜΑ

1η θέση 5.000 ευρώ

2η 3.000 ευρώ

3η 1.600 ευρώ

4η 1.100 ευρώ

5η 800 ευρώ

6η 500 ευρώ

Προϋπόθεση να πετύχουν επιδόσεις κάτω από 2.16.00 οι Άνδρες και 2.35.00 οι γυναίκες

 

Καλύτεροι Έλληνες/Ελληνίδες

 

1η θέση 5.000 ευρώ

2η 1.900 ευρώ

3η 1.300 ευρώ

4η 800 ευρώ

5η 600 ευρώ

6η 400 ευρώ

Προϋπόθεση να πετύχουν επιδόσεις κάτω από 2.28.00 οι Άνδρες και 2.58.00 οι γυναίκες

 

Οι 10 καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στην Αυθεντική Διαδρομή

Άνδρες

 

2:10.34 Έντουιν Κιπτού (Κένυα) 12/11/2023

2:10.37 Φέλιξ Κάντι (Κένυα) 09/11/2014

2:10.55 Μπαλντίνι Στέφανο (Ιταλία) 29/08/2004

2:10.56 Μπρίμιν Κιπκορίρ Μισόι (Κένυα) 11/11/2018

2:11:07 Άντκοκς Μπιλ (Μ. Βρετανία) 06/04/1969

2:11.29 Μεμπ Κεφλεζίγκι (ΗΠΑ) 29/08/2004

2:11.35 Μπετ Ρέιμοντ Κιμουτάι (Κένυα) 11/11/2012

2:11.40 Μπούμπκερ Αμπντελκερίμ (Μαρόκο) 13/11/2011

2:11.49 Ροντόλφο Γκόμες (Μεξικό) 07/03/1982

2:12.01 Γουακιχούρι Ντάγκλας (Κένυα) 09/04/1995

 

Γυναίκες

 

2:26.20 Μιζούκι Νογκούτσι (Ιαπωνία) 22/08/2004

2:26.32 Κάθριν Ντερέμπα (Κένυα) 22/08/2004

2:27.20 Ντίινα Κάστρο-Ντρόσιν (ΗΠΑ) 22/08/2004

2:28.15 Έλφενες Αλέμου (Αιθιοπία) 22/08/2004

2:28.44 Ρέικο Τόσα (Ιαπωνία) 22/08/2004

2:29.48 Χιρόμι Σουζούκι (Ιαπωνία) 09/08/1997

2:31.06 Ράσα Ντραζνταουσκάιτε (Λιθουανία) 30/10/2010

2:31.10 Ανούτα Κατούνα (Ρουμανία) 09/04/1995

2:31.12 Μανουέλα Μασάδο (Πορτογαλία) 09/08/1997

2:31.15 Ολιβέρα Γιέβτιτς (Σερβία) 22/08/2004

 

Οι 10 Καλύτεροι Έλληνες στην Αυθεντική Διαδρομή

Ανδρες

1. 2:16.49 Κώστας Γκελαούζος Παναθηναϊκός 14/11/2021

2. 2:17.56 Νίκος Πολιάς Ολυμπιακός 29/08/2004

3. 2:19.55 Φάνης Τσιμιγκάτος Παναχαϊκή 07/03/1982

4. 2:20.37 Βασίλης Ζαμπέλης ΓΣ Ελ. Βενιζέλος 03/11/2002

5. 2:20.48 Μιχάλης Παρμάκης Πανελλήνιος ΓΣ 31/10/2010

6. 2:20.58 Σπύρος Ανδριόπουλος ΑΠΣ Πάτραι 09/04/1995

7. 2:21.20 Μιχάλης Κούσης ΓΕ Αγρινίου 11/08/1979

8. 2:21.22 Χριστόφορος Μερούσης ΦΟ Βροντάδου 08/11/2015

9. 2:21.44 Δημήτρης Θεοδωρακάκος Ολυμπιακός 31/10/2010

10. 2:21.58 Δημοσθένης Τρίγκας Πειραϊκός Συνδ. 09/04/1995

 

Γυναίκες

1. 2:39.10 Μαρία Πολύζου ΠΓΣ 09/08/1997

2. 2:40.36 Κωνσταντίνα Κεφαλά ΑΕΚ 31/10/2010

3. 2:40.53 Γεωργία Αμπατζίδου ΑΣ Βεργίνας 09/11/2008

4. 2:41.05 Μαγδαληνή Γαζέα ΑΓΕ Ζακύνθου 09/11/2008

5. 2:41.30 Γκλόρια Πριβιλέτζιο ΓΣ Γλυφάδας 14/11/2021

6. 2:44.37 Ελένη Δόντα Ηρακλή Θ. 06/11/2005

7. 2:44.58 Μάγδα Καρίμαλη ΓΑΣ Ιλισός Αθ. 31/10/2010

8. 2:45.43 Σοφία Ρήγα ΓΣ Ελ. Βενιζέλος 13/11/2011

9. 2:45.50 Ελευθερία Πετρουλάκη ΑΟ Μυκόνου 10/11/2019

10. 2:46.01 Βασιλική Κωνσταντινοπούλου ΑΠΚ Νεάπολης 13/11/2022

 

41ος Μαραθώνιος: Οι πρωτιές στον διεθνή αγώνα

ΑΝΔΡΕΣ

--------------

Οι νικητές

 

1983 Θεοφάνης Τσιμιγκάτος (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 28:18

1984 Λ. Σβάνεμπντελ (Αν. Γερμανία) 2 ώρες 28:53

1985 Μίκαελ Χιλ (Ελβετία) 2 ώρες 26:20

1986 Γιος Βαν ντε Βάτερ (Βέλγιο) 2 ώρες 27:22

1987 Κέβιν Φλάναγκαν (Βρετανία) 2 ώρες 25:14

1988 Φέντορ Ρίγιοβ (Ρωσία) 2 ώρες 17:33

1989 Φαν Ριχαϊχόβεν (Ολλανδία) 2 ώρες 23:19

1990 Ολοφ Γιόχαν Ενγκολμ (Ελβετία) 2 ώρες 26:33

1991 Θόδωρος Φωτόπουλος (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 28:18

1992 Χρήστος Δούμας (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 31:15

1993 Νίκος Πολιάς (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 28:12

1994 Χρήστος Δούμας (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 35:00

1995 Νίκος Πολιάς (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 27:27

1996 Νικήτας Μαρκάκης (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 33:15

1997 Γεράσιμος Κόκοτος (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 31:47

1998 Νίκος Πολιάς (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 18:38

1999 Γιονεχάρα Μασάτο (Ιαπωνία) 2 ώρες 13:35

2000 Νίκος Πολιάς (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 20:50

2001 Νοά Μπορ (Κένυα) 2 ώρες 19:26

2002 Μαρκ Σάινα (Κένυα) 2 ώρες 18:19

2003 Ζερεμπάγιο Μπάβο (Τανζανία) 2 ώρες 16:59

2004 Φρέντερικ Τσερόνο (Κένυα) 2 ώρες 15:28

2005 Τζέιμς Σάινα (Κένυα) 2 ώρες 16:05

2006 Χένρι Τάρους (Κένυα) 2 ώρες 17:45

2007 Μπέντζαμιν Κίπροτιτς Κορίρ (Κένυα) 2 ώρες 14:40

2008 Νίκολας Πολ Λεκουράα (Κένυα) 2 ώρες 12:42

2009 Γιόζεφατ Κιπκουρούι (Κένυα) 2 ώρες 13:44

2010 Ρέιμοντ Μπετ (Κένυα) 2 ώρες 12:40

2011 Αμπντελκερίμ Μπούμπκερ (Μαρόκο) 2 ώρες 11:40

2012 Ρέιμοντ Κιμουτάι Μπετ (Κένυα) 2 ώρες 11:35

2013 Γέγκο Χίλαρι Κιπκογκέι (Κένυα) 2 ώρες 13:51

2014 Φίλιξ Κάντι (Κένυα) 2 ώρες 10:37

2015 Χριστόφορος Μερούσης (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 21:22

2016 Λούκα Ρότιτς Λόμπουαν (Κένυα) 2 ώρες 12.49

2017 Σάμουελ Καλαλέι (Κένυα) 2:12.17

2018 Μπρίμιν Κίπκοριρ Μισόι (Κένυα) 2:10:56

2019 Τζον Κίπκοριρ Κόμεν (Κένυα) 2:16:34

2020 ΔΕΝ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΛΟΓΩ COVID-19

2021 Κώνσταντινος Γκελαούζος (ΕΛΛΑΔΑ) 2:16:49

2022 Έντουιν Κίπροπ (Κένυα) 2.10.34

 

Γυναίκες

--------

Οι νικήτριες

1983 Μεταξία Μπερτζελέα (ΕΛΛΑΔΑ) 3 ώρες 35:52

1984 Μπάρμπαρα Μπάζλερ (ΗΠΑ) 2 ώρες 58:56

1985 Γεωργία Παπαναστασίου (ΕΛΛΑΔΑ) 3 ώρες 09:53

1986 Σίγκνε Βαρντ (Νορβηγία) 3 ώρες 06:58

1987 Ιρίνα Μπογκάτσκοβα (ΕΣΣΔ) 2 ώρες 43:37

1988 Μάγδα Πουλημένου (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 50:59

1989 Λέσλι Λιούις (ΗΠΑ) 2 ώρες 37:42

1990 Πρ. Τέλορ (Ν. Ζηλανδία) 2 ώρες 59:15

1991 Σοφία Σωτηριάδου (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 59:29

1992 Ρέικο Χιρισάβα (Ιαπωνία) 3 ώρες 05:24

1993 Παναγιώτα Πετροπούλου (ΕΛΛΑΔΑ) 3 ώρες 15:56

1994 Κλαίρη Σταυροπούλου (ΕΛΛΑΔΑ) 3 ώρες 21:32

1995 Παναγιώτα Νικολακοπούλου (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 59:45

1996 Παναγιώτα Πετροπούλου (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 56:42

1997 Μελίσα Χέρτα (ΗΠΑ) 2 ώρες 54:43

1998 Σμιθ Τζόι (ΗΠΑ) 2 ώρες 50:52

1999 Οκούνο Ταμάκι (Ιαπωνία) 2 ώρες 46:46

2000 Γεωργία Αμπατζίδου (ΕΛΛΑΔΑ) 2 ώρες 53:00

2001 Σόνια Κρόλικ-Ομπερεμ (Γερμανία) 2 ώρες 36:15

2002 Σόνια Κρόλικ Ομπερεμ (Γερμανία) 2 ώρες 37:28

2003 Νάντια Βίγενμπεργκ (Ολλανδία) 2 ώρες 43:18

2004 Ζίνακ Αλέμου (Αιθιοπία) 2 ώρες 41:11

2005 Σισάι Μαέσο (Αιθιοπία) 2 ώρες 38:39

2006 Σικάκο Ογκούσι (Ιαπωνία) 2 ώρες 40:45

2007 Σβετλάνα Πονομαρένκο (Ρωσία) 2 ώρες 33:19

2008 Μάι Ταγκάμι (Ιαπωνία) 2 ώρες 36:58

2009 Ακέμι Οζάκι (Ιαπωνία) 2 ώρες 39:56

2010 Ράσα Ντραζνταουκάιτε (Λιθουανία) 2 ώρες 31:06

2011 Ελφνέσε Μελάκου Γιάντο (Αιθιοπία) 2 ώρες 35:25

2012 Κονσαλάτερ Τσεμτάι Γιαντάα (Κένυα) 2 ώρες 40:00

2013 Γιόαν Νάνσι Ρότιτς (Κένυα) 2 ώρες 41:32

2014 Μάιο Ναόμι Τζεπκογκέι (Κένυα( 2 ώρες 41:06

2015 Μινόρι Χαγιακάρι (Ιαπωνία) 2 ώρες 52:06

2016 Νάνσι Αρουσέι (Κένυα) 2 ώρες 38.13

2017 Πεντάτου Μπουτάνε (Αιθιοπία) 2.34.18

2018 Σμέμιεθ Νιαγουίρα Μουριούκι (Κένυα) 2:36:46

2019 Ελευθερία Πετρουλάκη (ΕΛΛΑΔΑ) 2:45:49

2020 ΔΕΝ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΛΟΓΩ COVID-19

2021 Γκλόρια Πριβιλέτζιο (ΕΛΛΑΔΑ) 2:41:30

2022 Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (ΕΛΛΑΔΑ) 2.46.01

2023 Σουκουϊνα Ατανάνε (Μαρόκο) 2.31.52

 

41ος Μαραθώνιος: Οι Πανελληνιονίκες από το 1896

 

Ο Νίκος Πολιάς στους άνδρες και η Γεωργία Αμπατζίδου στις γυναίκες είναι οι κυρίαρχοι της διοργάνωσης αφού έχουν από επτά νίκες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

 

Άνδρες

1896 Χ. Βασιλάκος (Ανεξάρτητος) 3.17.00.0

1906 Α. Κουτουλάκης (Εθνικός ΓΣ) 3.04.29.3,

1909 Χ. Μηλίγγος (Εθνικός ΓΣ) 3.07.23.1

1910 Σ. Πλιάκος (Πανελλήνιος ΓΣ) 3.03.35.0

1911 Χ. Μηλίγγος (ΑΟ Διαγόρας) 3.07.14.4

1924 Δ. Κάντζας (Πειραϊκός Σύνδεσμος) 3.05.47.4

1926 Σ. Μανωλόπουλος (ΟΝ Καλαμών) 3.35.42.4

1927 Α. Λουκάς (ΓΣ Ηρακλής) 3.42.06.0

1928 Α. Μπεκιάρης (Αναγέννηση Σερρών) 3.15.44.2

1929 Χρ. Σάρρας (Παναθηναϊκός) 3.12.31.1

1931 Χρ. Σάρρας (Παναθηναϊκός) 3.11.20.3

1932 Χρ. Σάρρας (Παναθηναϊκός) 3.06.35.0

1933 Στ. Κυριακίδης (ΓΣ Ολύμπια) 3.03.05.0

1934 Στ. Κυριακίδης (ΓΣ Ολύμπια) 2.49.42.0

1936 Στ. Κυριακίδης (ΓΣ Ολύμπια) 3.06.30.0

1937 Στ. Στεφάνου (ΑΕΚ) 2.56.00.0

1938 Β. Κουσίδης (ΑΕΚ) 3.24.04.0

1939 Στ. Κυριακίδης (ΓΣ Ολύμπια) 2.52.07.0

1948 Χρ.Βαρτζάκης (Πειραϊκός Σύνδεσμος) 3.01.58.0

1949 Δ. Δερβένης (Εθνικός ΓΣ) 2.57.17.0

1950 Θ. Ραγάζος (ΓΣ Αλμυρού) 2.59.18.0

1951 Δ. Δερβένης (Εθνικός ΓΣ) 2.55.38.0

1952 Δ. Δερβένης (Εθνικός ΓΣ) 3.11.29.6

1953 Χρ.Βαρτζάκης (Πειραϊκός Σύνδεσμος) 3.13.15.0

1954 Δ. Δερβένης (Εθνικός ΓΣ) 2.55.38.0

1955 Χ. Κλαψινάκης (Κεραυνός Ρεθύμνου) 3.14.43.6

1956 Ι. Χασομέρης (Παναθηναϊκός) 3.10.18.0

1957 Ι. Γλέζος (ΑΕΚ) 3.00.01.0

1958 Δ. Δερβένης (Εθνικός ΓΣ) 3.15.48.0

1959 Ι. Χριστόπουλος (ΠΑΟΚ) 3.16.37.0

1960 Δ. Δερβένης (Παναθηναϊκός) 3.08.54.0

1961 Π. Μπεθάνης (Παναθηναϊκός) 2.51.52.4

1962 Δ. Μοσχονάς (Παναθηναϊκός) 2.49.17.0

1963 Κ. Πονήρης (Εθνικός ΓΣ) 2.46.17.0

1964 Αθ. Μαρτάκης (Πανελλήνιος) 3.06.15.2

1965 Δ. Βούρος (Παναθηναϊκός) 2.59.58.6

1966 Δ. Βούρος (Παναθηναϊκός) 3.08.10.0

1967 Γ. Φακιολάς (Παναθηναϊκός) 3.05.28.6

1968 Δ. Βούρος (Παναθηναϊκός) 2.29.09.4

1969 Δ. Βούρος (Παναθηναϊκός) 2.23.33.8

1970 Ν. Αυλακιώτης (Πανελλήνιος) 2.35.10.8

1971 Ν. Αυλακιώτης (Πανελλήνιος) 2.41.17.4

1972 Χρ. Μήτσικας (ΓΣ Λάρισας) 2.32.53.0

1973 Ι. Βιρβίλης (ΑΕΚ) 2.22.53.0

1974 Φ. Τσιμιγκάτος (Παναχαϊκή ΓΕ) 2.24.48.0

1975 Π. Μακρίδης (ΑΓΣ Ιωαννίνων) 2.36.33.0

1976 Ν. Αργυρόπουλος (Παναχαϊκή ΓΕ) 2.31.41.8

1977 Φ. Τσιμιγκάτος (Παναχαική ΓΕ) 2.39.36.4

1978 Φ. Τσιμιγκάτος (Παναχαϊκή ΓΕ) 2.27.44.0

1979 Σπ. Νάκος (ΣΕΦ Αρκαδικός) 2.33.40.8

1980 Φ. Τσιμιγκάτος (Παναχαϊκή ΓΕ) 2.25.24.0

1981 Φ. Τσιμιγκάτος (Παναχαϊκή ΓΕ) 2.25.55.0

1982 Στ. Καρακατσάνης (Πανελλήνιος) 2.19.20.0

1983 Τ. Ψαθάς (ΠΑΟΚ) 2.17.12.0

1984 Μ. Κούσης (ΓΕ Αγρινίου) 2.16.40.0

1985 Μ. Κούσης (ΓΕ Αγρινίου) 2.22.50.0

1986 Τ. Ψαθάς (ΠΑΟΚ) 2.17.12.0

1987 Γ. Αφορδακός (ΟΦΗ) 2.20.58.0

1988 Γ. Αφορδακός (ΟΦΗ) 2.17.08.0

1989 Χρ. Παπαχρήστος (Πανελλήνιος) 2.24.19.0

1990 Γ. Μάλλιαρης (Παναθηναϊκός) 2.30.40.0

1991 Θ. Φωτόπουλος (ΓΣ Κηφισιάς) 2.28.18.0

1992 Χρ. Σωτηρόπουλος (ΑΣ Αρης) 2.16.26.0

1993 Ν. Πολιάς (Πειραϊκός Σύνδεσμος) 2.28.12.0

1994 Σπ. Ανδριόπουλος (ΑΠΣ Πάτραι) 2.17.07.0

1995 Ν. Πολιάς (Πειραϊκός Σύνδεσμος) 2.27.27.0

1996 Ν. Πόλιας (Πειραϊκός Σύνδεσμος) 2.19.14.0

1997 Σπ. Ανδριόπουλος (ΑΠΣ Πάτραι) 2.13.15.0

1998 Ν. Μαρκάκης (ΟΣΦΠ) 2.26.52.0

1999 N. Πολιάς (ΟΣΦΠ) 2.18.38.0

2000 Νίκος Πολιάς (ΟΣΦΠ) 2.20.50

2001 Νίκος Πολιάς (ΟΣΦΠ) 2.23.58

2002 Βασίλης Ζαμπέλης (ΓΣ Ελ Βενιζέλος) 2.20.36

2003 Νίκος Πολιάς (ΟΣΦΠ) 2.23.16

2004 Κώστας Γουγούσης (ΓΑΣ Κορησού) 2.27.05

2005 Γεράσιμος Κόκοτος (ΠΓΣ) 2.24.52

2006 Γιάννης Κανελλόπουλος (ΠΓΣ) 2.24.21

2007 Γιώργος Καραβίδας (ΑΕΚ) 2.23.21

2008 Γιώργος Καραβίδας (ΑΕΚ) 2.22.18

2009 Δημήτρης Θεοδωρακάκος (ΟΣΦΠ) 2.26.27

2010 Μιχάλης Παρμάκης (ΠΓΣ) 2.20.48

2011 Δημήτρης Θεοδωρακάκος (Ολυμπιακός) 2:24:10

2012 Μιχάλης Παρμάκης (Τρίτων Χαλκίδας) 2:21:56

2013 Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδων)2:23:59

2014 Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδων)2:25:15

2015 Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδων)2:21:22

2016 Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδων)2.24.58

2017 Κώστας Γκελαουζος (ΠΑΟ) 2.27.21

2018 Κώστας Γκελαούζος (ΠΑΟ) 2.21.54

2019 Κώστας Γκελαούζος (ΠΑΟ) 2.19.02

2020 ΔΕΝ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΛΟΓΩ COVID-19

2021 Κώστας Γκελαούζος (ΠΑΟ) 2.16.49

2022 Χαράλαμπος Πιτσιώλης (ΓΑΣ Ιλισσός) 2.23.44

2023 Παναγιώτης Καραίσκος (ΠΓΣ) 2.22.37

 

Γυναίκες

1982 Αλ. Φίλη (ΑΟΠ Φαλήρου) 3.02.12

1983 Δ. Σφακιανάκη (Εφηβος Χίου) 3.27.10

1984 Γ. Παπαναστασίου (Πανιώνιος) 2.58.25

1985 Γ. Παπαναστασίου (Πανιώνιος) 3.12.25

1986 Γ. Παπαναστασίου (Πανιώνιος) 3.04.04

1987 Μ. Πουλημένου (ΓΣ Αμαρουσίου) 2.55.43

1988 Μ. Πολύζου (Εσπερος Πατρών) 2.44.15

1989 Δ. Παπασπύρου (ΓΑΣ Ιλισός) 2.54.15

1990 Σ. Σωτηριάδου (ΓΣ Ηρακλής) 3.04.21

1991 Σ. Σωτηριάδου (ΓΣ Ηρακλής) 2.59.29

1992 Π. Καστρίτη (Πανελλήνιος) 2.48.19

1993 Π. Πετροπούλου (Πέλωψ Πατρών) 3.15.56

1994 Μ. Πολύζου (Πανελλήνιος) 2.39.43

1995 Π. Νικολακοπούλου (Πέλωψ Πατρών) 2.59.45

1996 Π. Νικολακοπούλου (Πέλωψ Πατρών) 2.45.53

1997 Π. Νικολακοπούλου (Πέλωψ Πατρών) 2.44.24

1998 Π. Νικολακοπούλου (Πέλωψ Πατρών) 2.56.07

1999 Π. Νικολακοπούλου (Πέλωψ Πατρών) 3.09.13

2000 Βασιλική Συκοπέτη (Μ. Αλ. Γιαννιτσών) 3.04.04

2001 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2.48.37

2002 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2.47.22

2003 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2.46.47

2004 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2.45.27

2005 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2.42.50

2006 Ελένη Δοντά (ΓΣ Ηρακλής) 2.44.43

2007 Μάγδα Γαζέα (ΑΓΕ Ζακύνθου) 2.41.31

2008 Γεωργία Αμπατζίδου (Βεργίνα) 2.40.53

2009 Γεωργία Αμπατζίδου (Βεργίνα) 2.44.23

2010 Τίνα Κεφαλά (ΑΕΚ) 2.40.36

2011 Σοφία Ρήγα (ΓΣ Ελ. Βενιζέλος) 2.45.43

2012 Μάγδα Γαζέα (ΑΓΕ Ζακύνθου) 2:44:42

2013 Μάγδα Γαζέα (ΑΓΕ Ζακύνθου) 2:46:04

2014 Σοφία Ρήγα (ΓΣ Ελευθ. Βενιζέλος) 2:45.38

2015 Ράνια Ρεμπούλη (ΓΣ Νέων Λέρου) 2.54.32

2016 Ράνια Ρεμπούλη (ΓΣ Νέων Λέρου) 2.49.23

2017 Ράνια Ρεμπούλη (ΑΓΕ Κάμειρος) 2.49.06

2018 Ελευθερία Πετρουλάκη (ΑΟ Μυκόνου) 2.46.09

2019 Ελευθερία Πετρουλάκη (ΑΟ Μυκόνου) 2.45.50

2020 ΔΕΝ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΛΟΓΩ COVID-19

2021 Γκλόρια Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας) 2.41.30

2022 Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (ΑΠΚ Νεάπολης) 2.46.01

2023 Γκλόρια Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας) 2.43.20

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis