Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
2
08:14 | 21/07/2023

Στο στόχαστρο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν πλέον επίορκοι εφοριακοί και τελωνειακοί, με τη διοίκηση της φορολογικής διοίκησης να «προικοδοτεί» με αυξημένες αρμοδιότητες του «αδιάφθορους» της ΑΑΔΕ.

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων θα υποδέχεται και θα αξιολογεί τις καταγγελίες που γίνονται για στελέχη της ΑΑΔΕ και εν συνεχεία θα διενεργεί ελέγχους για τη διακρίβωση πιθανών παραπτωμάτων, αλλά και εγκλημάτων.

Διαβάστε επίσης

Ο Διοικητή της της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψε χθες τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και Καθηκόντων Προσωπικού της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος προβλέπει όλες τις αρμοδιότητες και τις λειτουργίες της κρίσιμης αυτής διεύθυνσης.

Όπως αναφέρεται στον κανονισμό, στο πεδίο εφαρμογής της ελεγκτικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων υπάγονται όλοι οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Η δε ελεγκτική της αρμοδιότητα, συνίσταται πρωτίστως:

α) Στη διερεύνηση και εξιχνίαση ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων, μέσω διοικητικής έρευνας, προκαταρκτικής εξέτασης, ένορκης διοικητικής εξέτασης, καθώς και ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης και προανάκρισης κατόπιν Εισαγγελικής Παραγγελίας) που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ.

Τα ποινικά αυτά αδικήματα είναι η πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγή εγγράφων, δωροληψία, δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας, ψευδής βεβαίωση, νόθευση, παράνομη βεβαίωση ή είσπραξη δικαιωμάτων του δημοσίου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, αποσιώπηση λόγου εξαιρέσεως, αθέμιτη συμμετοχή, παράβαση καθήκοντος, υπεξαίρεση κατά του δημοσίου και η απιστία σχετική με υπηρεσία.

Παράλληλα, η Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων θα εξετάζει υποθέσεις που σχετίζονται:

  • με τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων σε οργανικές μονάδες της ΑΑΔΕ, προς διαπίστωση τήρησης και εφαρμογής των σχετικών διατάξεων νόμων, κανονιστικών αποφάσεων και εγκυκλίων διαταγών, με σκοπό την αποκάλυψη αλλά και την πρόληψη τυχόν παραβατικής συμπεριφοράς, εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων, με την εξέταση καταγγελιών και αναφορών που αφορούν σε φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είχε ήδη διενεργηθεί έλεγχος, αποκλειστικά για την εξακρίβωση ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά υπάλληλοι της ΑΑΔΕ.
  • με περιπτώσεις φαινομένων χρηματισμού μετά από αυτόφωρη σύλληψη ή από συλλογή εμπεριστατωμένων καταγγελιών και σοβαρών υποθέσεων που έχουν ως συνέπεια απώλεια εσόδων του κράτους,
  • με τη διενέργεια ελέγχων περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, είτε εν ενεργεία, είτε πρώην υπαλλήλων των οποίων έχει λυθεί η υπαλληλική σχέση,
  • με τη συλλογή, διερεύνηση, επεξεργασία, σύνθεση, ανάλυση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των πληροφοριών, καταγγελιών και στοιχείων, που αφορούν στην εμπλοκή υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, στα προαναφερθέντα ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα,
  • με τη διενέργεια στοχευμένου οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων, καθώς και τον καταλογισμό των ευθυνομένων,
  • με τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο των υποθέσεων που ανάγονται σε χρόνο προγενέστερο της έναρξης ισχύος του πρώτου οργανισμού της ΑΑΔΕ,
  • με τον διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο του εξουσιοδοτημένου οργανισμού για την έκδοση και χορήγηση δελτίων ΤΙR και για την παροχή εγγύησης.

Πρόσβαση παντού

Η απόφαση Πιτσιλή ξεκαθαρίζει πως οι επιθεωρητές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα έχουν πρόσβαση κυριολεκτικά παντού. Όπως ξεκαθαρίζεται:

-Οι επιθεωρητές, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε οποιοδήποτε αρχείο, έγγραφο και στοιχείο όλων των οργανικών μονάδων της ΑΑΔΕ και διατηρούν το δικαίωμα να ζητούν και να λαμβάνουν στοιχεία από λοιπές Υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, καθώς και από λοιπά φυσικά και νομικά πρόσωπα.

-Όσοι υπόκεινται σε έλεγχο και έρευνα, υποχρεούνται, κατόπιν έγγραφου αιτήματος των επιθεωρητών, να παρέχουν σε αυτούς κάθε πληροφορία ή στοιχείο, οιασδήποτε διαβάθμισης, αμελλητί και να συνδράμουν στην απρόσκοπτη, έγκαιρη και ουσιαστική διενέργεια των ελέγχων και των ερευνών.

-Κάθε αντίσταση, απείθεια, εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση, απειλή ή παράνομη βία εναντίον των επιθεωρητών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων , θα επισύρει τις προβλεπόμενες γενικά από την ποινική νομοθεσία κυρώσεις, ανεξάρτητα από τις αστικές απαιτήσεις που εγείρονται για την αποκατάσταση της τυχόν προκαλούμενης σ’ αυτούς ζημίας ή βλάβης.

-Οι περιπτώσεις των επιθεωρητών που βρίσκονται αντιμέτωποι με μηνύσεις, εγκλήσεις και αγωγές, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί νομικής υπεράσπισης και κάλυψης δικαστικών εξόδων, του Διοικητή της Αρχής, του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, καθώς και του προσωπικού όλων των βαθμίδων της ΑΑΔΕ.

Αθανάσιος Κουκάκης

newsbomb.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis