Στην αναμονή στην πόρτα του NATO, η Σουηδία υποδέχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά για στρατιωτικά γυμνάσια, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το σουηδικό υπουργείο Άμυνας.
Τη 19η Ιουνίου, δυο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου B-1B Lancer προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Luleå-Kallax, στο βόρειο τμήμα της σκανδιναβικής χώρας.
Διαβάστε επίσης
«Διεξάγουμε κοινή άσκηση» με τη συμμετοχή χερσαίων κι αεροπορικών δυνάμεων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λουίζ Λεβίν, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκειά της.
«Σε αυτή την αβέβαιη εποχή και με την προοπτική ένταξης στο NATO, οι σθεναροί εταίροι είναι απαραίτητοι», σύμφωνα με ανακοίνωση του σουηδικού υπουργείου Άμυνας, που εξήρε το «ιστορικό γεγονός».
Παρότι έχει εξασφαλίσει από τον Ιούνιο του 2022 καθεστώς «προσκεκλημένης», η Σουηδία περιμένει ακόμη να δει τα πρωτόκολλα εισδοχής της να επικυρώνονται από δύο από τα 31 κράτη μέλη της ατλαντικής συμμαχίας: την Τουρκία και την Ουγγαρία.
Μόνο πλήρη μέλη απολαύουν την προστασία του Άρθρου 5 της συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, που προβλέπει ότι επίθεση εναντίον κράτους μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων.
Από πλευράς Δύσης, ιδίως των ΗΠΑ, εντείνεται η πίεση στην Άγκυρα να δώσει πράσινο φως.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε στο θέμα χθες Τετάρτη, στη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο συνόδου στο Λονδίνο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ο κ. Μπλίνκεν «τόνισε τη σημασία της ενότητας του NATO σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο και ενεθάρρυνε την Τουρκία να υποστηρίξει τη Σουηδία ώστε να ενταχθεί στη συμμαχία τώρα», σύμφωνα με λακωνικό ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.
Η Τουρκία εμποδίζει για δεκατρείς μήνες την εισδοχή της Σουηδίας στο NATO, προσάπτοντάς της ανοχή στους κούρδους αυτονομιστές που φιλοξενεί στο έδαφός της.
Στις αρχές Ιουνίου, η Στοκχόλμη δήλωσε διατεθειμένη να φιλοξενήσει προσωρινές βάσεις της συμμαχίας στην επικράτειά της ήδη πριν από την τυπική ένταξή της.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να κάνουν προετοιμασίες μαζί με το NATO και τις χώρες μέλη του για (...) μελλοντικές κοινές επιχειρήσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σε άρθρο που συνυπέγραψε με τον υπουργό Άμυνας Πολ Γιόνσον.
Ο κ. Κρίστερσον θεωρεί την παρουσία στρατευμάτων του NATO μέτρο αποτρεπτικής φύσης για τη Ρωσία. Τη Δευτέρα, επιτροπή αποτελούμενη από πολιτικούς και ειδικούς έκρινε πως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «δεν μπορεί να αποκλειστεί» το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης εναντίον της Σουηδίας.