Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
14:19 | 16/06/2023

Την ώρα που οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου λιγοστεύουν, συγγενείς και φίλοι προσπαθούν να μάθουν εάν οι δικοί τους άνθρωποι που επέβαιναν στο καράβι του θανάτου κατάφεραν να επιβιώσουν.

Ο Φάρντι, πρόσφυγας από τη Συρία, ήρθε από την Ολλανδία για να ψάξει και τελικά να βρει ζωντανό τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ που επέβαινε στο αλιευτικό που βυθίστηκε.

Διαβάστε επίσης

Στο λιμάνι της Καλαμάτας, τη στιγμή που ο Φάρντι κάνει δήλωση στην κάμερα του MEGA, αναφέροντας ότι δεν ξέρει αν ο αδερφός του είναι ζωντανός, τον βλέπει πίσω από τα κάγκελα και σπεύδει να τον αγκαλιάσει.

Ο Μοχάμεντ είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και ο τελικός του προορισμός ήταν η Ιταλία. Δεν έφτασε ποτέ εκεί, αλλά ήταν ένας από τους 104 διασωθέντες.

Με δάκρυα στα μάτια τα δύο αδέρφια κρατούν ο ένας το πρόσωπο του άλλου και κλαίνε από χαρά.

Με κάθε τρόπο, συγγενείς προσφύγων και μεταναστών προσπαθούν να μάθουν αν οι δικοί τους βρίσκονται ανάμεσα στους διασωθέντες. Στέκονται στα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί, συνομιλούν με τις αρμόδιες αρχές,  που σημειώνουν τα στοιχεία τους αφήνοντας κάποιους να περάσουν μήπως και αναγνωρίσουν το άτομο που αναζητούν.

Παράλληλα, στα κινητά κέντρα που έχουν στηθεί, οι διασωθέντες υποβάλλονται διαρκώς σε εξετάσεις, ενώ τους παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη από εθελοντές.

Σύλληψη 9 ατόμων για διακίνηση

Λίγο μετά τις 11 χθες το βράδυ στα δικαστήρια της Καλαμάτας, συνοδεία αστυνομικής δύναμης μεταφέρθηκαν οι εννιά συλληφθέντες διακινητές, όλοι αιγυπτιακής καταγωγής.

Κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και πρόκληση ναυαγίου.

Οι κατηγορούμενοι αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών με τις αρχές να οδηγούνται στις συλλήψεις μετά τις καταθέσεις των διασωθέντων.

Το μοιραίο αλιευτικό απέπλευσε άδειο από την Αίγυπτο με τη Λιβύη να αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό του, εκεί όπου επιβιβάστηκαν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Λίγο μετά τις 08:30 το πρωί, οι πρόσφυγες άρχισαν να επιβιβάζονται στα λεωφορεία για τη δομή της Μαλακάσας.

Κρατούν σε σακούλες όσα προσωπικά τους αντικείμενα κατάφεραν να περισώσουν.

Την ίδια στιγμή, ερωτήματα για τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία έθεσε από την Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνομίλησε με πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, το λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει το αλιευτικό σκάφος και τότε ανετράπη και βρέθηκαν στη θάλασσα.

Ωστόσο, ο επιχειρησιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης του σκάφους.

Οι έρευνες στο σημείο του ναυαγίου συνεχίζονται.

megatv.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis