Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το σημερινό ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και για την προωθούμενη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.
Διαβάστε επίσης
Μεταναστευτικό: Διαχειρίσιμη προς το παρόν η κατάσταση
Η κατάσταση στο πεδίο, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, παραμένει προς το παρόν διαχειρίσιμη και γίνεται μεγάλη προσπάθεια στα σύνορα και στα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να μην ξεφύγει από τον έλεγχο. «Εκεί που είχαμε περίπου 8.000 ροές, μπορεί να φτάσουμε μέχρι τις 30.000 ροές. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ότι θα φτάσουμε στα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια που είχαμε φτάσει μέχρι και στις 800.000», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι περιπολίες του λιμενικού, ο ταχύτερος έλεγχος των αιτήσεων ασύλου και η λειτουργία των κέντρων στα νησιά έχουν συνεισφέρει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στον περιορισμό του προβλήματος.
Αισιοδοξία αποπνέει και το γεγονός ότι το τελευταίο 48ωρο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί σημαντικά και η κατάσταση δείχνει βελτιωμένη.
Κυβερνητικά στελέχη το αποδίδουν εν μέρει και στην μεγαλύτερη κινητοποίηση των τουρκικών αρχών και το θετικό κλίμα που υπάρχει στις συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για μία συμφωνία στο μεταναστευτικό που θα έχει και την σφραγίδα της Ε.Ε.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να ενημερώσει για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη με την ευρωπαία επίτροπο και τον Χακάν Φιντάν, ενώ ανάλογη ενημέρωση θα κάνει και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος έχει αναλάβει το βάρος της διαπραγμάτευσης με Βρυξέλλες και Βερολίνο, ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Τούρκο ομόλογο του.
Μεταναστευτικό: Εντατικές διαπραγματεύσεις στον άξονα Αθήνα -Βρυξέλλες-Άγκυρα
Οι διαπραγματεύσεις στον άξονα Αθήνα – Βρυξέλλες – Άγκυρα είναι εντατικές και ήδη, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, εξετάζεται το πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ροών. Όσο καλά και να λειτουργεί το Ελληνικό Κράτος, οι ελληνικές Αρχές, το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρξει μία συνολική αντιμετώπισή του εκτός συνόρων», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και για αυτό δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην πάταξη των δικτύων διακινητών που δρουν στην Τουρκία.
Την Πέμπτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον και την γερμανική πλευρά που έχει ενεργό ρόλο στις συζητήσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του. Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρχει θετική κατάληξη ώστε η συμφωνία να υπογραφεί στις 7 Δεκεμβρίου κατά την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.