Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΠΟΣΥΦΥ
18:49 | 12/07/2024

Ανακοίνωση της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.:

Την 11/07/2024 ημέρα Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, με την Πολιτική μας Ηγεσία, για ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας, στα πλαίσια της συνεχούς επαφής μας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικότερα η Ομοσπονδία μας συναντήθηκε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, παρουσία και του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού κ. Γεώργιου Σταμαδιάνου.

Καταθέσαμε σειρά αιτημάτων για θέματα που άπτονται του κλάδου μας, συνοδευόμενα με αναλυτικά υπομνήματα, (νομοθετικές παρεμβάσεις, ασφαλιστικά, εργασιακά, οικονομικά, θεσμικά). Παράλληλα καταθέσαμε και ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης και αποσαφήνισης.

Στο πλαίσιο αυτό θέσαμε λίαν περιληπτικά υπόψιν της Πολιτικής μας Ηγεσίας τα ακόλουθα θέματα:

  • την αναγκαιότητα εξέλιξης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των συνοριακών φυλάκων σε νέο πλαίσιο που να διασφαλίζει ασφαλέστερο εργασιακό μέλλον στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • την άδικη τοποθέτηση των συναδέλφων του κλάδου μας στην Γ’ μισθολογική κατηγορία αντί της Β’.
  • την ανάγκη ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ένταξη του αστυνομικού επαγγέλματος στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • την άμεση εφαρμογή του Π.Δ 100/2003, που αφορά τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές  μετακινήσεις Αστυνομικού Προσωπικού και συγκεκριμένα στο άρθρο 17 παρ 1  ιδ που προβλέπει ότι επιτρέπονται έκτακτες μεταθέσεις,  ιδ. << Για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο δικαστικό λειτουργό, συνοριακό φύλακα ή ειδικό φρουρό ή στρατιωτικό ή αστυνομικό ή λιμενικό ή πυροσβεστικό υπάλληλο…….>>, και στους Συνοριακούς Φύλακες Ορισμένου Χρόνου.
  • να προβλεφθεί στον καινούριο διαγωνισμό πρόσληψης Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου χρόνου για το Νησί της Ρόδου, ότι ικανός αριθμός των νέων οργανικών  θέσεων Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου στο Νησί της Ρόδου θα καλυφθεί από παλαιότερους συναδέλφους που είδη υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα της Α΄ και Β΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και επιθυμούν να στελεχώσουν την νέα υπηρεσία συνοριακής φύλαξης στο Νησί της Ρόδου, μέσα από δεσμευτικές προϋποθέσεις.
  • την διαβούλευση, μέσα από τις εργασίες μιας επιτροπής, ενός  ολοκληρωμένου πλαισίου που θα αφορά τους Συνοριακούς Φύλακες ορισμένου χρόνου με τη συμμετοχή της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.
  • την ανάληψη πρωτοβουλίας διαβούλευσης για τη διαμόρφωση νέου ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για τις αποζημιώσεις εκτός έδρας και τις αποστολές των αστυνομικών και συνοριακών φυλάκων για επιστροφές και επαναπατρισμό μεταναστών.
  • τον λογισμό της υπηρεσίας στις ένοπλες δυνάμεις (κληρωτού ή έφεδρου) ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και για τις βαθμολογικές προαγωγές.
  • νομοθετική πρωτοβουλία για την διεύρυνση των καθηκόντων των Συνοριακών φυλάκων ορισμένου χρόνου.
  • επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου στο αστυνομικό προσωπικό σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.

Ο Υπουργός, επεσήμανε σε ότι αφορά τους Συνοριακούς Φύλακες Ορισμένου Χρόνου, πως το μέλλον αυτών των συναδέλφων ταυτίζεται με το αύριο στη συνοριακή φύλαξη και τη διαχείριση μετανάστευσης. Αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Αστυνομίας και η πολιτεία σαφώς θα επεξεργαστεί την ενσωμάτωση τους στο μόνιμο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Επεσήμανε για ακόμη μια φορά, πως δεν υπάρχει περίπτωση να απομακρυνθούν από το Σώμα, αφού ήδη είναι εξασφαλισμένα τα κονδύλια έως το 2027. Κάποια επιμέρους ζητήματα έχουν είδη δρομολογηθεί. Παρόλα αυτά, εξέφρασε την άποψη πως πράγματι είναι ανάγκη να ληφθούν υπόψη σειρά διατάξεων και τόνισε ότι εντός του έτους θα δημιουργηθεί μία επιτροπή προς διαβούλευση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τους Συνοριακούς Φύλακες ορισμένου χρόνου με τη συμμετοχή της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.

Χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματά μας για τον λογισμό της υπηρεσίας στις ένοπλες δυνάμεις ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και για τις βαθμολογικές προαγωγές, καθώς επίσης και για την επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου στο αστυνομικό προσωπικό σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές καθώς την συγκεκριμένη άποψη την είχε εκφράσει και στην προηγούμενη θητεία του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις εκτός έδρας και τις αποστολές των αστυνομικών και συνοριακών φυλάκων για επιστροφές και επαναπατρισμό μεταναστών, τόνισε ότι θα το επεξεργαστεί έτσι ώστε να βρεθεί λύση.

Θεωρεί επιτακτική ανάγκη την διεύρυνση των καθηκόντων των Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου και θα μελετήσει την πρότασή μας που αφορά τις νέες  προσλήψεις για το Νησί της Ρόδου.

Στο πλαίσιο εξεύρεσης  δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης επίλυσης των ζητημάτων που τέθηκαν, αποφασίστηκε η συνεχείς επικοινωνία της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ, με την Πολιτική αλλά και την φυσική μας Ηγεσία, προκειμένου οι θεσμικές παρεμβάσεις που θα καταστρωθούν να είναι ουσιαστικές.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis