Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
θεατρική ομάδα_policenet.gr
19:58 | 20/01/2024

O ηθοποιός και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., Γιώργος Μπασιάκος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο policenet.gr, γνωρίζοντάς μας τη θεατρική ομάδα και τις μεγάλες θεατρικές παραστάσεις για τις οποίες αισθάνεται υπερήφανος. 

Ο κ. Μπασιάκος, έπειτα από περίπου 20 χρόνια ως εργαζόμενος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ξεκίνησε να υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία ως πολιτικός υπάλληλος. Η αλλαγή επαγγελματικής του πορείας δεν στάθηκε εμπόδιο στην ήδη υπάρχουσα «σχέση» που είχε με το θέατρο. Στην Αστυνομία πέρα από τα καθημερινά του καθήκοντα, προσφέρει την εμπειρία και τις γνώσεις του, ως σκηνοθέτης-καθηγητής, στους αστυνομικούς που έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες και συμμετέχουν στη θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Διαβάστε επίσης

«Η θεατρική ομάδα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας υφίσταται πάνω από 15 χρόνια και δίνει παραστάσεις όχι μόνο για αστυνομικούς αλλά και για πολίτες», ανέφερε ο κ. Μπασιάκος. 

ueatrikhs omada elas
Φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση "ΚΟΜΙΣΑ ΤΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ"

Ο σκηνοθέτης έκανε γνωστό ότι πολύ σύντομα θα παρουσιάσει μαζί με την ομάδα του ένα αστυνομικό θρίλερ με τον τίτλο «Α.Γ.ΝΩΣΤΟΣ», των Βαγγέλη Πανταζή και Τάσου Μπαγλατζή, βασισμένο στο γνωστό έργο «Δέκα μικροί νέγροι» της Αγκάθα Κρίστι.

Ο κ. Μπασιάκος, μεταξύ άλλων, διηγήθηκε στο policenet.gr περιεκτικά μια ιστορία με έναν αντιεξουσιαστή-ACABίτη, ο οποίος μετά το πέρας μιας θεατρικής παράστασης, άρχισε να αναθεωρεί την εικόνα που έχει για τον Έλληνα και την Ελληνίδα αστυνομικό κάτι που επέλεξε να το εκφράσει δυνατά.

 

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη 

Είστε ο σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας. Μιλήστε μας για την ιστορία της στην Ελληνική Αστυνομία. Ποιος την οραματίστηκε και ποιοι είναι οι κυριότεροι σταθμοί της διαδρομής της έως σήμερα;

Η θεατρική ομάδα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας υφίσταται πάνω από 15 χρόνια. Τα πρώτα χρόνια έδινε παραστάσεις για τους εργαζόμενους του Αρχηγείου και τις σχολές της Αστυνομίας.

Τα τελευταία 10 χρόνια, το κοινό μας διευρύνθηκε και πλέον δίνονται παραστάσεις σε διάφορους δήμους, σχολεία, γηροκομεία, σωφρονιστικά καταστήματα, φορείς και γενικότερα όπου μας ζητηθεί και πάντα δωρεάν για όλους.

Φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση "Α.Γ.ΝΩΣΤΟΣ" , που προετοιμάζεται για το προσεχές διάστημα
Φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση "Α.Γ.ΝΩΣΤΟΣ" , που προετοιμάζεται για το προσεχές διάστημα

Ποια θεατρικά έργα έχουν ανέβει έως σήμερα και τι να αναμένουμε στο προσεχές μέλλον;

Τα θεατρικά έργα που έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς, προέρχονται από την ελληνική αλλά και τη διεθνή δραματουργία, άλλοτε κοινωνικά, ηθογραφίες, κωμωδίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά έργα του Μολιέρου, Σακελλάριου, Πρετεντέρη, Πατατζή κ.α. Κάποιοι τίτλοι είναι αρκετά γνωστοί, όπως «Δον Καμίλο», «ο Ηλίας του 16ου», «Ο φιλάργυρος», «Η κόμισα της φάμπρικας», «Ο φανταράκος», θεατρικά αναλόγια κλπ.

Το έργο που θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα, είναι ένα αστυνομικό θρίλερ με τον τίτλο «Α.Γ.ΝΩΣΤΟΣ», των Βαγγέλη Πανταζή και Τάσου Μπαγλατζή, βασισμένο στο γνωστό έργο «Δέκα μικροί νέγροι» της Αγκάθα Κρίστι.

Πόσοι αστυνομικοί απαρτίζουν τη θεατρική ομάδα της Αστυνομίας και σε ποιες Υπηρεσίες υπηρετούν;

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας είναι ένστολο και πολιτικό προσωπικό, που εκτός από τα αμιγώς υπηρεσιακά τους καθήκοντα, αφιερώνουν προσωπικό χρόνο για την ετοιμασία και παρουσίαση της όποιας παράστασης.

Ο αριθμός των μελών ποικίλει ανάλογα με τα πρόσωπα του έργου που παρουσιάζουμε.

Συνήθως είναι περίπου 10 με 12 άτομα, και υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στο νομό Αττικής.

Φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση "ΚΟΜΙΣΑ ΤΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ"
Φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση "ΚΟΜΙΣΑ ΤΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ"

Μιλήστε μας για τον τρόπο προετοιμασίας μιας θεατρικής παράστασης και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.

Μετά την επιλογή του έργου, ενημερώνονται όλες οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν σε χώρο που ορίζεται από την υπηρεσία, για τη διαδικασία της ακρόασης – οντισιόν. Μετά την επιλογή των προσώπων, αρχίζει η διαδικασία της προετοιμασίας. Στο στάδιο της προετοιμασίας γίνονται μαθήματα ορθοφωνίας, αυτοσχεδιασμού, κινησιολογίας, ανάλυση, διανομή και διδασκαλία ρόλων.

Στη συνέχεια η κατασκευή των σκηνικών, η εύρεση του σκηνικού φροντιστηρίου, τα κοστούμια και γενικά ό,τι χρειάζεται για μια θεατρική παράσταση.

Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, είναι η μόνιμη στέγαση της θεατρικής ομάδας, σε χώρο που απερίσπαστα θα μπορούμε να εργαστούμε και να προετοιμάσουμε την όποια θεατρική παραγωγή.

Φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση "Α.Γ.ΝΩΣΤΟΣ" , που προετοιμάζεται για το προσεχές διάστημα
Φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση "Α.Γ.ΝΩΣΤΟΣ" , που προετοιμάζεται για το προσεχές διάστημα

Πώς σας υποδέχονται οι αστυνομικοί και οι οικογένειες τους που παρακολουθούν τις παραστάσεις τους ανά την Ελλάδα;

Όσον αφορά τις οικογένειες των συναδέλφων, υπάρχει χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνεια.

Επειδή οι παραστάσεις δεν απευθύνονται μόνο στις οικογένειες των αστυνομικών, αλλά είναι ανοιχτές στους δημότες της όποιας περιοχής μας φιλοξενεί, τα σχόλια είναι θετικά.

Θα σας πρότεινα στην επόμενη παρουσίαση της θεατρικής ομάδας σε κοινό, να είστε εκεί και να ρωτήσετε τους θεατές για τις εντυπώσεις τους. Από τις παρουσιάσεις που κάνουμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η μόνιμη απορία τους είναι «πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο καλή η παράσταση».

Συχνά με ρωτούν αν οι συμμετέχοντες είναι επαγγελματίες ηθοποιοί. Η απάντηση είναι απλή. Υπάρχουν πολλές ώρες προβών και κόπου ώστε το αποτέλεσμα να είναι σε επαγγελματικό επίπεδο.

Εκπροσωπούμε πολιτιστικά, έναν φορέα που λέγεται Ελληνική Αστυνομία, δεν χωρούν εκπτώσεις.

Φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση "Α.Γ.ΝΩΣΤΟΣ" , που προετοιμάζεται για το προσεχές διάστημα
Φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση "Α.Γ.ΝΩΣΤΟΣ" , που προετοιμάζεται για το προσεχές διάστημα

Τι σημαίνει για εσάς να συνεργάζεστε με ηθοποιούς, των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα έχει έναν τόσο διαφορετικό προσανατολισμό;

Το θέατρο είναι φως, ζωή, αγάπη, προσφορά. Ο σύγχρονος αστυνομικός έχει πολλαπλά ενδιαφέροντα.

Μέσα σε αυτά υπάρχει η ανάγκη για γνώση, έκφραση μέσα από πολιτιστικά δρώμενα και προσφορά στην κοινωνία.

Μια προσέγγιση του Έλληνα αστυνομικού στην ψυχή του πολίτη.

Η γνωριμία του ανθρώπου-επαγγελματία αστυνομικού που βρίσκεται κάτω από τη στολή, με τον πολίτη.

Είναι πραγματικά συγκλονιστική η ανακάλυψη του ψυχικού πλούτου που υπάρχει σε αυτά τα παιδιά και της έκφρασης αυτού, μέσα από κείμενα της ελληνικής αλλά και διεθνούς δραματουργίας.

Φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση "ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 - ΦΑΝΤΑΡΑΚΟΣ"
Φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση "ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 - ΦΑΝΤΑΡΑΚΟΣ"  

Μοιραστείτε μαζί μας μία εμπειρία σας με τη θεατρική ομάδα της Αστυνομίας, την οποία ξεχωρίζετε.

Είναι αρκετοί οι σταθμοί που θα μπορούσα να αναφέρω.

Στέκομαι όμως σε μια φράση ενός κρατουμένου σε σωφρονιστικό κατάστημα, που μετά την παράσταση μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, πλησίασε ένα μέλος-αστυνομικό της θεατρικής ομάδας και δείχνοντας ένα τατουάζ στο χέρι του είπε: «μετά από αυτό που μας προσφέρατε σήμερα, αυτό που έχω χαράξει πάνω στο χέρι μου θα το εξαφανίσω, παύει να ισχύει».

Το τατουάζ έγραφε ACAB. Ο πολιτισμός ενώνει.

Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για το μέλλον;

Στη μέση εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο διδάσκεται η «Ελένη» του Ευριπίδη.

Εύχομαι να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουμε σαν ομάδα να παρουσιάσουμε το συγκεκριμένο έργο του Ευριπίδη στα σχολεία της Ελληνικής επικράτειας, στην κλασική του μορφή.

Έτσι, μέσω του θεάτρου, θα δοθεί η δυνατότητα να έρθουν κοντά οι έφηβοι με τον Έλληνα αστυνομικό και να βελτιωθεί η επικοινωνία τους.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis