Η Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Νέας Δημοκρατίας Γκελεστάθη Ιωάννα σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο policenet.gr, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ζητήματα ευθύνης που έχει αναλάβει και αφορούν το έμψυχο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος, η υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός και το εκλογικό επίδομα ήταν μερικά από τα θέματα που έπεσαν επί τάπητος.
Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη
1. Έχετε αναλάβει τη θέση του Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας. Πόσο σημαντικός είναι ο συγκεκριμένος τομέας και ποιους στόχους έχετε θέσει;
Η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης επομένως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επωμίζεται μεγάλο βάρος. Ο Θεματικός Τομέας Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας συνεπικουρεί το Υπουργείο επικοινωνώντας το έργο του Υπουργείου στους πολίτες και μεταφέροντας τα προβλήματα των πολιτών στο Υπουργείο. Επιπλέον ο Θεματικός Τομέας παράγει προτάσεις και επεξεργάζεται λύσεις τις οποίες προωθεί στο Υπουργείο. Τέλος ο Θεματικός Τομέας διοργανώνει εκδηλώσεις οι οποίες άπτονται ζητημάτων Προστασίας του Πολίτη.
2. Ποιες Υπηρεσίες επισκεφθήκατε το τελευταίο διάστημα και τι «εισπράξατε» από την επικοινωνία σας με τους αστυνομικούς;
Από την πρώτη στιγμή που μου ανατέθηκε ο Θεματικός Τομέας Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας καθιέρωσα τις τακτικές επισκέψεις σε Υπηρεσίες καθώς θεωρώ πως μόνο επιτόπου μπορεί κανείς να διαμορφώσει ορθή εικόνα των πραγμάτων. Κάθε Υπηρεσία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες επομένως κάθε Υπηρεσία πιστώνει ή χρεώνει στην Κυβέρνηση διαφορετικά θετικά ή αρνητικά. Κοινή συνισταμένη σε όλες τις Υπηρεσίες πάντως είναι μια θετική διαπίστωση και συγκεκριμένα πως ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε το δόγμα «μην εμπλακείς για να μην μπλέξεις» πλέον κανείς δεν φοβάται να κάνει την δουλειά του.
3. Πως εκτιμάτε το επίπεδο αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας στις προκλήσεις της σημερινής εποχής; Εντοπίζετε τομείς στους οποίους απαιτούνται βελτιωτικές κινήσεις;
Η Ελληνική Αστυνομία είναι ζωντανός οργανισμός ο οποίος οφείλει διαρκώς να βελτιώνεται προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις μονίμως μεταβαλλόμενες συνθήκες και στις συνεχώς εντεινόμενες προκλήσεις. Παρά το γεγονός πως η βελτίωση αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο το επίπεδο αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας σήμερα είναι υψηλό.
4. Μία αδυναμία που επισημαίνεται συχνά από αναγνώστες του Policenet.gr είναι η υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας. Ποια είναι η δική σας άποψη για το εν λόγω ζήτημα;
Τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας αποτελούν το κύτταρο της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εύρυθμη λειτουργία τους είναι προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία σειράς άλλων Υπηρεσιών όπως η Άμεση Δράση, η ΖΗΤΑ, η ΔΙΑΣ και η ΟΠΚΕ. Πράγματι τα Αστυνομικά Τμήματα μαστίζονταν και τα Τμήματα Ασφαλείας μαστίζονται από την υποστελέχωση. Τα μεν πρώτα ενισχύθηκαν πρόσφατα με 600 Ειδικούς Φρουρούς τα δε δεύτερα μένει να ενισχυθούν.
5. Πάγιο αίτημα των Αστυνομικών είναι η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας τους και η χορήγηση του σχετικού επιδόματος. Πόσο πιθανό είναι να νομοθετηθεί το προσεχές διάστημα η συγκεκριμένη διεκδίκηση και ποιο είναι το πλάνο της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα;
Η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας τους και η χορήγηση του σχετικού επιδόματος δεν είναι μόνο πάγιο αλλά και δίκαιο αίτημα των Αστυνομικών. Ο χρόνος νομοθέτησης δεν έχει προσδιοριστεί ωστόσο διαβεβαιώνω ότι βούληση της Κυβέρνησης είναι να δικαιώσει το αίτημα. Σημειώνω δε ότι ο Θεματικός Τομέας Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας εξαρχής υιοθέτησε πλήρως το αίτημα και εισηγήθηκε στην Κυβέρνηση την ικανοποίησή του.
6. Θα δοθεί το προσεχές διάστημα εκλογικό επίδομα στους Αστυνομικούς και ποιο θα είναι το ύψος αυτού;
Εκλογικό επίδομα δίδεται πάντοτε στους Αστυνομικούς. Μετά την προκήρυξη των εκλογών το ύψος του επιδόματος αυτού θα καθοριστεί από κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.
7. Αναφορικά με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ. σε τι επίπεδο βρισκόμαστε;
Πολλές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ταλανίζονταν και ορισμένες εξακολουθούν να ταλανίζονται από την παλαιότητα ή ακόμη και την παντελή απουσία υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Η Κυβέρνηση κατέβαλε συστηματική προσπάθεια κάλυψης των ελλείψεων οι οποίες δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα έτη πετυχαίνοντάς το σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο όσο χρησιμοποιούνται ληγμένα αλεξίσφαιρα, όσο κυκλοφορούν οχήματα εικοσαετίας και όσο στεγάζονται Υπηρεσίες σε ακατάλληλα κτήρια κανείς μας δεν επαναπαύεται.
8. Ποια είναι η άποψη σας για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία; Γιατί «καταργήθηκε» ο θεσμός;
Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία συνεστήθη προκειμένου να παταχθεί η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα συμπληρώνοντας την προηγηθείσα άρση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργήθηκε αλλά περιπολεί όποτε κρίνεται αναγκαίο πέριξ των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η πλήρης ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων προϋποθέτει την εκπόνηση και την εφαρμογή σχεδίων ασφαλείας από τα ίδια τα οποία ωστόσο δεν έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση.
9. Πως προχωράει το ζήτημα της τοποθέτησης καμερών σε αστυνομικές μονάδες και ποια είναι η άποψη σας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;
Η τοποθέτηση καμερών έχει ολοκληρωθεί στην ΥΑΤ, στην ΥΜΕΤ, στην ΟΠΚΕ και στην ΔΡΑΣΗ και έχει προταθεί να επεκταθεί και σε άλλες Υπηρεσίες. Προσωπικά υπήρξα πρωτοπόρος της υποστήριξης της τοποθέτησης καμερών. Η καταγραφή θωρακίζει τις δυνάμεις καθώς επιτρέπει την διαπίστωση της ορθότητας ή μη του τρόπου με τον οποίο ενεργούν.
10. Τέλος, αναφορικά με την εκπαίδευση των αστυνομικών, εκτιμάτε πως είμαστε στο επιθυμητό επίπεδο; Τα χρήματα που επενδύονται ετησίως για τις Αστυνομικές Σχολές αλλά και για τις συντηρητικές εκπαιδεύσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. επαρκούν για τις υφιστάμενες ανάγκες;
Ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει τον πήχη όσον αφορά το ζήτημα της εκπαίδευσης των Αστυνομικών ψηλά. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει βήματα για την βελτίωση της εκπαίδευσης των Αστυνομικών ωστόσο απέχουμε ακόμη από το επιθυμητό επίπεδο. Η επένδυση στην εκπαίδευση των Αστυνομικών είναι η σημαντικότερη επένδυση της Ελληνικής Αστυνομίας και υπό αυτή την έννοια κάθε αύξηση των σχετικών κονδυλίων όχι απλώς αξίζει αλλά και αποσβένεται. Ωστόσο θεωρώ ότι το κύριο πρόβλημα στην εκπαίδευση των Αστυνομικών αφορά στην λανθασμένη φιλοσοφία και στην απουσία αξιολόγησης και όχι στην έλλειψη πόρων. Να σημειώσω τέλος πως όσο κομβική είναι η εκπαίδευση των Αστυνομικών στις Αστυνομικές Σχολές άλλο τόσο κομβική είναι η συντηρητική τους εκπαίδευση σε τακτή περιοδικότητα.