Ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Α/Υ Βέλλιος Ανδρέας σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε το policenet, έθιξε καίρια ζητήματα που ταλανίζουν τον Έλληνα και την Ελληνίδα αστυνομικό. Παράλληλα μίλησε για τις Κρίσεις των Αξιωματικών και τον τρόπο διεξαγωγής τους, για θέματα διοίκησης και ευθυνών, καθώς επίσης και για μισθολογικά θέματα.
Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ - Μαραγκουδάκη
Ο κ. Βέλλιος αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει η Ομοσπονδία για το επόμενο χρονικό διάστημα ανέφερε ότι όλοι προέκυψαν από το ψήφισμα του 33ου Συνεδρίου, το οποίο έλαβε χώρα την 6η-7η Νοεμβρίου και περιλαμβάνουν:
- Χαρακτηρισμός του αστυνομικού επαγγέλματος ως «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ»
- Αναπροσαρμογή του επιδόματος θέσης ευθύνης στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο επίδομα που προβλέπεται για τους λοιπούς υπαλλήλους του Δημοσίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου, των Δημόσιων Υπηρεσιών και Οργανισμών του δημόσιου τομέα (ν. 4354/15), επέκτασή του στους Ανθυπαστυνόμους, Υπαστυνόμους Β΄ & Α΄ και στους Αστυνόμους Β΄ που ασκούν καθήκοντα διοικητή Υπηρεσίας επιπέδου αστυνομικού τμήματος και σκανδαλωδώς παραγκωνίστηκαν από το νέο μισθολόγιο των ένστολων καθώς και στους επικεφαλής διμοιριών.
- Αναβάθμιση της Ιατρικής περίθαλψης του αστυνομικού προσωπικού και ίδρυση αστυνομικού νοσοκομείου.
- Ενεργοποίηση των ήδη ψηφισμένων νόμων (έκδοση Κ.Υ.Α.) που αφορούν τη θεσμοθέτηση πόρων με σκοπό την ενίσχυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας Ταμείων.
- Χορήγηση επιδόματος στους κατόχους Πτυχίων, μεταπτυχιακών, διδακτορικών τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχο με αυτό που χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους και με τις ίδιες προϋποθέσεις χορήγησης.
- Ίδρυση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομιας.
Ανησυχίες και προβλήματα των αστυνομικών
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί σήμερα, μίλησε ο κ. Βέλλιος, ο οποίος εξήγησε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα όπως όλοι οι άλλοι πολίτες, δηλαδή την καθήλωση του εισοδήματος τους, την καθημερινά αυξανόμενη ακρίβεια, τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας, την τεράστια αύξηση στο κόστος στέγασης και αγοράς κατοικίας κτλ.
«Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από το είδος και τη φύση του επαγγέλματος του αστυνομικού όπως το εργασιακό στρες και το άγχος αφού αντικείμενο της δουλειάς τους είναι η προστασία των άλλων πολιτών, αυτή καθαυτή η επικινδυνότητα του επαγγέλματος, οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και η ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή της αστυνομίας σε τομείς που άπτονται στην αρμοδιότητα άλλων φορέων της Πολιτείας οι οποίοι όμως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν αντικείμενο καθημερινής αλληλεπίδρασης μεταξύ αστυνομικών από όλη την Ελλάδα και υμών, σε μια προσπάθεια η Ομοσπονδία να έχει μια τόσο σφαιρική αλλά και ταυτόχρονα εξατομικευμένη γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας προκειμένου να μπορέσει να συμβάλλει θετικά όπου μπορεί στην εξεύρεση εκείνων των βέλτιστων λύσεων για όλους αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά», συμπλήρωσε.
Αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος
Στην ερώτηση για την αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος των Αστυνομικών, και στο εάν πιστεύει ότι θα αργήσει πολύ η πολυπόθητη θεσμοθέτηση του, ο ίδιος σχολίασε ότι: «Η επικινδυνότητα του αστυνομικού επαγγέλματος είναι μια πραγματικότητα για όλο το σύγχρονο δυτικό κόσμο «πλην Λακεδαιμονίων». Μόνο στη χώρα όπου «ανθεί φαιδρά η πορτοκαλέα», όπως έλεγε και ο ποιητής, η επικινδυνότητα πολλών επαγγελμάτων έχει αναγνωριστεί από καιρό, πλην όμως ο αστυνομικός μάλλον θεωρείται ότι κάνει μία σχεδόν συνηθισμένη δουλειά, χωρίς κανένα δείκτη επικινδυνότητας. Βέβαια οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι λεκτικά όλοι οι πολιτικοί παράγοντες «αναγνωρίζουν» την επικινδυνότητα, συνήθως πάνω από κρεβάτια τραυματισθέντων αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος στα νοσοκομεία της χώρας ή ακόμα χειρότερα πάνω από μνημεία πεσόντων αστυνομικών.
Παραμένουν όμως όλοι στα λόγια και σε επίπεδο μακροχρόνιων δεσμεύσεων σε ορίζοντα μακρινό και ομιχλώδη. Η θεσμοθέτησή του πρέπει να γίνει χθες. Τουλάχιστον, έστω και ένα πρώτο βήμα σε συμβολικό επίπεδο και αμέσως μετά να εξειδικευθεί ο τρόπος ή το είδος αποζημίωσης και οι δικαιούχοι, κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων προκειμένου να εξευρεθεί η πιο δίκαια λύση για όλους.»
Κρίσεις Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ.
Για το εάν υπάρχει δικαιοσύνη και αξιοκρατία στον τρόπο που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι Κρίσεις των Αξιωματικών μίλησε ο κ. Βελλιος, λέγοντας ότι η Ομοσπονδία κάνει προσπάθειες να φέρει ένα δικαιότερο σύστημα , το οποίο θα επιβραβεύει στην πράξη τους ικανότερους.
«Είναι γεγονός ότι το σύστημα κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο στηρίζεται στις διατάξεις του π.δ. 24/1997, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αποτελεί μία διαδικασία η οποία έχει αρκετές παθογένειες και χρήζει αλλαγών και βελτιώσεων», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα σύστημα το οποίο θα διασφαλίζει την αντικειμενικότητα της κρίσης των προσόντων του κάθε Αξιωματικού, χωρίς να εμφιλοχωρεί οποιαδήποτε υποκειμενική κρίση ή παρέμβαση. Βέβαια κάτι τέτοιο χρειάζεται σοβαρή μελέτη, υιοθέτηση μετρήσιμων κριτηρίων και σύγχρονων μεθόδων αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται πιθανόν από άλλα αστυνομικά σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από εξειδικευμένες εταιρίες αξιολόγησης προσωπικού του ιδιωτικού τομέα, προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα και απαιτήσεις.
Ως Ομοσπονδία έχουμε συμμετάσχει στο παρελθόν σε προσπάθειες για τη δημιουργία ενός δικαιότερου συστήματος κρίσεων και είμαστε έτοιμοι να πράξουμε το ίδιο σε μία νέα προσπάθεια, την οποία βέβαια έχουμε ζητήσει από την πολιτική και φυσική Ηγεσία του Σώματος, οι οποίοι πρέπει να είναι και οι επισπεύδοντες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παρόν σύστημα χρειάζεται αλλαγή και θα μπορούσαμε να συναινέσουμε σε μία εκ βάθρων αναδιαμόρφωσή του, εάν ποτέ η πολιτική και φυσική Ηγεσία αποφασίσουν ότι πρέπει οι κρίσεις να είναι η διαδικασία επιβράβευσης των ικανοτέρων και όχι η διαδικασία αποβολής των μη αρεστών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει, ότι δημιουργηθεί, να διασφαλίζει την απαλλαγή των κρινομένων από το άγχος της επικείμενης κρίσης με όσα αρνητικά αυτό επιφέρει στη λειτουργία του Σώματος από τις αρχές Νοεμβρίου σχεδόν έως και ημερομηνία έναρξης των κρίσεων», πρόσθεσε.
Η θέση της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. στην προσπάθεια αποδέσμευσης αστυνομικών από τη συνοδεία προσώπων
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αττικής, η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή σίγουρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
«Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε και να το επικροτήσουμε δημοσίως. Αυτό που πρέπει σίγουρα όμως να διαφυλαχθεί είναι η διατήρηση αυτών των περικοπών, αποφεύγοντας πρακτικές που ακολουθήθηκαν μετά από τέτοιες παρόμοιες παρεμβάσεις στο παρελθόν, όπου οι αστυνομικοί που αποδεσμεύονταν επέστρεφαν με άλλα προσχήματα στη φύλαξη των προσώπων και των εγκαταστάσεων από τις οποίες είχαν αποδεσμευθεί. Επιπλέον πρέπει να επεκταθεί αυτή η προσπάθεια και στην αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη εγκαταστάσεων ιδιωτικών επιχειρήσεων (π.χ. εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί, οργανισμοί) και αντικατάστασή τους από ιδιωτικό προσωπικό παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει και αυτό που μένει, είναι να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις, χατίρια και επικοινωνιακά τεχνάσματα όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Είμαστε βέβαιοι ότι η παρούσα φυσική και πολιτική Ηγεσία θα συνεχίσει να ανθίσταται σθεναρά όπως ήδη πράττει, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του κ. Πρωθυπουργού», είπε.
Διοίκηση, ευθύνες και αμοιβές
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., οι διοικητές των Αστυνομικών Υπηρεσίών δεν αμοίβονται όπως θα έπρεπε, βάσει δηλαδή των ευθυνών που τους αναλογούν.
«Η αμοιβή του διοικητή μιας υπηρεσίας για τη θέση και τις ευθύνες που επωμίζεται ανέρχεται στο τεράστιο ποσό των 30 ευρώ ως Αστυνόμος Α΄ ή των 40 ευρώ ως Αστυνομικός Υποδιευθυντής και πάλι εφόσον κατέχει ως διοικητής αυτούς τους βαθμούς, διότι εάν ασκεί διοίκηση, κατέχοντας μικρότερο βαθμό, δεν αμείβεται καν για αυτή. Όπως έχω προαναφέρει η Ομοσπονδία έχει θέσει ως μια από τις κυρίαρχες προτεραιότητες της την αύξηση του επιδόματος αυτού σε ύψος αντίστοιχο με αυτό των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων ενώ σε μια πιο προωθημένη σκέψη εξετάζουμε το ενδεχόμενο του διαχωρισμού σε ξεχωριστό επίδομα θέσης και επίδομα ευθύνης, κάτι το οποίο αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης εντός των αρμοδίων οργάνων της Ομοσπονδίας.
Όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι και πρωτίστως η πολιτική και η φυσική ηγεσία υπό ποιες συνθήκες οι διοικητές των υπηρεσιών εκτελούν τα καθήκοντα τους και κατά πόσο αφήνονται απερίσπαστοι σε αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον στις υπηρεσίες επιπέδου Α.Τ. και Τ.Α. της Αττικής και σε ελάχιστα μικρότερο βαθμό της Θεσσαλονίκης οι διοικητές αυτών διατίθενται καθημερινά για λήψη μέτρων τάξεων και ασφαλείας καταλήγοντας ουσιαστικά επισκέπτες - διοικητές των υπηρεσιών τους. Από αυτούς τους διοικητές ζητείται ταυτόχρονα η άψογη λειτουργία των υπηρεσιών τους, η αστυνόμευση των περιοχών ευθύνης τους, η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, η ενίσχυση άλλων υπηρεσιών, η απαρέγκλιτη τήρηση διαταγών πολλές φορές ανεδαφικών και ανελαστικών και συνάμα η διαχείριση του προσωπικού το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων για να καλυφθούν οι από τα παραπάνω απορρέουσες ανάγκες θα έπρεπε να έχει ανακαλυφθεί η μέθοδος της κλωνοποίησης. Είναι προφανές ότι για να ανταπεξέλθει ένας διοικητής σε όλα αυτά θα πρέπει να έχει μαγικές ικανότητες, δυνατότητα τηλεμεταφοράς ή ακόμη και θεϊκές ιδιότητες προκειμένου να πολλαπλασιάσει το απαιτούμενο προσωπικό όπως στο γνωστό θαύμα του πολλαπλασιασμού του άρτου και των ιχθύων στην έρημο.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το πολλές φορές άτεγκτο και τυπολατρικό πρόσωπο της εκάστοτε πολιτικής και φυσικής ηγεσίας το οποίο εξαντλεί τη σκληρότητα του πολλές φορές υπακούοντας σε κανόνες επικοινωνιακής διαχείρισης και δημιουργίας εντυπώσεων χωρίς να εξετάσει πρώτα την ουσία. Μάλλον φαίνεται πως το «πάταξον μεν, άκουσον δε» πολλοί το ξέρουν ως «άκουσον μεν, πάταξον δε». Κορυφαία παραδείγματα οι μετακινήσεις των 7 διοικητών τροχαίας του καλοκαιριού στοχοποιώντας τους έτσι ως υπεύθυνους για κάτι για το οποίο οι περισσότεροι δεν είχαν καν ενημερωθεί ή ενημερώθηκαν κατόπιν εορτής, η πρόσφατη μετακίνηση του διοικητή του Τ.Α Ωρωπού επειδή δεν ενημέρωσε την εισαγγελία για την παραβίαση των περιοριστικών όρων ενός κακοποιού ο οποίος θα έπρεπε να έχει απελαθεί από τη χώρα και όχι να του έχουν χορηγηθεί περιοριστικοί όροι και τελευταίο και ουχί λιγότερο σημαντικό η μετακίνηση διοικητού αστυνομικής υπηρεσίας επειδή την ώρα που αυτός απουσίαζε από την υπηρεσία του βρέθηκαν αστυνομικοί της δυνάμεως του να έχουν υποπέσει σε ήσσονος σημασίας πειθαρχικά παραπτώματα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και κυρίως από τις ηγεσίες ότι θα πρέπει να σταματήσουν να ΄΄ διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλο ΄΄ αλλά να ενεργούν ΄΄ αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι ΄΄ μακριά από κακούς επικοινωνιακούς συμβούλους και προσπάθειες εντυπωσιασμού. Να είναι σίγουροι ότι μόνο κέρδος θα έχουν τόσο στο επικοινωνιακό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της κατάκτησης της εμπιστοσύνης και του σεβασμού από το αστυνομικό προσωπικό. Δραττόμενος της ευκαιρίας θα ήθελα και δημοσίως να ζητήσω από την πολιτική και φυσική ηγεσία του σώματος την άμεση επαναφορά στις θέσεις τους των διοικητών των υπηρεσιών τροχαίας εν είδει επανόρθωσης στο πρόσωπο τους καθώς και την επανεξέταση της υπόθεσης του διοικητή του Τ.Α. Ωρωπού. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Υπουργός ο οποίος είναι γνωστός για την ευαισθησία και την ενσυναίσθηση που τον διακρίνει θα επανεξετάσει το όλο ζήτημα.
Μισθολόγιο Αστυνομικών και προτάσεις
«Σε μία αρχική τοποθέτηση θα έθετα ως επικεφαλίδα, αν θέλετε κ. Μαραγκουδάκη, την κατάργηση του ειδικού μισθολογίου (ν. 4472/2017) και την εκπόνηση νέου μισθολογίου στη βάση των ήδη εκδοθέντων αποφάσεων του ΣτΕ, το οποίο θα ενσωματώνει τις αρχές της αξιοκρατίας, των προσόντων θέσης και υπηρεσιακής απόδοσης. Σε κάθε περίπτωση όμως οι προτάσεις της Ομοσπονδίας θα εξειδικευτούν από ad hoc επιτροπή επεξεργασίας πρότασης μισθολογίου η οποία θα συσταθεί τις επόμενες ημέρες, κατόπιν σχετικής πρότασής μου προς το Σώμα των Αντιπροσώπων η οποία έγινε αποδεκτή, και θα αποτελείται από εξειδικευμένους Αξιωματικούς εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης. Η επιτροπή αυτή θα επεξεργαστεί και προτάσεις των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων της Ομοσπονδίας μας και θα προχωρήσει στην κατάρτιση μίας τεκμηριωμένης τεχνοκρατικά πρότασης μισθολογίου την οποία και θα παρουσιάσουμε σε δημόσια διαβούλευση», τονίζει στο policenet.
Αναγνώστες του Policenet.gr συχνά μας επισημαίνουν ότι η λειψανδρία στα Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας είναι τεράστια και αποτελεί μία μόνιμη κατάσταση. Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να αλλάξει αυτό; Τελικά είναι μόνο θέμα βούλησης ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν;
«Η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων και τμημάτων ασφαλείας της Αττικής είναι μια πραγματικότητα μπροστά στην οποία κανείς δεν μπορεί να εθελοτυφλεί. Δυστυχώς έχουμε υπηρεσίες οι οποίες λόγω έλλειψης προσωπικού υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου από το μεσημέρι και μετά. Ευθύνη για αυτό έχουμε όλοι, Πολιτική και Φυσική Ηγεσία ακόμα και αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα ανεξαιρέτως. Θα πρέπει να γίνει συνολική επανεξέταση των αναγκών για την αστυνόμευση σε συνδυασμό με το απαιτούμενο και την κάλυψη αυτών προσωπικό και την ανακατανομή δυνάμεων χωρίς ταμπού και επιχειρησιακές πρακτικές παρελθόντων δεκαετιών. Μια τέτοια εξαιρετικά θετική κίνηση αποτελεί η προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Υπουργό και τον κ. Αρχηγό για ενίσχυση των υπηρεσιών επιπέδου Α.Τ. από το προσωπικό που αποδεσμεύεται από τη φρούρηση προσώπων και ευπαθών στόχων, την οποία θέλω για ακόμη μια φορά να επικροτήσω.
Πρέπει όμως να προχωρήσουμε και σε περαιτέρω κινήσεις με ενίσχυση των Α.Τ. στον τομέα της εμφανούς αστυνόμευσης και περιπολίας. Λύσεις υπάρχουν και χρειάζεται η πολιτική βούληση για να εφαρμοστούν, βούληση την οποία θεωρούμε ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία διαθέτει σε μεγάλο βαθμό», τονίζει.
Η προτελευταία ερώτηση αφορά τo παρελθόν. Πείτε μας μία προσωπικότητα που στη δική σας συνείδηση άφησε ανεξίτηλο θετικό αποτύπωμα στα δρώμενα του Σώματος.
«Έχοντας διανύσει σχεδόν 27 έτη στο Σώμα θα μπορούσα να απαριθμήσω κάποιες τέτοιες προσωπικότητες που συνέβαλλαν θετικά στο Σώμα. Όμως θεωρώ υποχρέωση και τιμή να αναφερθώ σε ένα πρόσωπο το οποίο υπήρξε ο χρονικός καταλύτης ανάμεσα σε δυο εποχές στην Ελληνική Αστυνομία. Αναφέρομαι στο Στέλιο Παπαθεμελή ο οποίος με το Νόμο 2226/1994 καθιέρωσε την εισαγωγή στις παραγωγικές σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω των πανελληνίων εξετάσεων δίνοντας μάχη με το κομματοκρατικό και πελατειακό σύστημα της τότε εποχής.
Η νομοθετική πρωτοβουλία αυτή ήταν μια κορυφαία πράξη δικαιοσύνης και επιδαψίλευσε στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομιας χιλιάδες στελεχών από την αφρόκρεμα της Ελληνικής νεολαίας και από κάθε κοινωνικό στρώμα αυτής. Οφείλω εγώ όπως και οι χιλιάδες αστυνομικοί που εισαχθήκαμε στο Σώμα χάριν αυτής της νομοθετικής τομής του Στέλιου Παπαθεμελή να τον ευχαριστήσω δημόσια.»
Η τελευταία ερώτηση αφορά το μέλλον. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Αξιωματικούς που ξεκινούν τώρα τη σταδιοδρομία τους.
«Είναι πάντα δύσκολο να προσπαθείς να συμβουλεύσεις ένα νέο άνθρωπο ο οποίος επιλέγει την Ελληνική Αστυνομία ως επάγγελμα, λειτούργημα, δουλειά ή όπως αλλιώς ο καθένας θεωρεί την είσοδο του στο Σώμα. Δύσκολο γιατί όλοι προσερχόμαστε στο πεδίο του αγώνα με διαφορετικές προσλαμβάνουσες αντιλήψεις, κοινωνική καταγωγή και συναίσθηση του φορτίου του αστυνομικού επαγγέλματος -λειτουργήματος.
Όμως, άπαντες πρέπει να έχουμε ως πυξίδα την ηθική, την αξιοπρέπεια, το σεβασμό στη νομιμότητα, την εμπέδωση της ενσυναίσθητης πειθαρχίας, την σε μέγιστο βαθμό αίσθηση του καθήκοντος, το φιλότιμο, τη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, την πίστη στο Νόμο και την Τάξη, τη φιλοπατρία και την αγάπη προς το Έθνος. Να ξέρετε ότι όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι αστυνομικοί «στην αστυνομία ήρθατε για να ζήσετε και όχι για να πλουτίσετε». Να έχετε ως αδιαπραγμάτευτη αξία και οδηγό σας την Ηθική και την Αρετή διότι στο δρόμο σας θα βρεθούν πειρασμοί και εύκολα μονοπάτια ικανά να δελεάσουν τον οποιονδήποτε αδύναμο χαρακτήρα και να τον οδηγήσουν στην αναξιοπρέπεια και την ανυποληψία. Θέστε τον πήχη ψηλά και ανταποκριθείτε στον όρκο που δώσατε ενώπιον του Θεού, της Σημαίας και των συγγενών σας. Μην ντροπιάσετε κανέναν από αυτούς αλλά κάντε τους υπερήφανους για ένα έκαστο από εσάς.
Το μέλλον σας ανήκει. Αδράξτε το και πορευθείτε με το κεφάλι ψηλά ως πιστοί και φιλότιμοι Αξιωματικοί», καταλήγει.