Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
10:59 | 22/12/2022

Aνακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας

Η Ένωσή μας εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για την πρόσφατη υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης με αρ. Γ3α,β/Γ.Π. οικ 72109 «Καθορισμός των προϋποθέσεων, των απαιτούμενων δικαιολογητικών, των επιμέρους σταδίων της διαδικασίας, του τρόπου ελέγχου της διαδικασίας και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για τη μεταφορά του ασθενή, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διαδικασίας της ακούσιας νοσηλείας, κατόπιν παραγγελίας (διαταγής) του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών».

Διαβάστε επίσης

Αυτή η απόφαση αποτελεί το δεύτερο στάδιο της αλλαγής της διαδικασίας διακομιδών φερόμενου ως ψυχικά ασθενή σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας, αφαιρώντας την αρμοδιότητα εκτέλεσης της αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία, όπως ίσχυε και αποδίδοντάς την σε εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, μετά τον σχετικό Νόμο 4931/2022 άρθρο 59 το οποίο προσθέτει το άρθρο 96Α «Μεταφορά του ασθενή κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας» στον Ν. 2071/92 με ισχύ την 13/5/2022 που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι οι διακομιδές ατόμων με ψυχικές ασθένειες θα διενεργούνται από τις Κοινοτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ) οι οποίες είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η απόφαση αυτή ορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και τον τόπο λειτουργίας τους, όπως και τα προσόντα και τα καθήκοντα του προσωπικού τους. Ακόμα ορίζει επακριβώς την διαδικασία της μεταφοράς, η οποία τελεί υπό τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και διακρίνεται σε τρία στάδια. Στα τρία αυτά στάδια αρμόδιοι για τον χειρισμό του ασθενούς είναι αποκλειστικά ο Ψυχίατρος ή Παιδοψυχίατρος και ο Νοσηλευτής της ΚΜΨΥ, η μεταφορά γίνεται από ειδικά διαμορφωμένο όχημα της ΚΜΨΥ (ορίζονται οι προδιαγραφές), ενώ Αστυνομικός παρίσταται μόνο στο πρώτο στάδιο εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων μετά από συγκεκριμένη διαδικασία.

Για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή του νέου όλου αυτού νομοθετικού πλαισίου, που αποτελεί σταθμό για την αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών στην χώρα μας, απομένει η σύσταση των Κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας και η ανάληψη από αυτές της διαδικασίας ανά περιοχή.

Η όλη αυτή αλλαγή ορόσημο ήρθε ως αποτέλεσμα της πολυετούς προσπάθειας της Ένωσης μας η οποία ανέδειξε το θέμα, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και τις συνεχείς της παρεμβάσεις. Προτείναμε εμπεριστατωμένα αλλαγές παρουσιάζοντας τα προβλήματα της συγκεκριμένης διαδικασίας σε συνεχείς συναντήσεις και παρεμβάσεις προς τους Βουλευτές, τις Εισαγγελικές αρχές, τις Υγειονομικές αρχές, την φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Υγείας. Καταφέραμε κατά το πρόσφατο παρελθόν να λάβουμε δεσμεύσεις για την επίλυσή του σοβαρού αυτού θέματος σε συναντήσεις με την Υφυπουργό Υγείας αρμοδίας για θέματα ψυχικής υγείας κα Ζωή Ράπτη, μετά από πρόσκληση του Βουλευτή Αχαΐας και Αν. Τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιάσονα Φωτήλα, με το Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, παρουσία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη και με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο στην Πάτρα, που σήμερα γίνονται πραγματικότητα.

Η καθιέρωση της νέας αυτής διαδικασίας θα επιφέρει μια ουσιαστική βελτίωση στον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ελληνική Πολιτεία τους Συνανθρώπους μας με ψυχικές ασθένειες, απεμπλέκοντας παράλληλα τις Αστυνομικές Υπηρεσίες από ένα πάρεργο που δημιουργούσε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, απασχολώντας προσωπικό και μέσα από την κύρια αποστολή τους.

 

                    ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
        ΤΣΙΤΣΙΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ   ΜΠΑΛΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis