Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:58 | 16/05/2022

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν παράλληλα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά τσιγάρα, δηλαδή είναι ταυτόχρονα καπνιστές και ατμιστές, δεν μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και δεν έχουν γενικότερα οφέλη για την υγεία τους, σε σχέση με όσους μόνο καπνίζουν, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Το συμβατικό τσιγάρο έχει επιβεβαιωθεί εδώ και χρόνια ότι συνδέεται με μία μεγάλη γκάμα σοβαρών προβλημάτων υγείας. Σχεδόν ένας στους πέντε θανάτους κάθε χρόνο συνδέεται με το κάπνισμα και με την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, παρ' όλο που περιέχουν επίσης πολλές τοξικές χημικές ουσίες, γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή ως εναλλακτικός τρόπος κατανάλωσης νικοτίνης.

Ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Άντριου Στόουκς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation» της American Heart Association (ΑΗΑ), δήλωσε ότι «είναι συχνό οι άνθρωποι να προσπαθούν να στραφούν από το παραδοσιακό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και τελικά να χρησιμοποιούν και τα δύο. Το γεγονός ότι αυτή η διπλή χρήση ενέχει παρόμοιο καρδιαγγειακό κίνδυνο με το κάπνισμα μόνο τσιγάρων είναι ένα σημαντικό εύρημα, καθώς πολλοί άνθρωποι αρχίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε μία προσπάθεια να μειώσουν το κάπνισμα, κάνοντας κάτι που θεωρούν ότι έχει μικρότερο κίνδυνο».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 24.000 ενήλικες (το 50% κάτω των 35 ετών) και ελήφθησαν υπόψη καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως εμφράγματα, επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass), διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικά κ.ά. Όπως διαπιστώθηκε, σε σχέση με όσους ήσαν μόνο παραδοσιακοί καπνιστές, εκείνοι που ήσαν επίσης και ατμιστές δεν είχαν κάποια άξια λόγου διαφορά στην πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου ή σχετικής νόσου.

Από την άλλη πλευρά, σε σύγκριση με τους αποκλειστικούς παραδοσιακούς καπνιστές, οι αποκλειστικοί ατμιστές (χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου) είχαν 30% έως 40% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Παρ' όλα αυτά, η δρ Ρόουζ Μαρί Ρόμπερτσον της ΑΗΑ επεσήμανε ότι «οι άνθρωποι θα έπρεπε να ξέρουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν εθιστική νικοτίνη και τοξικά χημικά που μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημά τους και στην εν γένει υγεία τους».

Ο Στόουκς πρόσθεσε ότι «πολλοί καπνιστές που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να κόψουν το παραδοσιακό τσιγάρο, στην πραγματικότητα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν και τα δύο προϊόντα, μετατρεπόμενοι σε διπλούς χρήστες, με αποτέλεσμα να μη βλέπουν μείωση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis