Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:44 | 08/11/2016

Επαναστατικοί Πυρήνες», «Επαναστατικός Αγώνας» κ.ά. καθοδηγήθηκαν από το κλιμάκιο της CIA, αλλά και μια μυστική ομάδα δέκα Ελλήνων αστυνομικών, που αποτελούσαν τον σύνδεσμο με την αμερικανική πρεσβεία.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη δράση του Ελληνοαμερικανού πράκτορα της CIA William Basil, που συνεργαζόταν με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ και, στη συνέχεια, το 2004 οργάνωσε το μεγάλο σύστημα υποκλοπών των συνομιλιών της κυβέρνησης Καραμανλή είναι μόνο ένα μικρό δείγμα όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο μεταξύ Ελλήνων αστυνομικών και πρακτόρων της CIA. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο William Basil ήταν ουσιαστικά ο άνθρωπος που ενημερωνόταν για όλες τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. μέχρι τουλάχιστον το 2010 και του παραδίδονταν όλα τα στοιχεία των ελληνικών υπηρεσιών. Επιπλέον, στην Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί μια υπηρεσία που ονομάζεται «Ειδική Απόρρητη Ομάδα Υψηλών Απαιτήσεων και Επικινδυνότητας» και έχει μοναδικό στόχο τη συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής με τη CIA, ενώ ήταν για πολλά χρόνια ο μεγάλος βοηθός του William Basil - ή «κυρίου Μπιλ». 

Οι παρεμβάσεις των Αμερικανών της CIA σε έρευνες για την εγχώρια τρομοκρατία είναι μια παλιά ιστορία, που παίρνει νέες μορφές! Οταν το 1974 έγινε η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς και το 1983 η δολοφονία του Αμερικανού αξιωματούχου Τζορτζ Τσάντες κ.λπ. το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα έκανε έρευνες σε σπίτια υπόπτων, με τη… σύμφωνη γνώμη της ΕΛ.ΑΣ. Τα στελέχη της CIA δεν έμεναν μόνο στα γραφεία της πρεσβείας, στην οδό Βασ. Σοφίας, αλλά νοίκιαζαν διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας -κυρίως κοντά στο ξενοδοχείο Χίλτον-, τα οποία ήταν βάσεις μυστικών επιχειρήσεων. Εκεί έδιναν το «παρών» έναντι… αμοιβής και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής που παρέδιδαν τα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. στους Αμερικανούς! Ηταν η περίοδος που η CIA, αλλά και τμήμα του FBI παρέδιδαν στην ΕΛ.ΑΣ. λίστες υπόπτων από τα Εξάρχεια, πολιτικών, στρατιωτικών κ.λπ. και υποδείκνυαν σχετικές αναζητήσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1993 η CIA είχε μεθοδεύσει και δώσει… διαταγές για την πραγματοποίηση μιας αποστολής Ελλήνων αστυνομικών για τη σύλληψη του κατηγορούμενου για τρομοκρατία Χριστόφορου Μαρίνου (απαλλάχθηκε τελικώς και βρέθηκε νεκρός σε πλοίο το 1996) στη Βουδαπέστη. Ακολούθησαν επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για να ανακριθούν μάρτυρες και ύποπτοι για επιθέσεις της «17Ν», όπως τους ζητούσαν οι Αμερικανοί. Επιχειρήσεις που πήραν τους τίτλους «Χιονάνθρωπος», «Ο δολοφόνος του λοχία Στιούαρτ» και άλλες, οι οποίες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Οι Αμερικανοί πράκτορες ζητούσαν και μάθαιναν τα πάντα για τις έρευνες της Ελληνικής Αατυνομίας! Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε με την εξάρθρωση της «17Ν» δεν είχαν ιδέα για τα μέλη της οργάνωσης. Οσα έλεγαν ήταν τελείως λάθος και η βοήθειά τους ήταν μηδαμινή.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 για να βρεθεί μια «φόρμουλα επισημοποίησης» της μυστικής σχέσης της CIA και της Αντιτρομοκρατικής δημιουργήθηκε μια άτυπη ομάδα περίπου 10 Ελλήνων αστυνομικών που τυπικά υπαγόταν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αλλά ουσιαστικά καθοδηγείτο και είχε εξοπλισμό και χρηματοδότηση από την αμερικανική πρεσβεία και το κλιμάκιο της CIA. Ετσι, συστάθηκε η επονομαζόμενη «Ειδική Απόρρητη Ομάδα Υψηλών Απαιτήσεων και Επικινδυνότητας».

Πρώτο δείγμα γραφής αυτού του μικτού σχήματος ήταν το περιβόητο σχέδιο «Δύτης» ή «Βυθός» για την ανακάλυψη γιάφκας της «17Ν» με τη διοχέτευση παγιδευμένων όπλων με δορυφορικούς πομπούς σε έναν βασικό ύποπτο για συμμετοχή σε ομάδες αντάρτικου πόλης. Ως φορέας διοχέτευσης των όπλων επιλέχθηκε το καλοκαίρι του 1998 ένας 32χρονος που κινείτο ανάμεσα στον ποινικό και τον αντιεξουσιαστικό χώρο και είχε συλληφθεί για τη δολοφονία ενός ανθοπώλη. Το μικτό κλιμάκιο προσέγγισε τον 32χρονο και, με μεγάλο οικονομικό αντάλλαγμα, τον έπεισε να προωθήσει δύο όπλα και δύο ρουκέτες στα Εξάρχεια. Στα όπλα είχαν τοποθετηθεί πομποί. Ομως, η επιχείρηση απέτυχε, αφού οι παραλήπτες των όπλων αντελήφθησαν ότι κάτι συνέβαινε και τα πέταξαν σε κάδο απορριμμάτων.

Στο κυνήγι της «Αλ Κάιντα» και του Μαζιώτη

Η κοινή ομάδα της Aντιτρομοκρατικής και της CIA συνεχίζει μέχρι και σήμερα τη δράση της. Πρώτος προϊστάμενός της ήταν ένας έμπειρος αξιωματικός (έχει αποβιώσει) που το όνομά του αναφέρθηκε σε σκάνδαλο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Τον διαδέχθηκε άλλος έμπειρος αστυνομικός, που αργότερα μετατέθηκε στο Αλλοδαπών και στα ΜΑΤ! Και οι δυο τους είχαν κύριο συνομιλητή τον William Basil (ή «Μπιλ»). Ο «Μπιλ» είχε στενές επαφές και με άλλους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, που έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην εξάρθρωση της «17Ν» και παρέμειναν και αργότερα στην ΕΛ.ΑΣ. Ηταν η περίοδος που το κλιμάκιο της CIA και η ειδική αυτή ομάδα-σύνδεσμος βοηθούσαν την Ελληνική Αστυνομία με προηγμένα συστήματα παρακολουθήσεων, με «βαλιτσάκια» υποκλοπών και άλλο εξοπλισμό που ήταν εξαιρετικής σημασίας για την Αντιτρομοκρατική. Και κυρίως πριν αποκτήσει την περίοδο 2008-2009 το δικό της μεγάλο σύστημα υποκλοπών (ίδιο αγόρασε και η ΕΥΠ). Την περίοδο 2002-2010 οι έρευνες Αμερικανών και Ελλήνων είχαν εστιασθεί σε τυχόν μέλη της «Αλ Κάιντα» στην Αθήνα, αλλά και στον εντοπισμό του Νίκου Μαζιώτη και άλλων αναρχικών που είχαν θεωρηθεί από την αρχή ύποπτοι για την επίθεση -το 2007- με ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ. Την ευθύνη για αυτή την επίθεση είχε αναλάβει ο «Επαναστατικός Αγώνας», που εξαρθρώθηκε το 2010 και επανενεργοποιήθηκε το 2014. Ηταν και πάλι η περίοδος που οι Αμερικανοί απαιτούσαν και μάθαιναν οτιδήποτε, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν κάτι σημαντικό στις έρευνες.

Τα τελευταία χρόνια η Ειδική Ομάδα χρησιμοποιήθηκε και σε δύσκολες υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, όπως του Παλαιοκώστα και της ελληνικής τρομοκρατίας. Ομως, η φήμη αυτής της… αόρατης ομάδας που ένωνε τη CIA και την Αντιτρομοκρατική δέχθηκε μεγάλο πλήγμα προ μερικών ετών. Μάρτυρες υπόθεσης δολοφονίας ιδιώτη στο Ναύπλιο ανέφεραν ότι ορισμένα από τα μέλη της συμμετείχαν σε αναζήτηση… χρυσού σε περιοχές της Αργολίδας! Πρόκειται συμπτωματικά για την ίδια περίοδο που αποκαλυπτόταν για τον «κύριο Μπιλ» αυτό που γνώριζαν πολλοί. Οτι υπέκλεπτε τις συνομιλίες υπουργών, υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που ήσαν φίλοι του. Σε έναν «φαύλο κύκλο» παρακολουθήσεων, χωρίς τέλος…  

Του Νίκου Δημητριανάκη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

 

www.parapolitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis