H δεύτερη θητεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη συµπληρώνει οσονούπω 12 µήνες. Ηταν στις 4 Ιανουαρίου του απερχόµενου έτους όταν ο Ηµαθιώτης πολιτικός ανέλαβε και πάλι τα ηνία ενός χαρτοφυλακίου το οποίο είναι πλέον συνυφασµένο µε το όνοµά του στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας.
Η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί ωστόσο µια δυναµική κατάσταση και, παρά τη δεδοµένη επιρροή του κ. Χρυσοχοΐδη στη δραστηριοποίηση του κυριότερου Σώµατος Ασφαλείας της χώρας, η ερχόµενη χρονιά θέτει συγκεκριµένες προκλήσεις για τον ίδιο ως πολιτικό προϊστάµενο της ΕΛ.ΑΣ. Είναι όµως και η προσωπική ατζέντα του 69χρονου υπουργού, συγκεκριµένοι στόχοι, που τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αναλύουν.
Διαβάστε επίσης
Τα επτά μεγάλα στοιχήματα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
20ετες όραμα
Μετά την επεισοδιακή πρεµιέρα του «ελληνικού FBI», το σχεδόν 20ετές όραµα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη δηµιουργία της εν λόγω «υπερ-υπηρεσίας» πραγµατοποιήθηκε. Τα πρώτα δείγµατα είναι άκρως ενθαρρυντικά, ωστόσο ο δρόµος παραµένει µακρύς και δύσβατος. Πάνω από 400 εγκληµατικές οργανώσεις εξαρθρώθηκαν το 2024, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου (ίδρυση της ∆ΑΟΕ) µέχρι και σήµερα τα αποτελέσµατα είναι χειροπιαστά. Στην κορυφή της λίστας για τον Μ. Χρυσοχοΐδη και για το 2025 παραµένει το οργανωµένο έγκληµα, κυρίως επειδή είναι αδιαµφισβήτητο το γεγονός πως το τελευταίο έχει αποκτήσει πρόσβαση σε µια ανεξάντλητη πηγή νέων «πόρων», που προσφέρει νέα και πρόθυµα χέρια.
Σοβαρές επιπτώσεις
Εν πολλοίς αλληλένδετο µε το προηγούµενο ζητούµενο, το λαθρεµπόριο αλκοόλ και καυσίµων αποτελεί την άκρη του νήµατος σε πολλά παρακλάδια του οργανωµένου εγκλήµατος. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ουκ ολίγες φορές περιγράψει µε µελανά χρώµατα τον εγκληµατικό κλάδο, που επιφέρει, µεταξύ άλλων, σοβαρές οικονοµικές επιπτώσεις στα δηµόσια ταµεία, ενώ είναι φανερές και οι κοινωνικές επιρροές, καθώς η ανεξέλεγκτη διάθεση του αλκοόλ είναι συγγενική µε το λαθρεµπόριο και τη νοθεία του, που θέτει σε κίνδυνο κυρίως τον ανήλικο πληθυσµό.
Οι «κέρβεροι»
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται ότι έχει σε µεγάλη υπόληψη τόσο το Εσωτερικών Υποθέσεων όσο και τον διοικητή, υποστράτηγο Παναγιώτη Πούπουζα, χαρακτηρίζοντάς τους µάλιστα «Κέρβερους» απέναντι στο θηρίο της διαφθοράς, όχι µόνο στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά σε ολόκληρο το ελληνικό ∆ηµόσιο, το οποίο αποτελεί τοµέα ευθύνης της εν λόγω ∆ιεύθυνσης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει αναγνωρίσει πως εντός του ∆ηµοσίου υπάρχουν «καρκινικά κύτταρα» και τα τελευταία αποτελέσµατα των αστυνοµικών επιχειρήσεων έχουν επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισµό, µε τη στόχευση στους ίδιους τοµείς να παραµένει απαρέγκλιτη και το 2025.
Γεωπολιτική κρίση
Μοναδική ευτυχή συγκυρία αποτελεί ο εµφανής µετριασµός της έντασης µε την Τουρκία τους τελευταίους µήνες, ωστόσο κανείς δεν επαναπαύεται, καθώς διανύουµε καιρούς µεγάλης αναταραχής στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Το ένα µάτι του υπουργικού γραφείου είναι δεδοµένα στραµµένο προς την Ανατολή και δεν αποκλείεται η ενίσχυση των υποδοµών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και της αστυνόµευσης στα ελληνικά νησιά, ως συµπλήρωµα της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής.
Ενίσχυση
Παρά τις αντιπολιτευτικές φωνές που κάνουν λόγο για ασύµµετρα υψηλή σε αριθµό αστυνοµική δύναµη στη χώρα, η δυσάρεστη πραγµατικότητα είναι πως η Ελλάδα, στη συµβολή τριών ηπείρων, εξακολουθεί να έχει ανάγκη ενίσχυσης αυτής της δύναµης. ∆εν είναι διόλου τυχαίο πως τους τελευταίους 18 µήνες οι µεταθέσεις, οι µετατοπίσεις των αναγκών, αλλά κυρίως οι παραιτήσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές αρρυθµίες κυρίως στην ελληνική επαρχία. Τα στελέχη του υπουργείου περιµένουν την αποφοίτηση σηµαντικού αριθµού αστυνοµικών και αξιωµατικών µέσα στους επόµενους µήνες, χωρίς ωστόσο να βασίζονται µόνο σε αυτού του είδους την ενίσχυση. Η στροφή στις νέες τεχνολογίες και στον εκσυγχρονισµό των αστυνοµικών µέσων είναι κρίσιµο ζήτηµα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πέραν αυτών, όµως, η περαιτέρω επιµόρφωση των υπαρχόντων αστυνοµικών στελεχών, µέσα και από την επικείµενη αναβάθµιση της Αστυνοµικής Ακαδηµίας, θα λειτουργήσει προς την ίδια κατεύθυνση.
Marfin
Ισως το στοίχηµα µε την πιο προσωπική χροιά στην ατζέντα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι ο εντοπισµός εκείνων που ευθύνονται για την τραγωδία στην τράπεζα της Marfi n, στο κέντρο της Αθήνας, τον Μάιο του 2010. Κατά την πρώτη του θητεία στα χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωθυπουργικό θώκο, έγιναν ενέργειες προς εκείνη την κατεύθυνση, χωρίς όµως χειροπιαστό αποτέλεσµα. Το ζήτηµα, σύµφωνα µε τις πληροφορίες των «Π», έχει επανέλθει στα χέρια κορυφαίων αξιωµατικών της ΕΛ.ΑΣ., µε στόχο τον εντοπισµό των αυτουργών εκείνης της τραγωδίας.
Ενδοοικογενειακή Βία
Τέλος, η προσαρµογή σηµαντικού µέρους της ΕΛ.ΑΣ. στις ανάγκες της κοινωνίας αναφορικά µε τα φαινόµενα της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων παραµένει ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιµένει πως τούτα δεν αφορούν µόνο την Αστυνοµία. Ο υπουργός σε κάθε ευκαιρία τονίζει, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, πως τα παραπάνω φαινόµενα είναι ζητήµατα βαθιά κοινωνικά και πως ακόµα και οι προληπτικές ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. δεν λύνουν το πρόβληµα, απλώς αποσοβούν παροδικά τον δεδοµένο κίνδυνο.
* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 28-12-2024
Πηγή: parapolitika.gr