Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών συναντήθηκε το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΜΑΛΛΙΟ Δημήτριο, ενημερώνοντάς τον για θεσμικά αλλά και ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των αστυνομικών που υπηρετούν στις Διευθύνσεις – Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Ε.ΑΣ.Υ.Α., μεταφέροντας παράλληλα το κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας που επικρατεί στους υπηρετούντες αρκετών νευραλγικών Υπηρεσιών.
Στον κ. Αρχηγό καταθέσαμε το κάτωθι Υπόμνημα, το οποίο παραθέτουμε:
- Επίδομα δυσμενούς διαβίωσης για τους υπηρετούντες στην Αττική: Οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και η επικινδυνότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αττική είναι πανθομολογουμένως στο ανώτατο επίπεδο. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων κατάγονται από την περιφέρεια, δεν μπορούν να μετατεθούν στον Τόπο Συμφερόντων τους και μεγάλο μέρος του μισθού τους δαπανάται για τη μίσθωση κατοικίας. Θεωρούμε ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την χορήγηση ενός επιδόματος, που θα αποτελούσε ελάχιστη αναγνώριση και ανακούφιση για τους αστυνομικούς του λεκανοπεδίου.
- Αύξηση του ποσού της ωριαίας αποζημίωσης για τη νυχτερινή εργασία, που θα δώσει μια οικονομική ανάσα στους εργαζόμενους αστυνομικούς.
- Αύξηση ποσού αποζημίωσης για την πέραν του πενθημέρου εργασία, το οποίο είναι καθηλωμένο εδώ και δεκαετίες.
- Αναγνώριση – θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας του αστυνομικού.
- Επανεξέταση διατάξεων για τη μοριοδότηση Υπηρεσιών Αττικής. Ύστερα από τη δημοσίευση του π.δ. 22/2024 στο οποίο μοριοδοτήθηκαν ορισμένες Υπηρεσίες της Αττικής, ενώ ταυτόχρονα προκλητικά δεν συμπεριλήφθησαν και άλλες Υπηρεσίες, φρονούμε ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες ανισότητες μεταξύ των Υπηρεσιών, παρά απονεμήθηκε δικαιοσύνη. Ως Ε.ΑΣ.Υ.Α. έχουμε εμπεριστατωμένη και καταρτισμένη πρόταση προκειμένου να τροποποιηθεί το προσφάτως δημοσιευθέν π.δ. 22/2024. Χωρίς αντίκρισμα βεβαίως θα είναι η όποια μοριοδότηση Υπηρεσιών όταν δεν προκηρύσσονται καθόλου θέσεις για την περιφέρεια ή όταν προκηρύσσονται ελάχιστες.
- Σύσταση συμβουλίου αποσπάσεων: Αναξιοκρατικά θεωρούμε τα κριτήρια επιλογής αστυνομικών για απόσπαση είτε εντός, είτε εκτός Αττικής Προς τούτο, προτείνουμε το ενδεχόμενο τροποποίησης του άρθρου 19 του Π.Δ. 100/2003 με σκοπό τη σύσταση συμβουλίων αποσπάσεων στα πρότυπα άλλων Σωμάτων Ασφαλείας (π.χ. Λιμενικό Σώμα), στα οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, όπως προβλέπεται και για τα συμβούλια μεταθέσεων.
- Σύσταση Συμβουλίου Μεταθέσεων για τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής. Η Άμεση Δράση αποτελεί τη μόνη Διεύθυνση της οποίας το προσωπικό μετακινείται εντός αυτής, δίχως να συνεδριάζει επί σειρά ετών το Συμβούλιο Μεταθέσεων, καίτοι τούτο προβλέπεται από το άρθρο 13 παρ. 1 του Π.Δ. 100/2003.
- Δυνατότητα τοποθέτησης νεοεξερχομένων Αστυφυλάκων σε Τμήματα Ασφαλείας: Εξαιτίας της λειψανδρίας, τα τελευταία χρόνια τα Τμήματα Ασφαλείας έχουν μετατραπεί σε διεκπεραιωτικά γραφεία, απ’ όπου οι πολίτες προμηθεύονται απλά με βεβαιώσεις. Η χορήγηση της ημερήσιας ανάπαυσης στα Τμήματα Ασφαλείας αποτελεί ζητούμενο, ενώ μας καταγγέλλεται ότι η ανακοινωμένη υπηρεσία σε αρκετές περιπτώσεις τροποποιείται λόγω έκτακτων μέτρων, φυλάξεων καθημερινών ανακυψάντων νέων «ευπαθών» στόχων και προσώπων που διατάσσονται από το Α.Ε.Α., αλλά και εξαιτίας των μαζικών μεταγωγών κρατουμένων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών. Επειδή ουδέποτε λειτουργήσαμε με συντεχνιακές λογικές, επιδιώκοντας πάντα την προώθηση των ζητημάτων μας με τον διάλογο και την πειθώ που προκύπτει από την εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση, το δίκαιο και τη λογική του αιτήματος προς όφελος των μελών μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για να υπάρξει πραγματική ενίσχυση των Τμημάτων Ασφαλείας είναι επιβεβλημένη η δυνατότητα τοποθέτησης νεοξερχομένων Αστυφυλάκων στα Τμήματα Ασφαλείας, κάτι που θα καταστεί δυνατό με την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 7 του Π.Δ. 100/03.
- Επίδομα για τους υπηρετούντες στηνΆμεση Δράση Αττικής.
- Προπληρωμένη κάρτα αγοράς ιματισμού στολής: Θέσπιση χρηματικού ποσού για κάθε αστυνομικό το οποίο θα χορηγείται ανά έτος μέσω προπληρωμένων καρτών, για την αγορά αστυνομικού ρουχισμού και υποδημάτων.
- Θεσμική θωράκιση – Αναβάθμιση υλικοτεχνικού εξοπλισμού:
- Προδιαγραφές υπηρεσιακών οχημάτων ΕΛ.ΑΣ. – Προβληματική ανακατασκευή υπηρεσιακών λεωφορείων Δ.Α.Ε.Α.: Απαιτούμε να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές που προβλέπονται στο Π.Δ. 45/2008 και ιδιαιτέρως στο άρθρο 11 παρ. 2, το οποίο θεσμοθετήθηκε στο παρελθόν με αγώνες του συνδικαλιστικού μας κινήματος και το οποίο αναφέρει: «Τα οχήματα µε τα οποία γίνονται συλλήψεις ή προσαγωγές πολιτών φέρουν σταθερό και άθραυστο υαλοπίνακα για το διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων». Επιπρόσθετα, ο στόλος περιπολικών, μηχανών και υπηρεσιακών λεωφορείων είναι απαρχαιωμένος με αποτέλεσμα να μην συμβαδίζει με τις σύγχρονες προδιαγραφές – απαιτήσεις και να τίθεται ζήτημα ασφάλειας των επιβαινόντων αστυνομικών, οι οποίοι μετά δυσκολίας και με φιλότιμο προσπαθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Στο ζήτημα της ανακατασκευής των υπηρεσιακών λεωφορείων της Δ.Α.Ε.Α. σύμφωνα με όσα μας καταγγέλλονται, μόνο αποτελεσματική δεν υπήρξε.
- Εισαγωγή νέων μέσων κλιμάκωσης- αναβάθμιση αστυνομικού εξοπλισμού. Προτείνουμε την ένταξη στα μέσα κλιμάκωσης του αστυνομικού εξοπλισμού του σπρέι δακρυγόνων ουσιών, του taser και του πλέγματος ακινητοποίησης (καρφιά), ως επιπρόσθετα μέσα, τα οποία ουσιαστικά θα λύσουν τα χέρια των αστυνομικών, έτσι ώστε να μπορούν με τη χρήση αυτών να επιλαμβάνονται όσο το δυνατόν «αναίμακτα» σε δύσκολα και «ζόρικα» περιστατικά. Ταυτόχρονα, παρατηρώντας τα αυξημένα φαινόμενα μη συμμόρφωσης οχημάτων σε αστυνομικές υποδείξεις, περιστατικά τα οποία σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν σε καταδιώξεις με υψηλό κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος- δυστυχήματος, φρονούμε ότι αποτελεί πρώτιστο μέλημα η εισαγωγή πλεγμάτων ακινητοποίησης (καρφιά) στον εξοπλισμό του αστυνομικού προσωπικού.
- Κάμερες στη στολή: Ακριβές μνημόνιο ενεργειών και τρόπος δράσης κατά την άσκηση των καθηκόντων του αστυνομικού. Οι εντολές από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α. προς τις αστυνομικές δυνάμεις οφείλουν να είναι σαφείς, ώστε να μην κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των μελών μας. Δεν τίθεται από πλευράς μας ζήτημα περιστολής δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτό ο αστυνομικός τον οποίο η Πολιτεία διατάζει να εκτελεί υπηρεσία στο δρόμο και να επιλαμβάνεται επί παντός επιστητού, να βρίσκεται σε μόνιμη βάση είτε κατηγορούμενος, είτε τραυματίας, εξαιτίας του ασαφούς πλαισίου με το οποίο καλείται να επιτελέσει το καθήκον του. Προσέτι, σε περιστατικά που λαμβάνουν «αρνητική» δημοσιότητα κατά της ΕΛ.ΑΣ., η Ηγεσία δίχως να διερευνηθούν οι ακριβείς συνθήκες του εκάστοτε συμβάντος, διατάσσει με περισσή ευκολία Ε.Δ.Ε. και σε πολλές περιπτώσεις μετακίνηση του εμπλεκόμενου αστυνομικού! Προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε κάθε περιστατικό επιβάλλεται άμεσα ο εφοδιασμός με ατομικές κάμερες στη στολή των αστυνομικών.
- Κτιριακές υποδομές: Το μεγαλύτερο ποσοστό των κτηριακών υποδομών στην Αθήνα δεν συμβαδίζουν ούτε στο ελάχιστο με εγκαταστάσεις άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, κάτι που αποβαίνει εις βάρος τόσο των πολιτών που τις επισκέπτονται, όσο και των εργαζόμενων αστυνομικών οι οποίοι πολλές φορές γίνονται δέκτες παραπόνων των πολιτών για την άθλια κατάστασή τους.
- Αλλαγή διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.
- Θέσπιση θεσμού συνηγόρου του αστυνομικού.
- Ιδιώνυμο: Επαναφορά άρθρου 315Α Π.Κ. για την προστασία του εργαζόμενου αστυνομικού.
- Θεσμοθέτηση ενιαίου τρόπου πρόσληψης στην ΕΛ.ΑΣ. αποκλειστικά μέσω του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων.
- Φύλαξη πειστηρίων: Μετά τις εξιχνιάσεις εγκλημάτων και την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας από τις αστυνομικές αρχές, υποβάλλεται στις εισαγγελικές αρχές η δικογραφία, μαζί με τα πειστήρια των αξιόποινων πράξεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα Τμήματα Πειστηρίων που λειτουργούν στις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών είναι αποκλειστικά αρμόδια για τη φύλαξη και αποθήκευση των πειστηρίων. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης αδυνατούν να τα παραλάβουν και οι Εισαγγελίες επιστρέφουν τα πειστήρια, συντάσσοντας υπηρεσιακά σημειώματα για τη φύλαξή τους στις Αστυνομικές Υπηρεσίες (λόγω έλλειψης χώρων). Το αποτέλεσμα είναι να τα παραλαμβάνει για φύλαξη εκ νέου η Ελληνική Αστυνομία, η οποία καίτοι δεν διαθέτει ειδικούς χώρους φύλαξης πειστηρίων, έχει επιφορτιστεί και με αυτό το πάρεργο.
- Σταθερές φυλάξεις: Οι Διευθύνσεις της Γ.Α.Δ.Α. διαθέτουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό των υπηρετούντων σε αυτές, σε σταθερούς – ακίνητους στόχους κάθε είδους, κατά παράβαση των προβλεπόμενων διατάξεων (Π.Δ. 141/1991, Υπουργική Απόφαση 7001/1994 που διέπει την λειτουργία της Δ.Α.Ε.Α.). Πέραν του σαφούς εργασιακού ζητήματος που προκύπτει από τη φύλαξη σταθερών στόχων, τίθεται και το ζήτημα της απόκλισης της κύριας αποστολής Υπηρεσιών πρώτης γραμμής (Ο.Π.Κ.Ε., περιπολικά Άμεσης Δράσης, Ομάδα Ζ, Ασφάλεια, διμοιρίες Υ.ΜΕ.Τ. –Υ.Α.Τ. ).
- Αστυνομικοί που ο σύζυγός τους εργάζεται ως εκπαιδευτικός: Συνάδελφοι που υπηρετούν στην Αθήνα και οι οποίοι έχουν αποσπαστεί σε άλλους νομούς εξαιτίας του γεγονότος ότι ο/η σύζυγός τους εργάζεται ως εκπαιδευτικός (με διετή υποχρεωτική παραμονή από το Π.Δ. του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων), διατάχθηκαν να επιστρέψουν στην Αττική (την ίδια ώρα που αστυνομικοί από άλλους νομούς της χώρας με αντίστοιχες αποσπάσεις δεν διατάχθηκαν να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις), μη λαμβανομένου υπ’ όψη ούτε το άρθρο 21 του Συντάγματος για την προστασία της οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας. Θεωρούμε αυτονόητο ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις επιβάλλεται η επανεξέτασή τους το συντομότερο δυνατόν, ειδάλλως η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. οφείλει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να διευθετήσει το όλο ζήτημα με τη μετακίνηση των συζύγων εκπαιδευτικών στην Αττική, όπου και υπηρετεί ο/η αστυνομικός σύζυγος.
- Επιστροφή στις οργανικές τους θέσεις όσων αστυνομικών έχουν αποσπασθεί – μετακινηθεί προσωρινά και έχουν συμπληρώσει συνολικά 6 μήνες μετακίνησης: Όσοι αστυνομικοί συμπλήρωσαν τρεις μήνες απόσπασης και τρεις μήνες προσωρινής μετακίνησης σε Υπηρεσίες που μετακινήθηκαν από την οργανική τους θέση ύστερα από την επιστροφή τους από ευπαθείς στόχους, επιβάλλεται όπως επιστρέψουν άμεσα στις οργανικές τους θέσεις.
- Δημιουργία μόνιμης Φρουράς στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, με ταυτόχρονη απαγκίστρωση του ειδικά καταρτισμένου προσωπικού της ήδη ελλειμματικής από πλευράς αστυνομικής δύναμης Δ.Ε.Ε.
- Αποχώρηση της ΕΛ.ΑΣ. από τους σωματικούς ελέγχους των εισερχόμενων φιλάθλων και οπαδών στις θύρες των γηπέδων, επαναφορά του νόμου «Ορφανού» με τον χαρακτηρισμό των αδικημάτων που αφορούν την οπαδική βία ως ιδιώνυμου (εντός και εκτός γηπέδων), απαγόρευση δια νόμου και αναδρομικά της δυνατότητας να εργάζονται απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί ως υπεύθυνοι ασφαλείας ΠΑΕ-ΚΑΕ ή επιχειρηματιών που σχετίζονται με αυτές, στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαπλοκής.
- Θερμική καταπόνηση αστυνομικών ελέω καιρικών συνθηκών: Εν μέσω πρωτοφανούς καλοκαιρινού καύσωνα, δεκάδες καταγγελίες συναδέλφων καταφτάνουν στα γραφεία της Ένωσής μας για το γεγονός ότι ο κλιματισμός στο κτίριο του Α.Μ.Α. (Γ.Α.Δ.Α.), σε άλλες Αστυνομικές Υπηρεσίες, αλλά και σε υπηρεσιακά οχήματα (π.χ. οχήματα Υ.Α.Τ. – Υ.ΜΕ.Τ., βανάκι μεταγωγών Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών κλπ. δεν λειτουργεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των αστυνομικών και πολιτών.
- Κατοχύρωση των διακριτικών σημάτων και εμβλημάτων της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, στο πνεύμα του αριθ. 46 της υπ’ αριθ. 7012/6/103 από 05/07/2009 απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας «Περί της Στολής του Αστυνομικού Προσωπικού»
- Αποχώρηση των δυνάμεων Υ.Α.Τ. – Υ.ΜΕ.Τ. και Ο.Π.Κ.Ε.από σταθερά σημεία στα Εξάρχεια. Διάθεση ομάδων Ο.Π.Κ.Ε. σε αλλότρια από την αποστολή της καθήκοντα (π.χ. ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α., Αεροδρόμιο).
- Λειψανδρία στις διμοιρίες Υ.Α.Τ.-Υ.ΜΕ.Τ.- Άμεση Δράση, επιβαλλόμενη η ενίσχυσή τους προκειμένου να διεκπεραιώσουν την αποστολή τους.
- Εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την εκπαίδευση των ομάδων Ο.Π.Κ.Ε.
- Πειθαρχικός έλεγχος Διοικούντων: Λογοδοσία της διοίκησης και πρόβλεψη πειθαρχικών ποινών σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού (υγιεινή και ασφάλεια του αστυνομικού προσωπικού, έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, χρόνος εργασίας κλπ).
- Δημιουργία ειδικών χώρων κράτησης των κρατουμένων στα νοσοκομεία για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας απόδρασης
- Νευραλγικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης ΑσφάλειαςΑττικής (π.χ. Υπ/νση Προστασίας Ανηλίκων, Δίωξη Ναρκωτικών, ΥΔΕΖΙ, ΥΑΒΑΧ κλπ.) παρεκκλίνουν από την κύρια αποστολή τους, αφού καθημερινά απασχολούνται με αλλότρια καθήκοντα.
- Μεταγωγές Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (Βανάκι): Δημιουργία μόνιμης δύναμης για τις μεταγωγές ώστε να μην αφαιμάζονται καθημερινά οι Υποδιευθύνσεις Κεντρικού.
- Ονοματοδοσία Στρατοπέδου Υ.Α.Τ. σε «Στρατόπεδο Γεωργίου Λυγγερίδη».
- Υποδιεύθυνση Πεζών Περιπολιών: Επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας της Υποδιεύθυνσης πεζών περιπολιών, με υπαγωγή της Υποδιεύθυνσης στο Τμήμα Περιπολιών της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία της Υπηρεσίας αυτής.
Ο κ. Αρχηγός, ακούγοντάς μας με προσοχή, συμφώνησε για το δίκαιο των περισσότερων αιτημάτων μας και μας πληροφόρησε ότι δρομολογεί ήδη κάποια θέματα (π.χ. αλλαγή στον τρόπο φύλαξης σταθερών σημείων, κατασκευή μνημείου για τον αείμνηστο Γεώργιο Λυγγερίδη εντός της έδρας της Υ.Α.Τ., λαμβάνουν χώρα υπηρεσιακές ενέργειες για την εισαγωγή νέων μέσων κλιμάκωσης-αναβάθμισης του αστυνομικού εξοπλισμού-σπρέι δακρυγόνων ουσιών κ.α.) τα οποία θα λύσουν παθογένειες πολλών ετών. Ζήτησε δε στενή συνεργασία και βαθειά συνεννόηση με την Ένωσή μας με στόχο την ικανοποίηση των ώριμων θεσμικών – οικονομικών αιτημάτων και καθημερινών ζητημάτων που απασχολούν τα μέλη μας.
Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση και σε διαρκή ετοιμότητα, παρακολουθώντας συνεχώς όλες τις εξελίξεις μέχρι οριστικής θετικής αντιμετώπισης και επίλυσης των αναφερόμενων στο Υπόμνημά μας, ζητημάτων.
Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών
Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης
Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος