Η σκιά του θανάτου πλανάται πάνω από το αστυνομικό σώμα . Την τελευταία 15ετία , ο αριθμός των αστυνομικών που αυτοκτονούν ξεπέρασε αυτό που κάποιος θα όριζε ως ανησυχητικό επίπεδο , φέρνοντας στο προσκήνιο ένα καλά κρυμμένο δράμα .
Πίσω από την εικόνα της στολής, κρύβεται ένας κόσμος γεμάτος άγχος, πίεση και ψυχικό πόνο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα διαθέσιμα στοιχεία , από το 2010 έως σήμερα , πάνω από 70 αστυνομικοί έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους. Το 2023 μόνο ο αριθμός άγγιξε τους 10 , αφήνοντας πίσω απέραντη θλίψη και ερωτήματα .
Αναφέρω εν συντομία τα παρακάτω ως μερικούς από τους παράγοντες κινδύνου :
-
Η ακραία ψυχολογική πίεση της φύσης του αστυνομικού έργου όπου βίαιες εικόνες και τραυματικά γεγονότα γίνονται σε πολλές περιπτώσεις καθημερινότητα .
-
Έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης, όπου παρά την ύπαρξη αρμόδιων υπηρεσιών στην Ελληνική Αστυνομία, πολλοί αστυνομικοί νιώθουν δισταγμό ή ντροπή να ζητήσουν βοήθεια . Οι ελάχιστοι δε που το πράττουν αυτό έχουν πολλές φορές στην συνέχεια να αντιμετωπίσουν εκτός από το κοινωνικό και υπηρεσιακό στίγμα και την περαιτέρω οικονομική απώλεια εισοδήματος με ότι αυτό συνεπάγεται , λόγω των διαδικασιών αντιμετώπισής τους από την στιγμή που θα ζητήσουν βοήθεια και έπειτα .
-
Ελλιπής εκπαίδευση. Η εκπαίδευση των αστυνομικών εστιάζει κυρίως σε πρακτικά ζητήματα, αφήνοντας κενά στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων.
-
Οικονομικά προβλήματα. Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, έχει επιδεινώσει το βιοτικό επίπεδο, δημιουργώντας επιπρόσθετο άγχος.
Είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων αντιμετώπισης των αυξανόμενων αυτοκτονιών με :
-
Ενίσχυση ψυχολογικής υποστήριξης με την δημιουργία εύχρηστων , προσιτών και προσβάσιμων ψυχολογικών υπηρεσιών, με εξειδικευμένους ψυχολόγους και ψυχιάτρους.
-
Εκπαίδευση σε θέματα ψυχικής υγείας. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αστυνομικών για τα ψυχολογικά προβλήματα και την αναγκαιότητα έγκαιρης αντιμετώπισης.
-
Καταπολέμηση του στίγματος με εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία, με στόχο την εξάλειψή του , με ευθύνη του Αρχηγείου .
-
Βελτίωση των συνθηκών εργασίας με αυστηρή τήρηση του προβλεπόμενου από το Π.Δ. ωραρίου εργασίας για την αποφυγή της κόπωσης και του άγχους και προπάντων την δημιουργία κλίματος υπηρεσιακής ισότητας και δικαιοσύνης εντός των κόλπων του σώματος εστιαζόμενο κυρίως στα χαμηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια .
-
Ενίσχυση της κοινωνικής στήριξης με δημιουργία ομάδων υποστήριξης για αστυνομικούς, όπου θα μπορούν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να λαμβάνουν βοήθεια στα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα πρότυπα χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις .
-
Αναγνώριση και επιβράβευση. Θέσπιση - αναβάθμιση και εκμοντερνισμός του γερασμένου συστήματος αναγνώρισης και επιβράβευσης της αστυνομικής εργασίας, για την ενίσχυση του ηθικού και της αυτοπεποίθησης των αστυνομικών.
Η σιωπή δεν είναι η λύση πόσο μάλλον η αυτοκτονία . Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική . Ας σπάσει επιτέλους το στίγμα γύρω από αυτή και ας δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου ο καθένας θα νιώθει άνετα να μιλήσει για τα προβλήματά του χωρίς να κινδυνεύει να βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση από αυτή στην οποία βρίσκεται ήδη ο ψυχικός του κόσμος.
Η ζωή είναι πολύτιμη. Ας την προστατεύσουμε.
**Αναδημοσίευση άρθρου λόγω της ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας (10 Σεπτεμβρίου)