Διαθέσιμα είναι τα εμβόλια της εποχικής γρίπης στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τους πολίτες.
Όπως αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), για τη φετινή περίοδο έχουν παραγγελθεί από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης περίπου 300.000 αντιγριπικά εμβόλια και επίσης μεγάλος αριθμός από τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες του νομού. Μέχρι σήμερα έχει παραληφθεί το 52%, ενώ το υπόλοιπο 48% θα παραληφθεί έως τις 15 Οκτωβρίου. Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.
Διαβάστε επίσης
«Φέτος έχουμε στη διάθεσή μας δύο τύπους εμβολίων: τα συμβατικά που τα γνωρίζουμε και είναι αυτά που χρησιμοποιούμε επί χρόνια και δύο νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα ηλικίας άνω των 60 και των 65 ετών, αντίστοιχα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει αυξημένη ζήτηση, κυρίως από πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, η ενημέρωση που υπάρχει από το υπουργείο Υγείας είναι ότι από τις αρχές Νοεμβρίου τα συμβατικά εμβόλια θα χορηγούνται δωρεάν και χωρίς ιατρική συνταγή, μέσω ειδικής πλατφόρμας, απευθείας από τα φαρμακεία.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΦΣΘ Γιώργος Κιοσές επισημαίνει ότι οι ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων που έχουν παραγγελθεί φέτος επαρκούν για καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες. «Ενδεικτικό είναι ότι μόνο οι παραγγελίες από τον ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης είναι αυξημένες κατά περίπου 23% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όσον αφορά τα νέου τύπου εμβόλια, αντιστοιχούν στο 10% όλης της ποσότητας των εμβολίων που έχουν παραγγελθεί» σημειώνει ο κ. Κιοσές.
Βάσει των οδηγιών του υπουργείου Υγείας, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, μέσω ραδιοφώνων και social media.