Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
4301108_intime
22:44 | 12/10/2024

Γράφει ο Δικηγόρο Αθηνών Πέτρο Εμμ. Αγγελάκη

Τα ζητήματα του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας αστυνομικών ορίζονται στο άρθρο 15 του π.δ/τος 120/2008 «Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού»  (ΦΕΚ Α’ 182).

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, σε διαθεσιμότητα μπορεί να τίθενται οι αστυνομικοί, όταν ασκείται σε βάρος τους ποινική δίωξη για ποινικό αδίκημα για το οποίο απειλείται ποινή κάθειρξης ή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών ή διατάσσεται σε βάρος τους Ε.Δ.Ε., για πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο απειλείται ανώτερη πειθαρχική ποινή (δηλαδή απόταξη, ή αργία με απόλυση διάρκειας ή αργία με πρόσκαιρη παύση).

Η διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δεκαοκτώ (18) μήνες, εκτός αν πρόκειται για πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο απειλείται η ποινή της απόταξης οπότε μπορεί να διαρκέσει μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μήνες.

Η διαθεσιμότητα μπορεί να λήξει και πριν την συμπλήρωση των παραπάνω χρονικών ορίων, με πράξη του οργάνου που την αποφάσισε, εκτός αν επιβλήθηκε με τελεσίδικη διοικητική πράξη πειθαρχική ποινή, οπότε λήγει με την έναρξη εκτέλεσής της.

Σε διαθεσιμότητα τίθενται υποχρεωτικά οι αστυνομικοί για όλο το χρονικό διάστημα που εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή ή τελούν σε προσωρινή κράτηση. Σε περίπτωση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους δεν διακόπτεται η διαθεσιμότητα. Οι τελούντες σε κατάσταση διαθεσιμότητας: α) Δεν εκτελούν υπηρεσία, β) Δεν επιτρέπεται να φέρουν τη στολή ούτε να απομακρύνονται από την έδρα της Υπηρεσίας τους χωρίς την έγκριση, κατά περίπτωση, των αρμοδίων οργάνων, γ) Υπόκεινται στις διατάξεις περί πειθαρχίας όπως και οι εν ενεργεία αστυνομικοί και δ) Υποχρεούνται να παραδίδουν τον ατομικό οπλισμό και το υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας, που διανύθηκε για πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο επακολούθησε η επιβολή της ποινής της απόταξης και εκείνος που διανύθηκε λόγω έκτισης στερητικής της ελευθερίας ποινής ή προσωρινής κράτησης, δεν θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

Σε περίπτωση επιβολής ποινής αργίας, ο χρόνος διαθεσιμότητας λογίζεται ως χρόνος έκτισης της ποινής αυτής.

Αν επιβλήθηκε κατώτερη πειθαρχική ποινή ή δεν επιβλήθηκε ποινή, ο χρόνος της διαθεσιμότητας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και αίρονται οι συνέπειες αυτής.

Οι αποδοχές των αστυνομικών που τελούν σε διαθεσιμότητα μειώνονται κατά 10%, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 36 παρ. 2 εδ’ θ’ του ν. 1481/1984, ενώ δεν καταβάλλεται σ’ αυτούς η ειδική αποζημίωση πέραν του πενθημέρου και το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για νυχτερινή υπηρεσία, καθόσον, τα ανωτέρω επιδόματα συνδέονται με την παροχή πραγματικής εργασίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την άσκηση άλλου επαγγέλματος, οι αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα υπάγονται, όπως και οι εν ενεργεία αστυνομικοί, στις διατάξεις του άρθρου 5 του π.δ. 538/1989, όπου ορίζεται ότι, κατ’ εξαίρεση, μετά από άδεια του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αστυνομικός μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον αυτά συμβιβάζονται με τα καθήκοντα της θέσης του, δεν παραβλάπτουν την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του και δεν δίδουν αφορμή για δυσμενή σχόλια σε βάρος του ιδίου ή της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Αθήνα, 9-10-2024

                                               

ΠΕΤΡΟΣ Ε. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ 

Α.Μ. ΔΣΑ 22471

ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 8, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ. 105 64

ΤΗΛ. 210-3213546

info@aslawfirm.gr  

ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

«Π. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ – Α. ΣΑΛΚΙΤΖΟΓΛΟΥ 

& ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» (Α.Μ. ΔΣΑ 80665)

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis