Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:12 | 05/02/2024

Την εκπαίδευση των Αστυνομικών την θέλουν «κάποιοι» μόνο στα λόγια….

Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Κ. Ευαγγελος*

Διαβάστε επίσης

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες πραγμάτων που προσωπικά στα 29 χρόνια υπηρεσίες δεν έχω ξαναδεί, όπως να γίνεται επέμβαση της Αστυνομίας στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ. με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ. ( η Ο.Π.Π.Ι που ήταν άραγε;). Πραγματικά στα 10 χρόνια που υπηρέτησα σε αυτή την υπηρεσία δεν είχα την «τιμή» να πάρω μέρος σε μια «τόσο σοβαρή επέμβαση». Δεν ήξερα ότι η Ε.Κ.Α.Μ ασχολείται και με την εκκένωση καταλήψεων αλλά γνώριζα ότι άλλος είναι ο πραγματικός ρόλος και ύπαρξη αυτής της υπηρεσίας, της ελίτ της Ελληνικής Αστυνομίας. Πολλά θα δούμε ακόμη, σύμφωνα με το νέο δόγμα για την Ελληνική Αστυνομία, όπως αυτό που συνέβη πριν τρεις (3) ημέρες στο Επιτελείο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και γίνομαι πιο συγκεκριμένος:

Με διαταγή που ήρθε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, δέκα αστυνομικοί από το επιτελείο της Γενικής (αξιωματικοί και κατώτεροι) πρέπει να πάρουν 3μηνη απόσπαση για να ενισχύσουν την Τροχαία Θεσσαλονίκης για το fly over, με σκοπό να αντικατασταθούν οι συνάδελφοι που ήταν ήδη αποσπασμένοι. Για άλλους βέβαια αυτό ήταν η δικαιολογία γιατί ο πραγματικός λόγος είναι να υπάρξει μείωση στα επιτελεία. Μέχρι εδώ όλα καλά και θεμιτά. Αυτό όμως που ακολούθησε δεν ξέρω πως μπορεί να το εξηγήσει κάποιος σώφρων άνθρωπος, ειδικά όταν ακούει κάθε μερα ότι σύμφωνα με το νέο δόγμα που θα εφαρμοστεί στην ΕΛ.ΑΣ, θα είναι η διαρκής εκπαίδευση και η Δια Βίου μάθηση των αστυνομικών ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο καθήκον τους. Το ερώτημα που γεννάται είναι πως θα γίνει αυτό, όταν στέλνεις με απόσπαση εκπαιδευτές να κάνουν τους τροχονόμους και αποδυναμώνεις το Τμήμα Εκπαίδευσης της Γενικής και το αφήνεις με τρεις (3) μόνο εκπαιδευτές;

Διότι με απόφαση του κ. Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης απομακρύνθηκε ο επικεφαλής Αστυνόμος Α’ (!!!!!) των εκπαιδευτών του τμήματος εκπαίδευσης, αναπληρωτής Τμηματάρχη αυτού, με 3μηνη απόσπαση στην Τροχαία και μένουν να εκπαιδεύσουν τους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο αυτούς αλλά και τραπεζικούς, φυλακές φυλακών, τελωνειακούς κτλ, 3 εκπαιδευτές μόνο. Απομακρύνθηκε ένας αξιωματικός με χρυσά και αλλά μετάλλια στο taekwondo τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο αλλά και προπονητής της Εθνικής Ελλάδος. Ο συγκεκριμένος Αξιωματικός υπηρετεί στο τμήμα ως εκπαιδευτής και όχι ως επιτελικός, κάνοντας εκπαιδεύσεις όπως προβλέπεται, σε συνθήκες δύσκολες τόσο καιρικές όσο και από τεχνικής άποψης, διότι όπως γνωρίζουμε τα υλικά που έχει το τμήμα, για να γίνεται καλύτερη και ρεαλιστικότερη η εκπαίδευση, είναι από δωρεές αλλά και με χρήματα που δίνουν οι ίδιοι εκπαιδευτές ( η αυτοπροστασία γίνεται στα υπόγεια του Μεγάρου με την όποια βρωμιά ή καυσαέριο υπάρχει). Η Ελληνική Αστυνομία είναι απούσα όπως πάντα, διότι όλοι είναι καλοί στα μεγάλα λόγια αλλά στις πράξεις δυσκολεύονται. Ακόμη και ο σύγχρονος εξομοιωτής που έχει το Τμήμα εκπαίδευσης είναι από δωρεά, μετά από ενέργειες δυο (2) εκπαιδευτών του Τμήματος, οι οποίοι αντιμετώπισαν και «υπερπήδησαν» πολλά εμπόδια που τους έβαλαν, τόσο η υπηρεσία όσο και «κάποιοι» συνάδελφοι.

Πριν μερικούς μήνες, έγινε μια προσπάθεια, με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς τους εκπαιδευτές κυρίως του Τμήματος αλλά και της ίδια αυτής της υπηρεσίας ( τμήμα εκπαίδευσης), από μια υπηρεσία της Γενικής, με σκοπό να κάνει αυτόνομη εκπαίδευση. Βέβαια η προσπάθεια αυτή δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους «εμπνευστές» της. Τώρα όμως βλέποντας αυτά που γίνονται με την απομάκρυνση εκπαιδευτών και την προσπάθεια υποβάθμισης του Τμήματος Εκπαίδευσης, αρχίζω να πιστεύω οτι τίποτε δεν γίνεται τυχαία ( τα έγγραφα είναι στη διάθεση των αρμοδίων).

Δεν ξερω ο κ. Γενικός τι ενημέρωση είχε για το Τμήμα Εκπαίδευσης και από ποιους (μάλλον μπορεί και να ξέρω), αλλά οφείλω να τον ενημερώσω, έστω και μέσα από αυτό το άρθρο, ότι στο Τμήμα Εκπαίδευσης οι αστυνομικοί που υπηρετούν προέρχονται από υπηρεσίες όπως η ΕΚΑΜ, η ΟΠΚΕ, είναι πρωταθλητές σκοποβολής με εκπροσώπηση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος, γυμναστές και γενικά αστυνομικοί με μεγάλη εμπειρία στο πεζοδρόμιο, και κυρίως με «εμπειρία» σε ένοπλα περιστατικά τιμώμενοι μάλιστα από το Σώμα με το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας και πολλά πολλά αλλά που δεν φτάνουν σε αυτό το άρθρο να αναφερθούν. Αυτοί οι αστυνομικοί πρέπει να «διδάσκουν» τις γνώσεις και την εμπειρία τους στους συναδέλφους. Φυσικά για να γίνει αυτό πρέπει οι ανακοινώσεις για καλύτερη, ποιοτικότερη και σύγχρονη εκπαίδευση στην Αστυνομία να συνοδεύονται με πραξεις… Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Ελπίζω ο κ. Γενικός να ξανά εξετάσει την απόφαση του για τη μετακίνηση του εν θεματι Αξιωματικού, διότι όταν οι κατάλληλοι άνθρωποι είναι στις κατάλληλες θέσεις, μπορούν να βοηθηθούν όλοι και κατ’ επέκταση η Ελληνική κοινωνία. Θα επαναλάβω αυτό που ανέφερα και πριν, ότι η ενημέρωση που έλαβε ΔΕΝ ήταν η σωστή, αφού όπως πληροφορήθηκα, αυτός ή αυτή ή αυτοί που ενημέρωσαν τον κ. Γενικό ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ότι ο αξιωματικός αυτός ήταν εκπαιδευτής…..είναι στο τμήμα εκπαίδευσης από το 2015 ως εκπαιδευτής, άρα ήξεραν και πολύ καλά μάλιστα, αλλά…….

Για να προλάβω κάποιους που μπορεί να πουν: Έλα μωρέ ποιος είναι αυτός να μην πάει απόσπαση όπως πάνε τόσοι και τόσοι, θα τους υπενθυμίσω τις δηλώσεις του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη: ότι πλέον θα τοποθετούνται οι κατάλληλοι στις θέσεις που πρέπει…διότι με αυτό το σκεπτικό έγιναν οι κρίσεις ( εφαρμόζοντας το Δόγμα του Σοκ). Είδωμεν…

Και μια ερώτηση: υπάρχουν αποσπασμένοι αστυνομικοί, ανεξάρτητου βαθμού, από την Διεύθυνση και Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης σε άλλες Υπηρεσίες εντός και εκτός νόμου; Και αν υπάρχουν για ποιο λόγο δεν γυρίζουν για να την ενισχύσουν;

Ο Θεσμικός ρόλος του συνδικαλιστή είναι να επισημαίνει τις Πράξεις και τις Παραλήψεις της εκάστοτε διοίκησης με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων ( εργασιακών και ατομικών) των συναδέλφων και να μην είναι οσφυοκάμπτης στην οποιαδήποτε διοίκηση. Όπως και να προβαίνει σε τεκμηριωμένες προτάσεις και ενέργειες για την καλυτέρευση των ως άνω δικαιωμάτων.

1
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Κ. Ευαγγελος
Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis