Μέσα σε κλίμα πένθους οι ελληνικές Αρχές, βάζουν στο μικροσκόπιο τις καταθέσεις στελεχών της ελληνικής αποστολής που σώθηκαν από το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη προκειμένου να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα για τις συνθήκες του τροχαίου που παραμένουν μέχρι στιγμής αναπάντητα.
Στις έρευνες που διενεργούνται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και συμμετέχει και η ΕΥΠ θα διερευνηθούν οι συνθήκες κατω από τις οποίες έχασαν στη ζωή τους από το αυτοκινητιστικό δυστύχημα πέντε Έλληνες και τραυματίστηκαν ακόμα 13 που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη.
Διαβάστε επίσης
Πηγές από το Υπουργείο Άμυνας ανέφεραν στο CNN Greece «ότι η σύγκρουση του λεωφορείου που επέβαινε η ελληνική αποστολή και του αγροτικού οχήματος ήταν πλαγιομετωπική και πάνω σε στροφή. Το αγροτικό όχημα, στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια, χτύπησε στην αριστερή πλευρά του λεωφορείου, στο ύψος της θέσης του οδηγού και σε δευτερόλεπτα το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες.
Ο οδηγός και ο αρχηγός της αποστολής (έμπειρος καταδρομέας) εκτινάχθηκαν μετρά μακριά και σώθηκαν σοβαρά τραυματισμένοι. Όσοι κάθονταν στα πρώτα καθίσματα τραυματίστηκαν θανάσιμα.
Οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση καταλήγουν ότι πρόκειται πράγματι για τροχαίο δυστύχημα και αποκλείουν το ενδεχόμενο του «χτυπήματος».
Στο μικροσκόπιο οι μαρτυρίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών είναι οι καταθέσεις των στελεχών που σώθηκαν ή αλλιώς των αυτοπτών μαρτύρων της τραγωδίας. Πληροφορίες του CNN ανέφεραν ότι «ο ένας εκ των τραυματιών κατέθεσε ότι «το ένα από τα δύο στρατιωτικά οχήματα που τους συνόδευαν, ξαφνικά αύξησε την ταχύτητα του και εξαφανίστηκε από το οπτικό τους πεδίο. Λίγα λεπτά αργότερα έγινε η σύγκρουση με το αγροτικό όχημα στη περιοχή Ναράουα, που βρίσκεται περίπου 85 χλμ από την πόλη Μπάιντα».
«Ο λόγος που το πρώτο στρατιωτικό όχημα αύξησε την ταχύτητα του, ήταν λόγω των πολλών στροφών που συναντούσαν στη διαδρομή και δυσκόλευε τον έλεγχο των σημείων προτού περάσει το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή», ανέφεραν στρατιωτικές πηγές στο CNN Greece.
Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι «αφού οι ελληνικές διπλωματικές αρχές εκτίμησαν το περιβάλλον ασφάλειας στη περιοχή και έλαβαν τις εγγυήσεις από τις λιβυκές αρχές για την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής οργανώθηκε η ομάδα που θα ταξίδευε, μέσα σε γρήγορες διαδικασίες. Επρόκειτο για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και απαγορεύεται η μεταφορά όπλων».
Ένα αγροτικό τζιπ με μια πενταμελή οικογένεια εμφανίστηκε με υπερβολική ταχύτητα, εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιωμετωπικά με το λεωφορείο. «Το τζιπ είχε χάσει τον έλεγχο. Ήρθε πάνω μας σαν τρελό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο STAR, ένας από τους επιζώντες του δυστυχήματος.
Σύμφωνα με τον Alpha, τα πέντε άτομα που καθόντουσαν στις μπροστινές θέσεις έχασαν τη ζωή τους ακαριαία και απανθρακώθηκαν, όπως περιγράφουν οι επιζώντες, καθώς το λεωφορείο έπιασε αμέσως φωτιά.
Την ίδια στιγμή ο οδηγός και ο επικεφαλής Συνταγματάρχης, εκτοξεύθηκαν από το παρμπρίζ και σώθηκαν, αλλά τραυματίστηκαν σοβαρά.
Επαναπατρίστηκαν οι τραυματίες
Το πρωί της Δευτέρας επαναπατρίστηκαν οι 13 πολυτραυματίες, όλοι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα στρατιωτικά νοσοκομεία του κλάδου που ανήκει ο καθένας. Οι 10 από τους 13 τραυματίες βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 3 βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και 1 στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες η υγεία τους δεν κινδυνεύει, ωστόσο δύο από αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά κατάγματα, θα χειρουργηθούν άμεσα.
Ο τρίτος μεταφραστής, παρέμεινε για νοσηλεία στη Λιβύη και έχει κατάγματα στη λεκάνη και στα πλευρά. Όσο για τις σορούς των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο διερμηνέων, που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών και επαναπατρίστηκαν με αεροσκάφος C-27, ακόμα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης τους με εξέταση DNA, αφού έγινε λήψη δείγματος από τους γονείς τους.