Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΣΜΥ_ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
20:14 | 17/08/2024

Γράφει ο Γεώργιος Κυλινδρής*

Οι Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και ιδιαίτερα η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης

Η ΣΜΥ, που έχει καθιερωθεί ως η ραχοκοκαλιά του Στρατού Ξηράς, διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην τροφοδότηση του στρατεύματος με εξειδικευμένο προσωπικό, τόσο σε τεχνικές ειδικότητες όσο και σε διοικητικά καθήκοντα. Οι απόφοιτοι της ΣΜΥ έχουν αποδείξει τη σημαντικότητά τους στην εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών μονάδων, είτε πρόκειται για τη συντήρηση και επισκευή στρατιωτικών μέσων είτε για τη διοίκηση μικρών κλιμακίων. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανησυχητική τάση μείωσης των νέων που επιλέγουν να σταδιοδρομήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσω αυτών των σχολών, γεγονός που μελλοντικά θέτει σε κίνδυνο την αμυντική μας ικανότητα.

Το πρόβλημα αυτό κατέστη προφανές ήδη από πέρυσι, όταν διαπιστώθηκαν 105 κενές θέσεις στη ΣΜΥ. Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) αντελήφθη έγκαιρα την επικείμενη κρίση και προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την παροχή κινήτρων, τα οποία, όμως, δεν υιοθετήθηκαν από την Πολιτεία. Η έλλειψη αυτών των κινήτρων είχε ως αποτέλεσμα οι κενές θέσεις στη ΣΜΥ να αυξηθούν φέτος σε 148, επιδεινώνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα. Συνολικά, παρατηρούνται 460 κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές, ένα ανησυχητικό φαινόμενο που δεν περιορίζεται μόνο στη ΣΜΥ, αλλά επηρεάζει το σύνολο των σχολών ΑΣΣΥ και όχι μόνο.  

Η αποτυχία στην έγκαιρη αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος τα επόμενα χρόνια πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την αμυντική μας ετοιμότητα. Η ΣΜΥ, όπως και άλλες σχολές ΑΣΣΥ, διαδραματίζει έναν ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη της εθνικής άμυνας και η επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία των στρατιωτικών μονάδων. Η απουσία κατάλληλου αριθμού εξειδικευμένων υπαξιωματικών, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργεί ένα κενό που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Παράλληλα, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι υπαξιωματικοί επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση. Οι μισθοί τους είναι τόσο χαμηλοί που πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των μόνιμων λοχιών, οι οποίοι με καθαρές απολαβές περίπου 800 ευρώ αναγκάζονται να διαθέσουν σχεδόν το μισό του μισθού τους για την πληρωμή ενοικίου, ενώ το υπόλοιπο καλύπτει λογαριασμούς και βασικά έξοδα διαβίωσης. Ακόμη και το κόστος μιας υποχρεωτικής μετάθεσης σε νησί του  Αιγαίου για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να φτάσει τις 4.000 ευρώ, από τα οποία ανάλογα  με τον κατεχόμενο βαθμό μόνο τα 2.300 ευρώ περίπου καλύπτονται από την υπηρεσία.
Η ημερήσια αποζημίωση που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον υπολογισμό του ύψους των εξόδων μετάθεσης έχει καθηλωθεί από τη δεκαετία του ‘90 στα 26,40 ευρώ καθαρά, όταν σε όλον τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα από το 2015 έχει οριστεί νομοθετικά στα 40 ευρώ.  

Αυτή η οικονομική πίεση απογοητεύει τους νέους στρατιωτικούς από την αρχή της σταδιοδρομίας τους, δημιουργώντας τάσεις φυγής από τις Ένοπλες Δυνάμεις προς άλλες επαγγελματικές κατευθύνσεις που προσφέρουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Επιπλέον, η αναβάθμιση των Στρατιωτικών Σχολών, όπως η ΣΜΥ και οι υπόλοιπες ΑΣΣΥ, παραμένει ανεπαρκής. Παρόλο που η διάρκεια φοίτησης αυξήθηκε σε τρία χρόνια, τα προγράμματα σπουδών δεν έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα και τα πτυχία παραμένουν χωρίς την αναγκαία αναγνώριση. Η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου ακαδημαϊκού προσωπικού, στη δημιουργία κοσμητείας και στον ορισμό ECTS μονάδων για κάθε διδασκόμενο μάθημα, ώστε οι σχολές ΑΣΣΥ να αναβαθμιστούν ουσιαστικά και απόφοιτοι να έχουν τα δικαιώματα και την αναγνώριση που τους αξίζει.

Τόσο ΣΑΣΜΥ όσο και Συντονιστικό Συμβούλιο Αποφοίτων ΑΣΣΥ στο οποίο συμμετέχει, έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών στις ΑΣΣΥ και την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι. Οι νέοι που αποφασίζουν να ακολουθήσουν τη σταδιοδρομία του υπαξιωματικού δεν το κάνουν απλά για μια επαγγελματική επιλογή, αλλά γιατί επιθυμούν να υπηρετήσουν την πατρίδα με αυταπάρνηση. Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει αυτήν την προσφορά και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να τους υποστηρίξει.

Η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των ΑΣΣΥ είναι ζήτημα εθνικής σημασίας. Οι απόφοιτοι των στρατιωτικών σχολών αποτελούν τον πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και η Πολιτεία οφείλει να τους παρέχει τις συνθήκες και τα κίνητρα που απαιτούνται για να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αφοσίωση. Η εθνική ασφάλεια και η αποτρεπτική μας ικανότητα βασίζονται στον επαρκή αριθμό και στην ποιότητα των στελεχών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, η βιωσιμότητα των μετοχικών ταμείων, η οποία λειτουργεί με το αναδιανεμητικό σύστημα, θα κλονιστεί.  Η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολές ΑΣΣΥ και οι απόφοιτοί τους δεν μπορεί να περιμένει. Η πολιτεία πρέπει να δράσει άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του ΣΑΣΜΥ που εκφράζονται και μέσω του Συντονιστικού Συμβουλίου Αποφοίτων ΑΣΣΥ, καθώς και άλλων φορέων και ομοσπονδιών στρατιωτικών που θεσμικά ασχολούνται με την εθνική άμυνα, για να διασφαλίσει ένα βιώσιμο και ελκυστικό μέλλον για όσους επιθυμούν να υπηρετήσουν την πατρίδα μέσα από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

* Ο Γεώργιος Κυλινδρής είναι γενικός γραμματέας της ΣΑΣΜΥ

Πηγή:  eleftheria.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis