Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by manager on Κυρ, 05/22/2011 - 15:10
Αν κάποιος έχει τα θέματα ΤΕΜΑ 2011 ας τα δώσει για ενημέρωση των μελλοντικών υποψηφίων.
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Τρί, 05/24/2011 - 15:44 Μόνιμος σύνδεσμος

Οι Εισιτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή ανθυπαστυνόμων γενικών καθηκόντων στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2011-2012, που διενεργήθηκαν την 21-23/5/2011, τελείωσαν και εύχομαι καλά αποτελέσματα σε όσους συμμετείχαν σε αυτές.
Σήμερα 24-5-2011 σκέφτηκα να δημοσιεύσω τα θέματα που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Η διατύπωση των θεμάτων που παρέχονται παρακάτω, σε ορισμένα σημεία δεν είναι ακριβής , όπως αυτά διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, αφού σημειώθηκαν από μνήμης εκ των υστέρων. Παρόλα αυτά οι μελλοντικά υποψήφιοι θα μπορέσουν να πάρουν μια γεύση για τα θέματα που θα διαγωνιστούν στο μέλλον, τα οποία φυσικά αποκλείεται να είναι τα ίδια με τα παρακάτω.

[u][b]ΕΚΘΕΣΗ[/u][/b]

ΘΕΜΑ: «Η αρετή της ταπεινοφροσύνης , είναι προσόν σε αυτόν που την κατέχει και τον αναβαθμίζει, τόσο για τις προσωπικές μας όσο και στις κοινωνικές σχέσεις. Είναι η αρετή αυτή το βασικό αντίδοτο στην καύχηση της εξουσίας και στην καταχρηστική άσκηση του δημόσιου αξιώματος που κατέχει; Και αν ναι για ποιο λόγο.

[u][b]ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ[/u][/b]

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ

Άρθρο 175 Π.Κ. Αντιποίηση
Άρθρο 175
Αντιποίηση
1.Όποιος με πρόθεση αντιποιείται την άσκηση κάποιας δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.
2.Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για την αντιποίηση της άσκησης δικηγορίας, καθώς επίσης και για την αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού ή άλλης θρησκείας γνωστής στην Ελλάδα.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ
«Πάνω στο γραφείο του εισαγγελέα πλημμελειοδικών υπάρχουν έντυπα κλήσεων μαρτύρων που φέρουν την υπογραφή του εισαγγελέα και του γραμματέα της εισαγγελίας. Μια ημέρα η Α , υπάλληλος του Πρωτοδικείου, συμπλήρωσε μια τέτοια κλήση, την οποία της την προμήθευσε για το σκοπό αυτό η συνάδελφός της Β, με τα στοιχεία της Γ η οποία εμφανιζόταν έτσι ως μάρτυρας που θα καλούνταν να καταθέσει σε μια ποινική δίκη. Την ιστορία αυτή σκηνοθέτησε η Α για να ταλαιπωρήσει τη Γ, η οποία έχει συνάψει ερωτικές σχέσεις με το σύζυγό της Δ. τελικά η κλήση δεν προωθήθηκε γιατί ο εισαγγελέας αντιλήφθηκε το γεγονός.
Ερώτηση: Ποιο έγκλημα διαπράχθηκε εδώ και πως θα χαρακτηριστούν οι δράστες του;
Απάντηση: (στη σελίδα 450 ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ραυτόπουλου Π. έκδοση 1998)
Διαπράχθηκε το έγκλημα της πλαστογραφίας (άρθρ.216 παρ.1 Π.Κ.). Η μεν Α που συμπλήρωσε με κείμενο, που έχει έννομες συνέπειες, το έντυπο της κλήσης μάρτυρα, το οποίο έφερε μόνο την υπογραφή του εισαγγελέα και του γραμματέα της εισαγγελίας, είναι ο φυσικός αυτουργός της πράξης, η δε Β που προμήθευσε στην Α το έντυπο της κλήσης παρέσχε άμεση συνδρομή σ΄αυτήν κατά τη διάρκεια αυτής της πράξης και στην εκτέλεση της κυρίας πράξης (πλαστογραφίας).Επομένως η Β είναι άμεσος συνεργός στην πλαστογραφία της Α (άρθρο 46 παρ.1,β και 216 παρ.1 Π.Κ.)

[b][u]ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ[/b][/u]

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ
Ερώτημα 1.
Σε ποιές πράξεις παρίστανται οι διάδικοι;

Απάντηση:
Άρθρο 97 - ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Σε ποιές πράξεις παρίστανται οι διάδικοι
1. Οι διάδικοι έχουν δικαίωμα να παρίστανται με συνήγορο σε κάθε ανακριτική πράξη, με εξαίρεση την εξέταση των μαρτύρων και των κατηγορουμένων, εκτός αν πρόκειται για την περίπτωση της παρ. 1 του άρθρου 219. Γι' αυτό το σκοπό προσκαλούνται έγκαιρα οι διάδικοι να παρευρεθούν οι ίδιοι ή να εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους τους.
2. Αν ο κατηγορούμενος κρατείται, θα πρέπει να προσαχθεί, εκτός αν η προσαγωγή του δημιουργεί δυσχέρειες.

Ερώτημα 2.
Πότε και από ποιόν διενεργείται η αυτοψία.
Απάντηση:
Άρθρο 180 - ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Πότε και πώς ενεργείται (η αυτοψία)
1. Αυτοψία μπορεί να γίνει σε όλα τα στάδια της διαδικασίας σε τόπους, πράγματα ή ανθρώπους, για να βεβαιωθούν η τέλεση και οι περιστάσεις του εγκλήματος.
2. Αν το έγκλημα δεν άφησε ίχνη ή άλλες υλικές εκδηλώσεις ή αν αυτές εξαλείφθηκαν ή αλλοιώθηκαν, εκείνος που ενεργεί την αυτοψία περιγράφει την παρούσα κατάσταση των πραγμάτων, ελέγχοντας συνάμα κατά το δυνατό και την προηγούμενη.
3. Για την αυτοψία συντάσσεται έκθεση (άρθρ. 148 κ.ε.).

ΠΡΑΚΤΙΚΟ
Ερώτηση:
Ο (Α) ιδιώτης συλλαμβάνει την (Β) η οποία προηγουμένως είχε διαπράξει ληστεία.
Την οδηγεί ενώπιον του Αξιωματικού Υπηρεσίας ο οποίος ενεργεί σωματική έρευνα παρουσία της (Γ) αστυφυλακίνας η οποία παρίσταται ως Β΄ ανακριτικός υπάλληλος. Η συλληφθείσα διαμαρτυρήθηκε στον Αξιωματικό υπηρεσίας για την σύλληψή της από τον ιδιώτη και για την σωματική της έρευνα. Είναι οι αντιρρήσεις της βάσιμες και γιατί.
Απάντηση: Σύμφωνα με το Άρθρο 275 παρ. 1 του Κ.Π.Δ. ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ «Στα αυτόφωρα εγκλήματα».
«1. Προκειμένου για αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα οι ανακριτικοί υπάλληλοι του άρθρου 33 και 34, καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο, έχουν υποχρέωση - ενώ οποιοσδήποτε πολίτης το δικαίωμα - να συλλάβουν το δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του άρθρου 279 του κώδικα για την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα.» άρα ο ιδιώτης έχει δικαίωμα να συλλάβει τη δράστιδα της ληστείας οπότε οι αντιρρήσεις της σε αυτό το σημείο είναι αβάσιμες.
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης που αφορά τη σωματική έρευνα η σωστή απάντηση στο άρθρο 257 παρ. 2 του Κ.Π.Δ. «Σωματικές έρευνες» 2. Η σωματική έρευνα σε γυναίκα πρέπει να γίνεται μπροστά στον ανακριτικό υπάλληλο που τη διεξάγει και από γυναίκα της εκλογής του, η οποία δίνει τον όρκο του πραγματογνώμονα. Κατά τα άλλα εφαρμόζονται αναλόγως όσα ορίζει το άρθρο 199. Οι αντιρρήσεις της συλληφθείσας σε αυτό το σημείο είναι βάσιμες αφού ο άνδρας ανακριτικός υπάλληλος δεν έχει δικαίωμα να διενεργήσει σωματική έρευνα σε γυναίκα.

[b][u]ΟΡΓΑΝΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ[/b][/u]

Ερώτηση : Αποστολή Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
Απάντηση:
ΝΟΜΟΣ 2800/2000
Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις

ΑΡΘΡΟ 11 Έννοια - Έδρα – Αποστολή ( Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας)
1. Συνιστάται Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, με έδρα την πρωτεύουσα του Κράτους, ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία, με την οποία ο Αρχηγός ασκεί τη διοίκηση του Σώματος. Επίσης, το Αρχηγείο επικουρεί τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του.
2. Το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί την προϊσταμένη αρχή των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών που συγκροτούν την Ελληνική Αστυνομία και το έργο του συνίσταται στη χάραξη της γενικής πολιτικής του Σώματος, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής την παρακολούθηση της εφαρμογής της και τον έλεγχο δράσης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τη μέριμνα για την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την εκπλήρωση της αποστολής τους.

Ερώτηση : Τόπος και χρόνος σύλληψης (προσώπων)
Απάντηση :
Π.Δ.141/1991
Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών.
Άρθρο 108. Τόπος και χρόνος σύλληψης
1. Η σύλληψη διωκομένων προσώπων, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, ενεργείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύκτας:
α. Στους δημόσιους χώρους, χωρίς κανένα περιορισμό.
β. Σε κατοικίες, εφόσον ο ένοικος ζητήσει ρητά την είσοδο, χωρίς καμιά διατύπωση. Η είσοδος σε κατοικία, παρά τη θέληση του ενοίκου, για σύλληψη νόμιμα καταδιωκόμενου προσώπου, επιτρέπεται μόνο σε ανακριτικό υπάλληλο παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας. Εάν τα πρόσωπα αυτά δεν παρίστανται και μέχρι την άφιξή τους, οι επιφορτισμένοι με τη σύλληψη αστυνομικοί φρουρούν την κατοικία για να προλάβουν απόδραση του καταδιωκόμενου και ειδοποιούν την Υπηρεσία τους.
2. Δεν επιτρέπεται η σύλληψη, κατά τη διάρκεια της ιερουργίας, μέσα σε οικοδόμημα προορισμένο για τη θεία λατρεία οποιασδήποτε γνωστής θρησκείας. Κατά των παραβατών αστυνομικών επιβάλλεται πειθαρχική ποινή.

Ερώτηση : Κανόνες υπηρεσιακής συμπεριφοράς
Απάντηση :

Π.Δ.538/1989
"Υποχρεώσεις και δικαιώματα του αστυνομικού προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης"
Άρθρο 2. Κανόνες υπηρεσιακής συμπεριφοράς.
Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους οι αστυνομικοί:
1 . Ενεργούν με σύνεση, αυτοκυριαρχία, σταθερότητα, αποφασιστικότητα, αμεροληψία, αντικειμενικότητα και αξιοπρέπεια.
2. Σέβονται και προστατεύουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και κάθε ατόμου που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια.
3. Χρησιμοποιούν τα κατά το δυνατόν ηπιότερα μέσα, αποφεύγοντας κάθε περιττή τραχύτητα, ενόχληση ή αδικαιολόγητη φθορά ιδιοκτησίας.
4. Συμπεριφέρονται με λεπτότητα, σεμνότητα και ευγένεια, επιδεικνύοντας πνεύμα μετριοπάθειας και επιείκειας.
5. Έχουν πάντοτε, ως γνώμονα των ενεργειών τους την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και τη διαφύλαξη. των νόμιμων συμφερόντων των πολιτών.

Υποβλήθηκε από chrismar76. Ημερομηνία: Κυρ, 06/12/2011 - 23:35 Μόνιμος σύνδεσμος

Στους οργανικούς νόμους και συγκεκριμένα στο ΠΔ 2800/2000 ''Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις'', ζητήθηκε το άρθρο 2 του Π.Δ. ''Αποστολή'' και όχι το 11 .

Υποβλήθηκε από THEOFILOS. Ημερομηνία: Σάβ, 10/27/2012 - 23:05 Μόνιμος σύνδεσμος

ΕΙΝΑΙ ΤΟ Π.Δ. 14/2001 "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" ΠΟΥ ΕΝΝΟΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ Ν. 2800/2000 ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis