Απ: Ένορκη κατ/ση ή μήνυση
Είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα και επιφέρει τα ίδια ακριβώς έννομα αποτελέσματα (είτε δηλαδή σε έκθεση προφορικής μήνυσης, είτε σε έκθεση ένορκης κατάθεσης μάρτυρα). Δεν υπάρχει καμία υπηρεσιακή διαταγή περί του τύπου της έκθεσης που πρέπει να χρησιμοποιείται.
Για το άλλο που ρωτάς, το αυτόφωρο δεν το αποφασίζει εσύ. Το ορίζει ο Νόμος, εσύ συλλαμβάνεις στα πλαίσια του αυτοφώρου και ο Εισαγγελέας αποφασίζει το αν θα αφεθεί ή όχι ελεύθερος. Φυσικά μιλάμε για τη γενική περίπτωση και όχι για την περίπτωση όπου λόγω των συνθηκών δεν δύνασαι να πάρεις εκείνη τη στιγμή που διαπράττεται μία πράξη κάποιον αυτόφωρο.
Απ: Ένορκη κατ/ση ή μήνυση
Όταν διαπιστώνεις αυτόφωρη πλημμεληματική παράβαση συλλαμβάνεις τον παραβάτη και τον οδηγείς το ταχύτερο δυνατόν ενώπιον του Εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τον αφήνεις ελεύθερο μόνο εάν επικοινωνήσεις τηλεφωνικά με τον Εισαγγελέα εκθέτοντας το περιστατικό και ο τελευταίος δώσει ρητή προφορική εντολή να τον αφήσεις ελεύθερο και να υποβάλεις αρμοδίως σε αυτόν τη δικογραφία. Από μόνος σου δεν παίρνεις τέτοια πρωτοβουλία διότι δεν προβλέπεται επισήμως από πουθενά. Την επιλογή να διαλέξεις να συλλάβεις ή να στείλεις αρμοδίως μόνο τη δικογραφία την έχεις μόνο στις πταισματικές παραβάσεις, όπου έχεις δύο επιλογές. Στην πρώτη, συλλαμβάνεις τον παραβάτη και τον οδηγείς απευθείας ενώπιον του συνεδριάζοντος πταισματοδικείου για να δικαστεί . Στη δεύτερη, εξακριβώνεις τα στοιχεία του παραβάτη ,συντάσσεις τη σχετική έκθεση αρχής και τη στέλνεις αρμοδίως στο Δημόσιο Κατήγορο δίχως να συλλάβεις το δράστη. Αυτό που επίσης είναι παράνομο είναι να προσαγάγεις στο τμήμα το δράστη της πταισματικής παράβασης για εξακρίβωση στοιχείων και στη συνέχεια να τον οδηγήσεις με συνοδεία στο πταισματοδικείο . Η παραπάνω ενέργεια είναι παράνομη καθώς θεωρείται διπλή προσαγωγή.
Απ: Απ: Ένορκη κατ/ση ή μήνυση
[quote name=gothamm date=2013-04-01]Όταν διαπιστώνεις αυτόφωρη πλημμεληματική παράβαση συλλαμβάνεις τον παραβάτη και τον οδηγείς το ταχύτερο δυνατόν ενώπιον του Εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τον αφήνεις ελεύθερο μόνο εάν επικοινωνήσεις τηλεφωνικά με τον Εισαγγελέα εκθέτοντας το περιστατικό και ο τελευταίος δώσει ρητή προφορική εντολή να τον αφήσεις ελεύθερο και να υποβάλεις αρμοδίως σε αυτόν τη δικογραφία. Από μόνος σου δεν παίρνεις τέτοια πρωτοβουλία διότι δεν προβλέπεται επισήμως από πουθενά. Την επιλογή να διαλέξεις να συλλάβεις ή να στείλεις αρμοδίως μόνο τη δικογραφία την έχεις μόνο στις πταισματικές παραβάσεις, όπου έχεις δύο επιλογές. Στην πρώτη, συλλαμβάνεις τον παραβάτη και τον οδηγείς απευθείας ενώπιον του συνεδριάζοντος πταισματοδικείου για να δικαστεί . Στη δεύτερη, εξακριβώνεις τα στοιχεία του παραβάτη ,συντάσσεις τη σχετική έκθεση αρχής και τη στέλνεις αρμοδίως στο Δημόσιο Κατήγορο δίχως να συλλάβεις το δράστη. Αυτό που επίσης είναι παράνομο είναι να προσαγάγεις στο τμήμα το δράστη της πταισματικής παράβασης για εξακρίβωση στοιχείων και στη συνέχεια να τον οδηγήσεις με συνοδεία στο πταισματοδικείο . Η παραπάνω ενέργεια είναι παράνομη καθώς θεωρείται διπλή προσαγωγή.[/quote]
Στην τελευταια περίπτωση που αναφέρεις (διπλή προσαγωγή) ποια η διαφορά στην αυτόφωρη διαδικασία πλημ/τος ή κακουργήματος;
Κατά την άποψή μου ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας υπαγορεύει τον τύπο μιας διαδικασίας με την οποία γίνεται μια δικονομική ενέργεια οπως είναι ο τύπος μιας μήνυσης.
Πιστεύω ότι τα έντυπα αυτά που έχουν χορηγηθεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες από το τυπογραφείο της ΕΛ.ΑΣ. αποσκοπούν στην ομοιόμορφη αντιμετώπιση της διαδικασίας και να βοηθήσουν τον ανακριτικό υπάλληλο να μην παραλείψει απαραίτητα στοιχεία για την άσκηση π.χ της ποινικής δίωξης.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει ειδική εγκύκλιος υπηρεσιακή διαταγή που σε υποχρεώνει να χρησιμοποιήσεις κάποιο έντυπο σε κάποια συγκεκριμένη δικονομική ενέργεια.
Συμφωνώ ότι μπορείς να λάβεις μια ένορκη κατάθεση μάρτυρα και να την υποβάλλεις αρμοδίως.