Φόρουμ
Καλησπέρα! Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση... Έχω γίνει μητέρα πριν την ημερομηνία κατάταξής μου στην ΕΛ.ΑΣ. και ήθελα να ενημερωθώ για το αν δικαιούμαι την 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου ή μέρος αυτής... Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Greek
Υποβλήθηκε από manager. Ημερομηνία: Δευ, 04/09/2012 - 22:15
Μόνιμος σύνδεσμος
Αν πληρούνται οι παρακάτω προυποθέσεις των διατάξεων και δεν υπάρχει κώλυμα με τους περιορισμούς της παραγράφου 3 του Ν.3528/2007, τότε κατά την προσωπική μας άποψη μπορείς να λάβεις την άδεια.
Για άδεια ανατροφής τέκνου προβλέπει το άρθρο 10Α του Π.Δ.27/1986 όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 του Π.Δ.70/2011 (ΦΕΚ Α-169/04.08.2011)
[info]«Άρθρο 10 Α
Διευκολύνσεις αστυνομικών για ανατροφή παιδιού
1. Στους γονείς αστυνομικούς χορηγούνται οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν.3528/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» (Α΄− 26), διευκολύνσεις και άδειες με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς της παρ. 3 του ως άνω άρθρου.
Ο γονέας αστυνομικός, εφόσον επιλέξει τη λήψη της άδειας με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, δεν μπορεί να τη διακόψει και να ζητήσει την υπαγωγή του στο καθεστώς του μειωμένου ωραρίου και αντιστρόφως.
Η άδεια αυτή δεν διακόπτεται και στις περιπτώσεις εισαγωγής του γονέα σε νοσοκομείο, λήψης αναρρωτικής ή άλλης άδειας, θέσης αυτού σε διαθεσιμότητα ή λόγω έκτισης ποινής αργίας.
2. Αν η μητέρα αστυνομικός λάβει την άδεια της παραγράφου 2 του άρθρου 10, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του π.δ.12/1994, ο πατέρας αστυνομικός δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου για το ίδιο διάστημα.
3. Σε περίπτωση διάστασης, διαζυγίου, χηρείας ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, την άδεια της παραγράφου 2 του άρθρου 10 και τις άδειες ή τις διευκολύνσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δικαιούται ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια.
4. Όπου στην παράγραφο 3 του άρθρου 53 του ως άνω Υπαλληλικού Κώδικα αναφέρεται «Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή» νοείται η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας (άρθρο 46 του π.δ.584/1985)».[/info]
Η παράγραφος 2 του Ν.3528/2007 προβλέπει:
[info]" Ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών.Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου.Για το γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω, το κατά μία ώρα μειωμένο ωράριο του πρώτου εδαφίου ή η άδεια του προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνονται κατά έξι (6) μήνες ή ένα (1) μήνα αντίστοιχα.Στην περίπτωση γέννησης 4ου τέκνου, το μειωμένο ωράριο εργασίας παρατείνεται για δύο (2) ακόμα έτη.[/info]
Οι περιορισμοί της παραγράφου 3 του Ν.3528/2007 είναι:
[info]Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια της προηγούμενης παραγράφου.
Αν η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος της υπαλλήλου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, ο σύζυγος ή η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 2 κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των διευκολύνσεων της παραγράφου 2.
Αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 2, εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος.[/info]
Σχετικό Άρθρο [url=http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/nomiki-enhmerosi/090…].