Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by GIPN on

Καλησπερα σας,

Σας παραθέτω κάποιες παλαιότερες αναρτήσεις συναδέλφων σχετικά με τις διελέυσεις ζώων (αιγοπροβάτων - Αγελάδων) σε κατοικημένες περιοχές..

Έχετε κάτι να προσθέσετε;;

Επίσης, στο (4) έχω συνημμένα την << Κανονιστική Απόφαση Δήμου Δωρίδος >> 

 

1

 Θα ηθελα να ρωτησω το εξης: Επιτρεπεται η διελευση ζωων (και συγκεκριμενα αιγοπροβατων) σε κατοικημενη περιοχη; Ως θεμα ταξης το ρωτω και οχι ως τροχονομικο (υπαρξη οδηγων, ΚΟΚ κλπ)! Η διελευση των αιγοπροβατων εχει ως αποτελεσμα τη ριψη περιττωματων ζωικων (κοπρια) με οτι αυτο συνεπαγεται!! Θα ηθελα την επικληση ισχυουσας νομοθεσιας!! Ευχαριστω πολυ!!

 


2.   

Ιδιοκτητης οικιας εντος κατοικημενης περιοχης βλεπει να διερχονται μπροστα απο την οικια του (δημοτικη οδος) ζωα (αιγοπροβατα συγκεκριμενα) τα οποια οπως καταλαβαινεις <αφηνουν> τα περιττωματα τους (κοπρια) και ενοχλειται και απο την εικονα αλλα περισσοτερο απο τη δυσοσμια!! Καλει λοιπον την Αστυνομια και παραπονιεται και ρωτα αν επιτρεπεται ή οχι η διελευση των ζωων απο το συγκεκριμενο σημειο κατα πρωτο λογο αλλα και για τη δυσοσμια προφανως! Επιλαμβανεται η Αστυνομια; Αν εκτελουσες εποχουμενη περιπολια τι θα εκανες οταν πηγαινες εκει και σου υπεδεικνυε τον ιδιοκτητη των ζωων, χωρις να θελει ουτε να καταθεσει κατι ενορκως ουτε να υποβαλλει μηνυση;  Αν ησουν Αξ.Υπ. Ταξης τι θα εκενες για το ανωτερω περιστατικο; Αν σχηματιζες δικογραφια τι θα περιειχε; Εχει και διοικητικο προστιμο; Ευχαριστω και παλι!!!!!

 


3.

συγκεκριμενα εχει αφησει εδω και καιρο καποιος τις αγελαδες του και προκαλουν ζημιες στα χωραφια και στα σπιτια των κατοικων του χωριου. καναμε εγγραφο στο δημο της περιοχης για την περισυλλογη των ζωων συμφωνα με αρθρο 17 του Ν. 4056/2012 με κοινοποιηση στην Εισαγγελία αλλα ο εισαγγελεας επεστρεψε τη δικογρφια ζητωντας να διερευνηθούν τα αδικηματα της παρανομης βοσκης και αγροτικης φθορας

 


4.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΟΣ                         Λιδωρίκι 12 Αυγούστου 2011
ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ                         Αριθ. Πρωτ.:  11697
Ταχ. Δ/νση: Λιδωρίκι
Ταχ. Κώδικας: 330 53
Πληροφορίες: Χαρ. Μπάκας
Τηλέφωνο: 22663 50134
Fax: 22660 22390
e-mail: [email protected]

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ

 

Με την υπ’ αριθ. 15/200/02-08-2011 Κανονιστική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδος, που λήφθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του Ν. 3463/2006 και του άρθρου 73 του Ν. 3852/2010, θεσμοθετείται ο παρακάτω Κανονισμός λειτουργίας βοσκοτόπων και ελέγχου αυθαίρετης – άνομης βόσκησης, που αφορά στα εγκαταλειπόμενα αδέσποτα ή έκθετα ζώα, στην είσοδο και περιφορά αυτών εντός οικισμών και κοινόχρηστων χώρων και στα δημιουργούμενα προβλήματα.

Άρθρο 1
Οι στην περιφέρεια του  Δήμου βοσκήσιμοι τόποι, των οποίων την κυριότητα, νομή ή χρήση έχει ο Δήμος, διατίθενται κατ’ αρχήν στους δημότες κτηνοτρόφους προς βόσκηση των ζώων τους, σύμφωνα με την κατ’ έτος εκδιδόμενη απόφαση του ΔΣ περί τοποθέτησης αυτών, στις βοσκές και του καταβλητέου δικαιώματος βοσκής.
Άρθρο 2
Ετεροδημότης ποιμένας, προσλαμβανόμενος από δημότη κτηνοτρόφο προς φύλαξη των ζώων αυτού, ως ο Νόμος ορίζει και κατέχων ζώα, δύναται να κάνει χρήση των στο άρθ. 1 βοσκοτόπων για ορισμένο αριθμό και είδος ζώων και επί καταβολή δικαιώματος βοσκής του ύψους αυτών καθοριζομένου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Άρθρο 3
Τμήματα βοσκοτόπων που τυχόν θα προτείνονται κατ’ έτος από το Τοπικό Συμβούλιο ή τον Εκπρόσωπο Τοπικής Κοινότητας, ως περίσσευμα βοσκής (λιβάδια) καθοριζομένων κατ’ έκταση, όρια και είδος των δεκτών προς βόσκηση σ’ αυτά ζώων, εκμισθώνονται δια δημοπρασίας αποκλειστικά σε κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους.
Άρθρο 4
Η εγκατάσταση εκάστου κτηνοτρόφου στις βοσκές ενεργείται μετά από αντίστοιχη αίτηση-δήλωσή του προς τη Δημοτική Αρχή, κατόπιν γενικής προς τούτο έγγραφης προκήρυξης-πρόσκλησης του Δημάρχου και μόνον κατόπιν έγγραφης άδειας του Δημάρχου. Ο άνευ αδείας του Δημάρχου εγκατασταθείς θεωρείται ως αυθαιρέτως βόσκων.
Άρθρο 5
Εάν κτηνοτρόφος  δεν υπέβαλε την παραπάνω (αρθ.4) αίτηση ή δήλωση ή υπέβαλε αυτή εκπροθέσμως υπόκειται σε πρόστιμο μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού του νομίμως καταβληθέντος δικαιώματος, προκειμένου δε περί  ανειλικρινούς δήλωσης σε πρόστιμο ποσού ίσου προς το μη δηλωθέν. Η βεβαίωση της παράβασης αυτής γίνεται από την Επιτροπή εισαγωγής ζώων  στις βοσκές και ελέγχου αυθαίρετης βόσκησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται υποχρεωτικά δια αιτιολογημένης απόφασης του Δημάρχου. Ο καθ’ού το πρόστιμο δικαιούται προσφυγής ως ο Νόμος ορίζει (αρθ.57 Ν.Δ. 3033/54).
Άρθρο 6
Οι δημότες κτηνοτρόφοι τοποθετούνται στις βοσκές συνήθως της περιφέρειας της Τοπικής Κοινότητας κατοικίας τους, απαγορευμένης της χρήσης υπ’ αυτών βοσκοτόπων περιφέρειας άλλης Τοπικής Κοινότητας. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται χρήση βοσκοτόπων άλλης της κατοικίας τους Τ.Κ. ή αυτής που τοποθετήθηκαν με απόφαση του Δ.Σ., σε περίπτωση περισσεύματος βοσκής σε κάποια Τ.Κ. περιφέρειας του Δήμου ή από κτηνοτρόφους δημότες άλλου, συνήθως όμορου, Δήμου, επιβάλλεται σε βάρος αυτών πρόστιμο αυθαίρετης βόσκησης, του ύψους αυτού καθιριζομένου εκάστοτε υπό του Δημοτικού Συμβουλίου.
Άρθρο 7
Οι κτηνοτρόφοι που καταλαμβάνονται ως αυθαιρέτως βόσκοντες τα ζώα τους, ανα θέσεις και όρια πέραν των αναφερομένων στην άδεια εγκατάστασης, υποχρεούνται στην καταβολή διπλασίου δικαιώματος του καθορισθέντος κατ’έτος αντιστοίχου νόμιμης βόσκησης και για κάθε φορά που διαπιστώνεται η αυθαιρεσία αυτή.
Άρθρο 8
Απαγορεύεται η βόσκηση των ζώων κάθε κτηνοτρόφου περιαστικά των οικισμών και κατοικημένων περιοχών των Τ.Κ. και σε νοητή περιμετρική γραμμή τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακρινές κατοικίες. Στην περίπτωση αυτή και ανεξαρτήτως του αριθμού και του είδους των ζώων επιβάλλεται  στον ιδιοκτήτη κτηνοτρόφο πρόστιμο τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ για την πρώτη φορά, οχτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ για τη δεύτερη και δεκαέξι χιλιάδων (16.000) ευρώ για την τρίτη κ.ο.κ. για την εφεξής φορά.
Άρθρο 9
Οι διατάξεις του προηγουμένου άρθρου 8 εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις εισόδου των ζώων εντός των οικισμών και περιφοράς των σε κοινόχρηστους χώρους, όπως πλατείες, πάρκα, αλσύλια, παιδικές χαρές, χώρους κοιμητηρίων, βρύσες, χώρους απόρριψης απορριμμάτων, εγκαταστάσεις κ.λ.π., προς αναζήτηση τροφής και νερού με την πρόσθετη καταμήνυση των υπαιτίων προς άσκηση αρμοδίως ποινικής δίωξης για παραβάσεις υγειονομικών  κ.λ.π  διατάξεων και σε συντρέχουσες περιπτώσεις φθοράς κοινής περιουσίας.
Άρθρο 10
Στις περιπτώσεις που η πάσης μορφής αυθαίρετη βόσκηση γίνεται κατ’εξακολούθηση θα ενεργείται καταμήνυση προς άσκηση αρμοδίως ποινικής δίωξης για το καθ’ εκάστην περίπτωση αντικείμενο της παράβασης σε συνδυασμό με τις γενικές περί πταισμάτων διατάξεις, άρθρο 411 επόμ. Ποινικού Κώδικα.
Άρθρο 11
Τα υπό του παρόντος κανονισμού προβλεπόμενα σε βάρος των υπαιτίων, πρόστιμα, δικαιώματα και καταμηνύσεις επιβάλλονται δι’ αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου με βάση έγγραφη έκθεση ή διαπιστωτική πράξη της προς τούτο συγκροτηθείσης υπ’ αυτού επιτροπής εισαγωγής των ζώων στις βοσκές και ελέγχου αυθαίρετης βόσκησης.
Άρθρο 12
Τις διαφωνίες των κτηνοτρόφων μεταξύ των ή με το Δήμο που αφορούν την εγκατάσταση των ποιμνίων τους στους βοσκήσιμους τόπους, δικάζει κατά τη διαδικασία των προσωρινών μέτρων ο Ειρηνοδίκης, εφαρμόζων τις περί του θέματος αυτού νομίμως εγκεκριμένες αποφάσεις του ΔΣ, ως ο νόμος ορίζει.
Άρθρο 13
Δεν θεωρείται αυθαίρετη η βόσκηση ζώων που οδηγούνται στις χειμερινές βοσκές και διέρχονται  την περιφέρεια του Δήμου, όταν η παραμονή αυτών σ’ αυτή δεν παρατείνεται πέραν των σαράντα οκτώ (48) ωρών.
Άρθρο 14
Κτηνοτρόφοι κύριοι ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο κάτοχοι βοσκήσιμων εκτάσεων μεγαλύτερων των χιλίων (1000) στρεμμάτων δεν δικαιούνται και δεν εγκαθίστανται στους Δημοτικούς βοσκήσιμους  τόπους.-
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΖΕΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Greek

Υποβλήθηκε από GIPN. Ημερομηνία: Πέμ, 11/07/2019 - 23:22 Μόνιμος σύνδεσμος

<p style="text-align: justify;">ΟΚ ευχαριστώ</p>
<p style="text-align: justify;">κοίταξα την παραπών νομοθεσία Υιβ 2000/1995 και στο άρθρο 23 "ποινικές κοιρώσεις"&nbsp; αναφέρει:</p>
<p>Άρθρο 23 &lt;&lt;Ποινικές Κυρώσεις&gt;&gt;</p>
<p>Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται, σύμφωνα με το άρθρ.3 τουΑ.Ν. 2520/40 όπως αντικαταστάθηκε με το&nbsp; άρθρο μόνο του Νομ. 290/1943, που κυρώθηκε με την 303/46 ΠΥΣ και το οποίο αντικαταστάθηκε πάλι μετηνπαρ.4, του άρθρ. 4, τουΝομ. 2207/1994 (ΦΕΚ 65/94 τ.Α ́) εκτός ανδιαφορετικά ορίζεται στα ειδικά άρθρα της παρούσας ή αν από άλλες ∆ιατάξεις Νόμων ή ∆ιαταγμάτων προβλέπεται βαρύτερη ποινή.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Πλημμέλημα είναι κάθε ποινή για την οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης ή χρηματική ποινή βάσει Ποινικού Κώδικα άρθρο 18&nbsp;</p>
<p style="text-align: justify;">&nbsp;</p>
<p style="text-align: justify;">Δεν "έψαξα" την παραπάνω νομοθεσία εάν προβλέπεται κάτι τέτοιο, προφανώς όμως θα αναφέρεται ως ποινή η φυλάκιση ή χρημαική ποινή σωστά??</p>
<p style="text-align: justify;">Για αποτελεί και πλημμεληματκού χαρακτήρα αδίκημα..</p>

Υποβλήθηκε από spirosgiapros. Ημερομηνία: Σάβ, 11/09/2019 - 11:46 Μόνιμος σύνδεσμος

<pre id="preword"><span id="msgfield"><span id="msgfield">Απο που προκυπτει το πλημμέλημα ?
το δεύτερο εδάφιο της παρ.10 του <a style="color: #0062B7; font-weight:bold;">άρθρου 11</a> του Ν.<a style="color: #0062B7; font-weight:bold;">2307/1995</a> (Α 113) προβλέπει τα εξής :

<span id="msgfield">Το <a style="color: #0062B7; font-weight:bold;">άρθρο 3</a> του α.ν. <a style="color: #0062B7; font-weight:bold;">2520/1940</a> (ΦΕΚ 273 Α`/4.9.1940), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο μόνο
του ν. 290/1943 (ΦΕΚ 185 Α`), που κυρώθηκε με την 303/1946 ΠΥΣ και αντικαταστάθηκε
εκ νέου με την παράγραφο 4 του άρθρου 4 του ν. <a style="color: #0062B7; font-weight:bold;">2207/1994</a> (ΦΕΚ 65 Α`) καταργείται
και τα επόμενα άρθρα 4 έως και 15 αριθμούνται και παίρνουν του αριθμούς 3 έως 14
αντιστοίχως.</span></span>

Το άρθρο 3 του 2520 στο οποίο παραπέμπει το αρθρο 23 της υγεινομικης εχει αντικατασταθεί
ως ακολούθως :

Αρθρο 3.

1. Αι παραβάσεις των υγειονομικών διατάξεων βεβαιούνται και δι`
εκθέσεων των ιατρών ή των υγειονομοφυλάκων των Υγειονομικών Κέντρων,
άνευ συμπράξεως γραμματέας ή αστυνομικού οργάνου, μετ` ένορκον δι`
εξέτασιν του συντάξαντος την έκθεσιν υπό της αστυνομικής αρχής εις τον
δημόσιον κατήγορον.

2. Δύνανται αι εκθέσεις να διαβιβασθώσι και απ` ευθείας τω δημοσίω
κατηγόρω αλλ` εν τη περιπτώσει ταύτη η μεν ένορκος εξέτασις του
συντάκτου της εκθέσεως γίνεται υπό του δημοσίου κατηγόρου,
κοινοποιείται δε αντίγραφον ταύτης και εις την αρμοδίαν αστυνομικήν
αρχήν.

***Το παλιό άρθρο 3 που είχε αντικατασταθεί με το Νόμο 290/1943, που
κυρώθηκε με την υπ` αριθ. 303/1946 πραξ. Υπ. Συμβουλίου και
αντικαταστάθηκε στη συνέχεια ως άνω με την παρ.4 του άρθρου 4 του Ν.
<a style="color: #0062B7; font-weight:bold;">2207/1994</a> (ΦΕΚ Α 65), τελικά καταργήθηκε με το δεύτερο εδάφιο της
παρ.10 του <a style="color: #0062B7; font-weight:bold;">άρθρου 11</a> του Ν.<a style="color: #0062B7; font-weight:bold;">2307/1995</a> (Α 113), και το πρώην άρθρο 4
αναριθμήθηκε σε άρθρο 3

<span id="msgfield">Υπάρχει και κάτι άλλο ?
</span></span></pre>

Υποβλήθηκε από GIPN. Ημερομηνία: Σάβ, 11/09/2019 - 19:28 Μόνιμος σύνδεσμος

<p>Σπύρο καλησπέρα,&nbsp;</p>
<p>Αυτή ήταν και η δική μου απορεία..από που προκύπτει&nbsp; πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα, πάντα με βάσει την παραπάνω υγειονομική διάταξη...Υ1β/2000/1995 ως αντικαταστήθηκε και τροποιήθηκε έως σήμερα.&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Το άρθρο 6 παρ.4 </strong>αναφέρεται στην περιφορά, βοσκή κτλ σε κατοικημένες περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους κτλ.&nbsp;&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Αυτό που εγώ έχω αντιληφθεί είναι ότι εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο και δεν συντρέχουν λόγοι άλλου αδικήματος του Π.Κ. ή άλλων διατάξεων, ενημερώνεται ο Ο.Τ.Α. για την επιβολή προστίμου πάντα μέ βάσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Υ.Γ. "</strong>Σου στέλνω σε email (pdf) την νομοθεσία που αφορά την Υ1β/2000/1995 και με ένα ακόμη ερώτημα αλλά άσχετο με το παραπάνω".</p>
<p>ευχαριστώ!!&nbsp;</p>

Υποβλήθηκε από kostas-pieria. Ημερομηνία: Τετ, 11/13/2019 - 10:39 Μόνιμος σύνδεσμος

<p style="text-align: justify;">Προς υποβοήθηση του έργου των συναδέρφων: αναφορικά με την παραβίαση των διατάξεων της υπ΄ αριθ. Υ1β/2000/1995 (Φ.Ε.Κ. 343 Β΄) Υγειονομική διάταξη, επιβάλλονται κυρώσεις σε βαθμό πλημ/τος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 43 του Ν.4025/2011 όπως προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 58 του Ν.4075/2012. (Οι παραβάσεις των διατάξεων του υγειονομικού κανονισμού και όλες οι παραβάσεις των διατάξεων όλων των υγειονομικών διατάξεων, που εκδίδονται κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 1 του Α.Ν. 2520/1940&nbsp; ή κατ΄ εξουσιοδότηση άλλου νόμου, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή τουλάχιστον 2.000 ευρώ, εκτός αν από άλλες διατάξεις τιμωρούνται βαρύτερα).</p>

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis