Απ: Ανάκληση Α.Κ.Κ.Ο.
Θα ήθελα να διευκρινίσω , κάτι που δεν έκανα εξαρχής , ότι η παράβαση αυτή προβλέπεται από τον Νόμο περί όπλων και από την Κ.Υ.Α. 4147985/1985 (ΦΕΚ 757/18-12-1985) .Το δασαρχείο έκανε μήνυση βάση αυτής της Κ.Υ.Α. και όχι του Νόμου περί όπλων. Υπάρχει διαφορά; Από αυτά που αναφέρατε κατάλαβα ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια του διοικητή να αφαιρέσει την Α.Κ.Κ.Ο. όταν εκκρεμεί η ποινική δίωξη. Σωστά;
Απ: Ανάκληση Α.Κ.Κ.Ο.
[quote]5. Οι αρμόδιες αρχές δύνανται ν’ αρνηθούν τη χορήγηση των αναφερόμενων στον παρόντα νόμο αδειών ή να ανακαλέσουν ήδη χορηγηθείσες σε άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμεί ποινική δίωξη για παραβάσεις που προβλέπονται στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου.[/quote]
Η λέξη "[b]δύνανται[/b]" σημαίνει ότι παρέχεται η δυνατότητα (να κάνω κάτι). Νομίζουμε πως ναι είναι στη διακριτική ευχέρεια του διοικητή να αφαιρέσει την Α.Κ.Κ.Ο. όταν εκκρεμεί η ποινική δίωξη
Απ: Ανάκληση Α.Κ.Κ.Ο.
To ότι το δασαρχείο έκανε μήνυση βάσει της Κ.Υ.Α. δεν παίζει ρόλο. "Δύναται'' ο διοικητής να εκδώσει απόφαση ανάκλησης διότι "δεν παρέχει τα εχέγγυα ασφαλούς χρήσης του όπλου" αρ. 18 παρ. 3 εδ. α. Εάν παρόλα αυτά δεν ανακληθεί η άδεια, είσαι υποχρεωμένος να παρακολουθείς την υπόθεση έως ότου εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, ζητώντας ποινική εξέλιξη από την εισαγγελία, προκειμένου σε περίπτωση καταδίκης εξετάσεις εάν θα πρέπει τότε να προβείς στην ανάκληση (υποχρεωτική και όχι δυνητική).
Απ: Ανάκληση Α.Κ.Κ.Ο.
Επαναφέρω το θέμα για παρόμοια περίπτωση, κατά την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη θήρα και έχει προηγηθεί [b]κατάσχεση [/b]του όπλου.
Σε αυτή την περίπτωση μήπως είναι υποχρεωτική πλέον η ανάκληση της Α.Κ.Κ.Ο. με αιτιολογία ότι έπαψαν οι αρχικοί όροι χορήγησης; (Άρ.134 παρ.4 εδ.ε του Π.Δ. 141/1991). Δηλαδή μπορεί να συνεχίσει να έχει Α.Κ.Κ.Ο. για όπλο που έχει κατασχεθεί;
Επίσης έχω αμφιβολίες αν η άσκηση ποινικής δίωξης για παράνομη θήρα υπάγεται στην παρ.5 του άρ.18 του Ν.2168 περί δυνητικής αφαίρεσης.
Θα ήθελα την άποψή σας.
[i]Υ.Γ. Διευκρινίζεται ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης.[/i]
[edit time=1361239475]TRIADAG[/edit]
Απ: Ανάκληση Α.Κ.Κ.Ο.
Συνάδελφε με το που κατάσχεται ένα όπλο από το δασαρχείο και λαμβάνεις γνώση, σαφώς και προχωράς στην ανάκληση της ΑΚΚΟ, λόγω του ότι το όπλο έχει κατασχεθεί από το δασαρχείο (χωρίς να εξετάζεις για πιο λόγο). Απλά δεν μπορεί να υπάρχει άδεια κατοχής για ένα κατασχεμένο όπλο. (Στην μηχανογραφική εφαρμογή των όπλων καταχωρείται ως 3=κατασχεση). Όταν γίνει το δικαστήριο, θα αποφανθεί εάν το όπλο θα δημευτεί ή εάν θα περιέλθει εκ νέου στην κατοχή του κατόχου του. Εάν δημευθεί τότε στην μηχανογραφική εφαρμογή των όπλων στα χαρακτηριστικά του όπλου καταχωρείται ''ΔΗ''. Εάν το δικαστήριο διατάξει την απόδοση του όπλου, τότε ο κάτοχος παραλαμβάνει αυτό από τα δικαστήρια και με αντίγραφο απόφασης και αποδεικτικό παραλαβής από τα δικαστήρια, έρχεται και καταθέτει εκ νέου αίτηση για απόκτηση άδειας κατοχής. Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της, τότε θα βγει εκ νέου άδεια κατοχής, η οποία θα φέρεται ως ανανέωση της προηγούμενης αδείας. Επίσης να σημειώσω ότι η άσκηση ποινικής δίωξης για παράνομη θήρα δεν υπάγεται στην παρ.5 του αρ.18 του Ν.2168. Η τροποποίηση όμως του όπλου επειδή συναντάται και στην Κ.Υ.Α. 4147985/1985 και στον Νόμο Περί όπλων, φυσικά και υπάγεται στην παρ. 5 του αρ.18.
Απ: Ανάκληση Α.Κ.Κ.Ο.
Επι του συγκεκριμένου θέματος τι θα πρεπει να πραξουμε τελικά για τα υπολοιπα όπλα όταν εκκρεμεί ποινική δίωξη για παράνομη θηρα? Τα ανά καλούμε ή όχι και αν ναι με βάσει ποιο άρθρο? Σε περιπτωση καταδίκης του για παράνομη θήρα σε ποινή φυλάκισης κατω του έτους τι γίνεται με την επαναχορήγηση νεας ΑΚΚΟ εφόσον θέλει να αγοράσει νεο όπλο δεδομένου οτι ή ποινή είναι με τριετη αναστολή? Παρακαλώ για απάντηση.ευχαριστώ!
Απ: Ανάκληση Α.Κ.Κ.Ο.
εχω και εγω μια απορια. εφοσον το δασαρχειο διαπιστωσε τις εν λογω παραβασεις, γιατι δεν του αφαιρεσε το κυνηγετικο οπλο και προχωρησε μονο σε μηνυση?
Απ: Απ: Ανάκληση Α.Κ.Κ.Ο.
[quote name=dhmhtrhs date=2014-10-31]Επι του συγκεκριμένου θέματος τι θα πρεπει να πραξουμε τελικά για τα υπολοιπα όπλα όταν εκκρεμεί ποινική δίωξη για παράνομη θηρα? Τα ανά καλούμε ή όχι και αν ναι με βάσει ποιο άρθρο? Σε περιπτωση καταδίκης του για παράνομη θήρα σε ποινή φυλάκισης κατω του έτους τι γίνεται με την επαναχορήγηση νεας ΑΚΚΟ εφόσον θέλει να αγοράσει νεο όπλο δεδομένου οτι ή ποινή είναι με τριετη αναστολή? Παρακαλώ για απάντηση.ευχαριστώ![/quote]
Εξαρτάται απο την διάταξη του άρθρου που υπάγεται η παραβαση του νδ 86/69 για την παρανομη Θήρα . Κυρίως αν υπαρχει τροποποίηση του όπλου η αν αυτό έχει κατασχεθεί .
Αν υποβάλει νέο αίτημα ελέγχουμε το ύψος της επιβλήθησσας ποινής . Αν πρόκειται για παραβαση του Ν 2168/93 δύναται να αρνηθούμε την χορήγηση ανεξαρτήτως του ύψους της ποινής . Αν ειναι κάτω του έτους κ δεν υπάγεται στο νομο περι όπλων η ναρκωτικών δεν μπορούμε να αρνηθούμε την χορήγηση .
Απ: Απ: Ανάκληση Α.Κ.Κ.Ο.
[quote name=wartburg date=2014-10-31]εχω και εγω μια απορια. εφοσον το δασαρχειο διαπιστωσε τις εν λογω παραβασεις, γιατι δεν του αφαιρεσε το κυνηγετικο οπλο και προχωρησε μονο σε μηνυση? [/quote]
Πάγια τακτική των θηροφυλάκων ειναι να μην κατασχετουν το όπλο αλλά να υποβάλλουν μηνυση για απείθεια. Προφανώς για να μην έρθουν σε διαμάχη με τους οπλισμένους κυνηγούς προκειμένου να τους αναγκάσουν να παραδοσουν τα οπλα.
Απ: Ανάκληση Α.Κ.Κ.Ο.
Συνάδελφοι απορία!!! Στη παραπάνω ερώτηση του [u]dhmitris[/u] AΝΑΚΑΛΟΥΜΕ τελικά τις υπόλοιπες Α.Κ.Κ.Ο (άρα κατ"επέκταση Αφαιρούμε και τα όπλα) του πολίτη που του έχουν κατασχέσει ένα όπλο από το Δασαρχείο και αυτός έχει στην κατοχή του και άλλα όπλα;;; Αν ναι βάσει ποιού Άρθρου του Νόμου περί όπλων γίνεται;; Σας ευχαριστώ....
[b]Πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για πλημ/μα.[/b]
Άποψή μας είναι ότι μπορείς να ανακαλέσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 18 του Ν.2168/1999, την Άδεια Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου (Α.Κ.Κ.Ο.) από την στιγμή που θα ενημερωθεί επίσημα η υπηρεσία σου από την αρμόδια Υπηρεσία, που σχημάτισε τη δικογραφία, ότι σε βάρος του εκκρεμεί ποινική δίωξη για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 18 του Ν.2168/1993.
Η περίπτωση της παράβασης την οποία αναφέρεις είναι πλημ/μα (άρθρο 1 παρ.1εδ.β σε συνδυασμό με την παρ.8 εδ. α του άρθρου 7 του Ν.2168/1999) και εμπίπτει στο εδάφιο γ της παρ.2 του άρθρου 18 του Ν.2168/1993 ήτοι :"γ. Για οποιοδήποτε πλημμέλημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως και τελείται με πρόθεση, για το οποίο επιβλήθηκε στον υπαίτιο αμετακλήτως ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους, ως και για οποιοδήποτε πλημμέλημα που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ανεξαρτήτως του ύψους, της επιβληθείσας ποινής".
Η ανάκληση θα γίνει κατ΄εφαρμογή των διατάξεων των παρ.5 και 6 του άρθρου 18 του Ν.2168/1993 και του άρθρου 3 παρ.2 της Υπ.Απόφασης 3009/2/20-στ της 7/26.1.1994 (ΦΕΚ 41 τ.Β΄).
[b]ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υπ΄αριθ. 3009/2/20-στ της 7/26.1.1994 (ΦΕΚ 41 τ.Β΄)« Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών χορήγησης αδειών αγοράς και κατοχής κυνηγετικών όπλων και συναφή θέματα»
[/b]
[info]Άρθρο 3
Χρόνος ισχύος αδειών – Ανάκληση αυτών
1. Οι προβλεπόμενες από την παρούσα απόφαση άδειες ισχύουν ως ακολούθως :
α. Οι άδειες αγοράς κυνηγετικών όπλων για έξι (6) μήνες.
β. «Οι άδειες κατοχής κυνηγετικού όπλου, για δέκα (10) έτη.»
Μετά τη λήξη της ισχύος τους, οι άδειες αυτές ανανεώνονται ή παρατείνεται η ισχύς τους για ισόχρονο διάστημα, αφού προηγουμένως υποβληθούν τα προβλεπόμενα ανωτέρω για την αρχική χορήγηση της άδειας αυτής δικαιολογητικά.
2. Οι ανωτέρω άδειες ανακαλούνται , εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις των παρ.5 και 6 του άρθρου 18 του Ν.2168/1993.[/info]
[b]ΝΟΜΟΣ υπ’ αριθ. 2168 /1993 (ΦΕΚ Α΄ 147/03.09.1993)"Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις". [/b]
[info]Άρθρο 1
Έννοια όρων Έκταση εφαρμογής
1. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου:
β. «Κυνηγετικά όπλα είναι τα επωμιζόμενα μονόκαννα, δίκαννα, επαναληπτικά, ημιαυτόματα όπλα και όπλα μικρού διαμετρήματος τύπου FLOBERT, που έχουν το εσωτερικό της κάννης τους λείο και όχι ραβδωτό, μήκος κάννης τουλάχιστον πενήντα (50) εκατοστών του μέτρου και συνολικό μήκος τουλάχιστον ενός (1) μέτρου, σταθερό, μη πτυσσόμενο κοντάκι, λειτουργούν με δύναμη που παράγεται από την καύση πυρίτιδας, προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την άσκηση θήρας ή εξάσκηση στη σκοποβολή και κατ’ εξαίρεση μπορούν να χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό και την απομάκρυνση πτηνών από χώρους των αεροδρομίων, φέρουν συνολικά μέχρι τρία (3) φυσίγγια και δεν μπορούν να δεχθούν περισσότερα από τρία (3) φυσίγγια.»
*Η περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2168/1993, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 3169/2003 (ΦΕΚ 189 Α΄), τίθεται ως άνω όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ.2 του Ν.3944/2011 (ΦΕΚ Α-67)
Άρθρο 18
Χορήγηση και ανάκληση αδειών
1.Με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού καθορίζονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης των αδειών, που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ο χρόνος ισχύος τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
2.Οι προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο άδειες δεν χορηγούνται σε όσους έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα:
α. Για πράξεις που προβλέπονται και τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.
β. Για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, και προστασίας της κοινωνίας από το οργανωμένο έγκλημα, για παραβάσεις διατάξεων που αφορούν αλιεία με εκρηκτικές ύλες ή τοξικές ουσίες και για παραβάσεις του άρθρ. 15 του παρόντος νόμου.
γ. Για οποιοδήποτε πλημμέλημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως και τελείται με πρόθεση, για το οποίο επιβλήθηκε στον υπαίτιο αμετακλήτως ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους, ως και για οποιοδήποτε πλημμέλημα που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ανεξαρτήτως του ύψους, της επιβληθείσας ποινής. Η απαγόρευσης αυτή ισχύει για διάστημα πέντε ετών, από την έκτιση ή την άφεση με χάρη και σε περίπτωση επιβολής της ποινής με αναστολή, για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή.
3.Επίσης, οι άδειες που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, δεν χορηγούνται:
α. Σε όποιον δεν παρέχει εχέγγυα ασφαλούς φύλαξης και χρήσης των όπλων και λοιπών αντικειμένων, που αναφέρονται στον παρόντα νόμο και ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν ή νοσηλεύτηκαν για ψυχασθένεια, ψυχοπάθεια ή άλλες ψυχονευρωτικές καταστάσεις. Η κατάσταση της υγείας των ανωτέρω βεβαιώνεται με ιατρικό πιστοποιητικό.
β. Σε άτομα που δεν συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο.
4. « Άδειες εμπορίας περιστρόφων, πιστολιών, όπλων σκοποβολής και φυσιγγίων αυτών δεν χορηγούνται σε μέλη διοικητικών συμβουλίων σκοπευτικών σωματείων οποιασδήποτε βαθμίδας, σε ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές σκοπευτηρίων, συζύγους και συγγενείς τους εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και δεύτερου βαθμού».
5. Οι αρμόδιες αρχές δύνανται ν’ αρνηθούν τη χορήγηση των αναφερόμενων στον παρόντα νόμο αδειών ή να ανακαλέσουν ήδη χορηγηθείσες σε άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμεί ποινική δίωξη για παραβάσεις που προβλέπονται στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
6. Σε περίπτωση καταδίκης που αποτελεί κώλυμα για χορήγηση άδειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, ή συνδρομής των κωλυμάτων των παρ. 3 και 4 του παρόντος άρθρου, ανακαλούνται οι άδειες που έχουν χορηγηθεί.
Στις περιπτώσεις αυτές είναι δυνατό να μη χορηγείται άδεια σε σύζυγο αυτού που έχει καταδικασθεί ή συγγενή αυτού, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και δεύτερου βαθμού, πριν παρέλθουν 5 χρόνια από την ανάκληση της άδειας.
7. «Σε περίπτωση χορήγησης άδειας σε νομικό πρόσωπο, οι διατάξεις των παραγράφων 2,3,4,5 και 6 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου περί σωματείων, για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκπροσώπους και διαχειριστές, προκειμένου περί ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και για όλους τους εταίρους, προκειμένου περί εταιρειών άλλης μορφής».
8. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται ανάλογο και για τις περιπτώσεις χορήγησης των προβλεπόμενων από τις διατάξεις των άρθρων 2 και 5 του παρόντος νόμου αδειών, που χορηγούνται από υπηρεσίες άλλων υπουργείων Προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις της παρ. 3 περ. α του παρόντος άρθρου, απαιτείται η προηγούμενη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
9. Σε περίπτωση μη χορήγησης ή ανάκλησης των προβλεπόμενων από τον παρόντα νόμο αδειών, επιτρέπεται η προσφυγή του ενδιαφερομένου ενώπιον του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, εντός μηνός από την κοινοποίηση σ’ αυτόν της απορριπτικής απόφασης.[/info]